Ο Τραμπ δηλώνει σίγουρος ότι θα πάρει τη Γροιλανδία

Ο Τραμπ δηλώνει σίγουρος ότι θα πάρει τη Γροιλανδία Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν τον έλεγχο της Γροιλανδίας, αφού έδειξε ανανεωμένο ενδιαφέρον για την απόκτηση της αυτόνομης δανικής επικράτειας τις τελευταίες εβδομάδες.

«Νομίζω ότι θα την πάρουμε», είπε για τη Γροιλανδία ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Air Force One το Σάββατο, προσθέτοντας ότι οι 57.000 κάτοικοι του νησιού «θέλουν να είναι μαζί μας».

Τα σχόλιά του έρχονται μετά από αναφορές ότι η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν επέμεινε ότι η Γροιλανδία δεν ήταν προς πώληση σε ένα φλογερό τηλεφώνημα με τον πρόεδρο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τραμπ υποστήριξε την προοπτική να αγοράσει την τεράστια περιοχή της Αρκτικής κατά την πρώτη του θητεία το 2019 και είπε ότι ο έλεγχος της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ είναι «απόλυτη αναγκαιότητα» για τη διεθνή ασφάλεια.

«Νομίζω ότι ο κόσμος θέλει να είναι μαζί μας», είπε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε για το νησί στην αίθουσα τύπου στο προεδρικό αεροπλάνο. «Δεν ξέρω πραγματικά τι διεκδίκηση έχει η Δανία απέναντί ​​της, αλλά θα ήταν μια πολύ εχθρική πράξη αν δεν επέτρεπαν να συμβεί αυτό γιατί είναι για την προστασία του ελεύθερου κόσμου», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι θα πάρουμε τη Γροιλανδία γιατί έχει να κάνει με την ελευθερία του κόσμου», συνέχισε ο Τραμπ. «Δεν έχει καμία σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτός από το ότι εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να παράσχουμε την ελευθερία. Δεν μπορούν».

Παρά τη φαινομενική εμπιστοσύνη του Τραμπ, οι πρωθυπουργοί της Γροιλανδίας και της Δανίας έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι το νησί δεν ήταν προς πώληση. Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε είπε ότι η χρήση της γης της επικράτειας ήταν «υπόθεση της Γροιλανδίας», αν και εξέφρασε την προθυμία να συνεργαστεί πιο στενά με τις ΗΠΑ για την άμυνα και την εξόρυξη.

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός της Δανίας Φρέντριξεν είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς» και μόνο ο τοπικός πληθυσμός θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον της. Η Φρέντριξεν επανέλαβε τη θέση της σε μια έντονη τηλεφωνική ανταλλαγή 45 λεπτών με τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε έναν ανώνυμο Ευρωπαίο αξιωματούχο που είπε ότι η συνομιλία ήταν «φρικιαστική», ενώ ένας άλλος είπε ότι το ενδιαφέρον του Τραμπ για την απόκτηση της Γροιλανδίας ήταν «σοβαρό και δυνητικά πολύ επικίνδυνο». Ο Δανός πρωθυπουργός φέρεται να επέμεινε ότι το νησί δεν ήταν προς πώληση, αλλά σημείωσε το «μεγάλο ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για αυτό.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία — και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Διεθνή / Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία με την εκλογή τους και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Η Iris Duane και το Q Manivannan έγιναν τα πρώτα ανοιχτά τρανς μέλη του σκωτσέζικου κοινοβουλίου. Λίγες ημέρες αργότερα, το Holyrood αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του το φίλτρο αναζήτησης με βάση το φύλο, μετά τις αντιδράσεις για την καταγραφή μιας τρανς γυναίκας και ενός non-binary προσώπου.
THE LIFO TEAM
Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Διεθνή / Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Το Εθνικό Μνημείο Stonewall στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνεται στη φετινή λίστα του National Trust for Historic Preservation, που εστιάζει σε τόπους συνδεδεμένους με αγώνες ισότητας, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη γύρω από τα LGBTQ+ δικαιώματα βρίσκεται ξανά υπό πίεση.
THE LIFO TEAM
ΡΙΑΛΙΤΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Βρετανία: Η «συγγνώμη» του Channel 4 για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε ριάλιτι

Η επικεφαλής του βρετανικού καναλιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κανάλι ενήργησε σωστά, αλλά ότι «λυπάται βαθιά» για την ταραχή που προκάλεσε στις συμμετέχουσες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΝΕΪ ΦΡΑΝΚ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Πέθανε ο Μπάρνεϊ Φρανκ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής των ΗΠΑ, σε ηλικία 86 ετών

Ο Φρανκ υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1981 έως το 2013 και υπήρξε βασικός «αρχιτέκτονας» του Dodd-Frank Act, του νομοσχεδίου που δημιούργησε νέους εποπτικούς μηχανισμούς και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις τράπεζες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008
THE LIFO TEAM