Ο Τραμπ δηλώνει «διαμεσολαβητής» για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων

Ο Τραμπ δηλώνει «διαμεσολαβητής» για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων Facebook Twitter
EPA/Olivier Douliery
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε σήμερα πεπεισμένος σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, αφού υποδέχθηκε για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο τον παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούτ Αμπάς.


«Θέλουμε να επικρατήσει ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, θα το καταφέρουμε», επισήμανε ο Τραμπ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προσδοκά ότι θα καταφέρει να οδηγήσει σε επιτυχία ένα ζήτημα στο οποίο οι προκάτοχοί του απέτυχαν.


Δίπλα του, ο Μαχμούτ Αμπάς έκανε μια σύντομη δήλωση σε σχετικά αισιόδοξο κλίμα. Επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή του σε μια λύση δύο κρατών, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δείξει κατά το παρελθόν να την αμφισβητεί, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί μια «ιστορική ειρηνευτική συνθήκη» υπό τη διακυβέρνηση Τραμπ.


Ο Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος είναι ένας «διαμεσολαβητής», ένας «διαιτητής» ή ένα πρόσωπο «που θα διευκολύνει» μια διαδικασία «η οποία θα οδηγήσει στην ειρήνη», επέμεινε στο γεγονός ότι οι αποτυχίες του παρελθόντος δεν καθιστούν απαραίτητα μη επιτεύξιμο τον στόχο.


«Κατά τη διάρκεια της ζωής μου, άκουγα πάντα ότι η δυσκολότερη συμφωνία που μπορεί να συναφθεί είναι πιθανόν εκείνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Ας δούμε εάν θα μπορέσουμε να διαψεύσουμε αυτόν τον ισχυρισμό», συμπλήρωσε. «Δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη εάν οι παλαιστίνιοι ηγέτες δεν καταδικάσουν ομόφωνα το κάλεσμα σε βία και μίσος», υπογράμμισε επιπλέον.


Η συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Μαχμούτ Αμπάς πραγματοποιήθηκε δυόμιση μήνες έπειτα από εκείνη του αμερικανού προέδρου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Τότε, ο Τραμπ είχε κρατήσει αποστάσεις από τη λύση των δύο κρατών, όμως είχε επίσης απευθύνει έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» στο θέμα της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM