Ο Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευθεί για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας μετά τις εκλογές

Ο Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευθεί για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας μετά τις εκλογές Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευθεί σε μια ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας αν χάσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

«Θα δούμε τι θα συμβεί», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε αν δεσμεύεται για μια ειρηνική μεταβίβαση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ φάνηκε να δικαιολογεί αυτή την απροθυμία του να δεσμευτεί για αυτό επικαλούμενος την ανησυχία του για την ψηφοφορία, επαναλαμβάνοντας τις αμφιβολίες του για την επιστολική ψήφο.

«Ξέρετε ότι έχω παραπονεθεί πολύ ισχυρά για τις ψηφοφορίες και οι ψηφοφορίες είναι μια καταστροφή», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος πιθανότατα στην επιστολική ψήφο, όταν ρεπόρτερ τον ρώτησε αν δεσμεύεται για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας σε περίπτωση «νίκης, ήττας ή ισοπαλίας» στις εκλογές.

«Αν ξεφορτωθείτε τις ψηφοφορίες θα έχετε μια πολύ ειρηνική... δεν θα υπάρχει μεταβίβαση, αλλά συνέχεια. Οι ψηφοφορίες είναι εκτός ελέγχου, το ξέρετε και καλύτερα από όλους το ξέρουν οι Δημοκρατικοί», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν- όπως αναμενόταν αντιδράσεις- ακόμη και στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών. Ο Μιτ Ρόμνεϊ, που έχει κοντραριστεί με τον Αμερικανό πρόεδρο και στο παρελθόν, ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν.

«Η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας είναι θεμελιώδης στη δημοκρατία. Χωρίς αυτό, είναι Λευκορωσία», έγραψε στο Twitter. «Οποιαδήποτε υπόνοια ότι ο πρόεδρος μπορεί να μην σεβαστεί αυτή τη συνταγματική εγγύηση είναι τόσο αδιανόητη όσο και απαράδεκτη», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε παράλογες τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είπε ότι η ομάδα του είναι προετοιμασμένη για τις όποιες «κατεργαριές» του προέδρου.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι απόλυτα ικανή να συνοδεύσει τους καταπατητές εκτός του Λευκού Οίκου», ανέφερε η ομάδα του Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε δηλώσεις του εκτίμησε επίσης ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, θέλοντας να δικαιολογήσει τη σπουδή του να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε με τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

«Πιστεύω ότι αυτές (οι εκλογές) θα καταλήξουν στο Ανώτατο Δικαστήριο και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε 9 δικαστές», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πιστεύω ότι είναι καλύτερο να γίνει πριν από τις εκλογές γιατί πιστεύω ότι αυτή η απάτη που στήνουν οι Δημοκρατικοί θα βρεθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του ότι η επιστολική ψήφος είναι ευάλωτη στην απάτη.

Με πληροφορίες από BBC, CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ενισχύει στρατό, πολιτοφυλακή - Οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα και ειδικές δυνάμεις στην Καραϊβική

Διεθνή / Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ενισχύει στρατό, οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα και ειδικές δυνάμεις στην Καραϊβική

Η Βενεζουέλα ενισχύει στρατεύματα και πολιτοφυλακή, ενώ οι ΗΠΑ μεταφέρουν προηγμένα όπλα και ειδικές δυνάμεις στην Καραϊβική, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ο συνιδρυτής του Reddit λέει ότι το διαδίκτυο είναι πλέον «νεκρό» καθώς τα bots ξεπερνούν τους ανθρώπους

Διεθνή / Ο συνιδρυτής του Reddit λέει ότι το διαδίκτυο είναι πλέον «νεκρό» καθώς τα bots ξεπερνούν τους ανθρώπους

Ο Οχανιάν υποστήριξε ότι η επόμενη γενιά των social media θα πρέπει να είναι «επαληθεύσιμα ανθρώπινη», βασισμένη σε «ζωντανό περιεχόμενο και αποδείξεις ζωής»
LIFO NEWSROOM
«Ζητούμε συγγνώμη» από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα: Η Εκκλησία της Νορβηγίας παραδέχεται δεκαετίες διακρίσεων

Διεθνή / «Ζητάμε συγγνώμη» από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα: Η Εκκλησία της Νορβηγίας παραδέχεται δεκαετίες διακρίσεων

Η Εκκλησία της Νορβηγίας προχώρησε σε ιστορική συγγνώμη προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα για δεκαετίες διακρίσεων - Ο επίσκοπος Όλαφ Φίκσε Τβέιτ αναγνώρισε ότι η Εκκλησία «προκάλεσε πόνο και ντροπή» και δεσμεύτηκε σε μια νέα εποχή αποδοχής και ενσωμάτωσης
LIFO NEWSROOM
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Τζον Μπόλτον: Επιτίθεται στον Τραμπ για «κατάχρηση εξουσίας» και «εκφοβισμό επικριτών»

Διεθνή / Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Τζον Μπόλτον: Επιτίθεται στον Τραμπ για «κατάχρηση εξουσίας» και «εκφοβισμό επικριτών»

Ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορείται για παράνομη διαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών - Ο ίδιος κάνει λόγο για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη και «εκφοβισμό των επικριτών του προέδρου»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ κάλεσε δεξιούς influencers για να «συζητήσουν» την Antifa - Η λίστα με τους εκλεκτούς 11

Διεθνή / Ο Τραμπ κάλεσε δεξιούς influencers για να «συζητήσουν» την Antifa - Η λίστα με τους εκλεκτούς 11

Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκάλεσε «στρογγυλή τράπεζα» για την Antifa με δεξιούς influencers, προκαλώντας αντιδράσεις για την προπαγανδιστική φύση της συνάντησης και τις πολιτικές της στοχεύσεις
LIFO NEWSROOM
Ξεκινά η δίκη για το έγκλημα που πάγωσε τη Γαλλία: 27χρονη βίασε, βασάνισε και σκότωσε τη 12χρονη Λόλα

Διεθνή / Ξεκινά η δίκη για το έγκλημα που «πάγωσε» τη Γαλλία: 27χρονη βίασε, βασάνισε και σκότωσε τη 12χρονη Λόλα

Η δίκη για τη φρικτή δολοφονία της 12χρονης Λόλα Νταβιέ συγκλονίζει τη Γαλλία - Η 27χρονη Νταμπιά Μπενκιρέν κατηγορείται για βασανισμό, βιασμό και δολοφονία ανηλίκου, σε μια υπόθεση που προκάλεσε πολιτική θύελλα
LIFO NEWSROOM