Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για τη διάλυση του υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ

Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για τη διάλυση του υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτ.: EPA
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα την Πέμπτη, δίνοντας εντολή στην υπουργό Παιδείας, Λίντα ΜακΜάχον, να προχωρήσει στη σταδιακή διάλυση του υπουργείου Παιδείας.

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως ένα «σημαντικό βήμα» για την επιστροφή του ελέγχου της εκπαίδευσης στις πολιτείες και τους γονείς. «Ακούγεται παράξενο, έτσι δεν είναι; Υπουργείο Παιδείας. Θα το καταργήσουμε», δήλωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, όπου παρευρίσκονταν μαθητές.

Τι αλλάζει και τι παραμένει

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, διευκρίνισε ότι το υπουργείο δεν θα καταργηθεί εντελώς, αλλά θα περιοριστεί σημαντικά. Ορισμένες βασικές λειτουργίες του θα παραμείνουν, όπως:

  • Η επιβολή νόμων για τα πολιτικά δικαιώματα στην εκπαίδευση
  • Η εποπτεία των φοιτητικών δανείων και των υποτροφιών
  • Η στήριξη μαθητών με αναπηρίες και η χρηματοδότηση σχολείων χαμηλού εισοδήματος μέσω του προγράμματος Τίτλος Ι

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης, οι αλλαγές θα στοχεύσουν κυρίως στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς τις πολιτειακές κυβερνήσεις.

Η πλήρης κατάργηση του υπουργείου απαιτεί έγκριση από το Κογκρέσο, καθώς ιδρύθηκε το 1979 επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα συναντήσει ισχυρή αντίσταση, κυρίως από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι αναμένεται να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε νομοθετική προσπάθεια πλήρους κατάργησής του.

Παρότι η Γερουσία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, η υπερψήφιση ενός τέτοιου μέτρου θα απαιτούσε 60 ψήφους – μια πρόκληση που καθιστά αβέβαιο το μέλλον της πρωτοβουλίας του Τραμπ.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM