Στρατιωτικός αξιωματούχος της ΕΕ ζητά ευρωπαϊκό στρατό στη Γροιλανδία

Στρατιωτικός αξιωματούχος της ΕΕ ζητά ευρωπαϊκό στρατό στη Γροιλανδία Facebook Twitter
φωτ.: Freepik
0

Ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ρόμπερτ Μπρίγκερ, δήλωσε ότι θα ήταν λογική η στάθμευση στρατιωτών από χώρες της ΕΕ στη Γροιλανδία, σύμφωνα με μια συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag που δημοσιεύεται σήμερα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση αυτού του δανικού εδάφους.

«Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν εντελώς λογικό όχι μόνο να σταθμεύσουν δυνάμεις των ΗΠΑ στη Γροιλανδία, όπως ήταν η υπόθεση μέχρι σήμερα, αλλά και να σκεφτούμε τη στάθμευση στρατιωτών της ΕΕ εκεί στο μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην τελική, ένα τέτοιο βήμα θα απαιτούσε πολιτική απόφαση, δήλωσε ο Αυστριακός στρατηγός, Η στρατιωτική επιτροπή είναι η ανώτατη στρατιωτική αρχή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όμως λειτουργεί ως συμβουλευτικό σώμα καθώς η Ένωση δεν έχει στρατό.

Το υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ΝΑΤΟ είναι η κύρια στρατιωτική συμμαχία για την ΕΕ.

Αν και η Γροιλανδία δεν είναι τμήμα της ΕΕ ως έδαφος της Δανίας, οι Ευρωπαίοι, όπως και οι ΗΠΑ, έχουν συμφέροντα στη Γροιλανδία, πρόσθεσε ο στρατηγός, επικαλούμενος τις πρώτες ύλες και τη στρατηγική θέση της.

"Ωστόσο, με το αυξανόμενο λιώσιμο των πάγων ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αυτό δημιουργεί επίσης μια ορισμένη δυναμική για ένταση με τη Ρωσία και πιθανόν με την Κίνα", είπε.

Ο Τραμπ έχει εκφράσει ενδιαφέρον να καταστήσει τη Γροιλανδία, που είναι αυτόνομο έδαφος της Δανίας, τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν έχει αποκλείσει τη χρήση στρατιωτικής ή οικονομικής δύναμης προκειμένου να πιέσει τη Δανία να την παραδώσει.

Η στρατηγική θέση της Γροιλανδίας κατά μήκος της πιο σύντομης διαδρομής από την Ευρώπη στη Βόρεια Αμερική, που είναι ζωτικής σημασίας για το σύστημα προειδοποίησης βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ, έχει καταστεί προτεραιότητα για τον Τραμπ.

Ο Μπρίγκερ εξέφρασε την ελπίδα πως οι ΗΠΑ, ως μέλη των Ηνωμένων Εθνών, θα σεβαστούν το απαραβίαστο των συνόρων όπως προβλέπεται από τον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΠΟΤΟ RYANAIR

Διεθνή / Ryanair: Ο επικεφαλής της ζητά την απαγόρευση των αλκοολούχων ποτών το πρωί στα αεροδρόμια

Ο CEO της γνωστής αεροπορικής εταιρείας άσκησε ιδιαίτερη κριτική στα αεροδρόμια και τα bars εντός των χώρων αναμονής, αναρωτώμενος γιατί σερβίρεται αλκοόλ ακόμη και από τις 5 ή 6 το πρωί
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: ΗΠΑ και Ιράν ένα βήμα πριν από συμφωνία για τερματισμό του πολέμου

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν για μονοσέλιδο μνημόνιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου και έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός: Προς τα Κανάρια Νησιά το κρουαζιερόπλοιο - Πώς θα απομακρυνθούν επιβάτες και πλήρωμα

Συνολικά, τρεις επιβάτες που ταξίδευαν με το MV Hondius έχουν χάσει τη ζωή τους, μετά τον απόπλου του από την Αργεντινή πριν από περίπου έναν μήνα για υπερατλαντικό ταξίδι
THE LIFO TEAM
ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM