Η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί ότι οι εισαγωγές αυτοκινήτων συνιστούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια επειδή αποδυναμώνουν την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή νέων τελωνειακών δασμών.

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει τον περασμένο Μάιο από το υπουργείο Οικονομικών να διεξαγάγει μια έρευνα εις βάθος για τις εισαγωγές οχημάτων, ώστε «να καθοριστούν οι επιπτώσεις τους στην εθνική ασφάλεια».

 

Προκειμένου να προστατεύσει τις αμερικανικές εταιρίες, απειλεί να επιβάλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς, ύψους ακόμη και 25%, στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και τα εξαρτήματα, ένα ενδεχόμενο που φοβίζει την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και ιδίως τη γερμανική.

 

Τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας είναι «θετικά» σε ό,τι αφορά το ερώτημα αν τα εισαγόμενα οχήματα όντως συνιστούν απειλή, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της.

 

Το υπουργείο Εμπορίου πρόκειται να υποβάλει την έκθεσή του για το θέμα στον Λευκό Οίκο μέχρι την Κυριακή, οπότε λήγει η διορία που είχε δώσει ο Τραμπ. Μια άλλη πηγή, προσκείμενη στην αμερικανική κυβέρνηση, είπε ότι η έκθεση θα δοθεί στον πρόεδρο «πριν λήξει η καταληκτική ημερομηνία».

 

Στη συνέχεια ο Τραμπ θα έχει στη διάθεσή του 90 ημέρες για να αποφασίσει αν θα επιβάλει νέους δασμούς.

 

Τον Μάρτιο του 2018 ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε τις απειλές για την εθνική ασφάλεια προκειμένου να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις πολλών συμμάχων του, με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

Οι εταιρείες που θα πληγούν περισσότερο από μια ενδεχόμενη επιβολή δασμών θα ήταν οι γερμανικές Mercedes-Benz, Volkswagen και BMW.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ