Ο Τραμπ πρότεινε αστειευόμενος την ένταξη του Καναδά ως «51η Πολιτεία» για να αποφύγει δασμούς

Ο Τραμπ πρότεινε αστειευόμενος την ένταξη του Καναδά ως «51η Πολιτεία» για να αποφύγει δασμούς Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ - Τζάστιν Τριντό/ Φωτ.: EPA
0

Κατά τη διάρκεια δείπνου στο Mar-a-Lago με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να αστειεύτηκε προτείνοντας την ένταξη του Καναδά στις Ηνωμένες Πολιτείες ως «51η Πολιτεία», για να αποφευχθούν οι υψηλοί δασμοί που απειλεί να επιβάλει στις καναδικές εισαγωγές.

Ο Τραμπ είχε προηγουμένως προειδοποιήσει τον Καναδά για την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές, εάν η χώρα δεν λάβει μέτρα για τον έλεγχο της μετανάστευσης και της διακίνησης ναρκωτικών από τα σύνορα. Ο Τριντό, από την πλευρά του, υποσχέθηκε αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στα κοινά σύνορα, τα οποία θεωρούνται από τα λιγότερο αμυνόμενα στον κόσμο.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Fox News, ο Τραμπ φέρεται να δήλωσε ότι εάν ο Καναδάς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του, όπως η αντιμετώπιση του εμπορικού ελλείμματος και των συνοριακών ζητημάτων, τότε η χώρα θα μπορούσε να γίνει «μία ή δύο Πολιτείες» των ΗΠΑ, με τον Τριντό να αναλαμβάνει ρόλο κυβερνήτη.

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε νευρικά γέλια από τον Καναδό πρωθυπουργό και τους παρευρισκόμενους, ενώ κάποιος από το τραπέζι σημείωσε ότι ο Καναδάς θα ήταν «μια πολύ φιλελεύθερη πολιτεία». Ο Τραμπ, συνεχίζοντας τον αστεϊσμό, πρότεινε ότι ο Καναδάς θα μπορούσε να χωριστεί σε μία συντηρητική και μία φιλελεύθερη πολιτεία.

Ο Τραμπ εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τον Καναδά, το οποίο υπολόγισε σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, κατηγορώντας τον Καναδά για «εκμετάλλευση» των Ηνωμένων Πολιτειών. Όταν ο Τριντό προειδοποίησε ότι οι υψηλοί δασμοί θα κατέστρεφαν την καναδική οικονομία, ο Τραμπ αντέτεινε: «Η χώρα σας δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς να εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ;».

Η συνάντηση, την οποία ο Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ παραγωγική», υπογραμμίζει τις εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Καναδά και τις απαιτήσεις της νέας κυβέρνησης για σκληρότερα μέτρα στα σύνορα. Η επιβολή δασμών και η προοπτική οικονομικών αντιποίνων παραμένουν ανοιχτά ζητήματα στις διμερείς σχέσεις.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM
Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM