Ο Τραμπ δηλώνει σίγουρος ότι θα πάρει τη Γροιλανδία

Ο Τραμπ δηλώνει σίγουρος ότι θα πάρει τη Γροιλανδία Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν τον έλεγχο της Γροιλανδίας, αφού έδειξε ανανεωμένο ενδιαφέρον για την απόκτηση της αυτόνομης δανικής επικράτειας τις τελευταίες εβδομάδες.

«Νομίζω ότι θα την πάρουμε», είπε για τη Γροιλανδία ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Air Force One το Σάββατο, προσθέτοντας ότι οι 57.000 κάτοικοι του νησιού «θέλουν να είναι μαζί μας».

Τα σχόλιά του έρχονται μετά από αναφορές ότι η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν επέμεινε ότι η Γροιλανδία δεν ήταν προς πώληση σε ένα φλογερό τηλεφώνημα με τον πρόεδρο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τραμπ υποστήριξε την προοπτική να αγοράσει την τεράστια περιοχή της Αρκτικής κατά την πρώτη του θητεία το 2019 και είπε ότι ο έλεγχος της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ είναι «απόλυτη αναγκαιότητα» για τη διεθνή ασφάλεια.

«Νομίζω ότι ο κόσμος θέλει να είναι μαζί μας», είπε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε για το νησί στην αίθουσα τύπου στο προεδρικό αεροπλάνο. «Δεν ξέρω πραγματικά τι διεκδίκηση έχει η Δανία απέναντί ​​της, αλλά θα ήταν μια πολύ εχθρική πράξη αν δεν επέτρεπαν να συμβεί αυτό γιατί είναι για την προστασία του ελεύθερου κόσμου», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι θα πάρουμε τη Γροιλανδία γιατί έχει να κάνει με την ελευθερία του κόσμου», συνέχισε ο Τραμπ. «Δεν έχει καμία σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτός από το ότι εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να παράσχουμε την ελευθερία. Δεν μπορούν».

Παρά τη φαινομενική εμπιστοσύνη του Τραμπ, οι πρωθυπουργοί της Γροιλανδίας και της Δανίας έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι το νησί δεν ήταν προς πώληση. Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε είπε ότι η χρήση της γης της επικράτειας ήταν «υπόθεση της Γροιλανδίας», αν και εξέφρασε την προθυμία να συνεργαστεί πιο στενά με τις ΗΠΑ για την άμυνα και την εξόρυξη.

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός της Δανίας Φρέντριξεν είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς» και μόνο ο τοπικός πληθυσμός θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον της. Η Φρέντριξεν επανέλαβε τη θέση της σε μια έντονη τηλεφωνική ανταλλαγή 45 λεπτών με τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε έναν ανώνυμο Ευρωπαίο αξιωματούχο που είπε ότι η συνομιλία ήταν «φρικιαστική», ενώ ένας άλλος είπε ότι το ενδιαφέρον του Τραμπ για την απόκτηση της Γροιλανδίας ήταν «σοβαρό και δυνητικά πολύ επικίνδυνο». Ο Δανός πρωθυπουργός φέρεται να επέμεινε ότι το νησί δεν ήταν προς πώληση, αλλά σημείωσε το «μεγάλο ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για αυτό.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM