Ένας Ιταλοαιγύπτιος τραγουδιστής μπήκε στο στόχαστρο του Ματέο Σαλβίνι, του ακροδεξιού αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ιταλίας και αρχηγού της Λέγκας. 

 

Ο Αλεσάντρο Μαχμούντ ήταν ο νικητής του φεστιβάλ τραγουδιού του Σαν Ρέμο και θα εκπροσωπήσει την Ιταλία στη Eurovision στο Τελ Αβίβ. 

 

Στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο ο νικητής κρίνεται από ψηφοφορία στην οποία κατά 60% υπολογίζεται η άποψη κριτικής επιτροπής που αποτελείται από ειδικούς και δημοσιογράφους και κατά 40% από ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού. 

 

Ο Αλεσάντρο Μαχμουντ συγκέντρωσε την προτίμηση της επιτροπής ενώ το κοινό προτίμησε τον τραγουδιστή Ultimo, ψευδώνυμο του Νικολό Μορικόνι.

 

Όταν έγινε γνωστή η νίκη του Αλεσάντρο Μαχμούντ (εμφανίζεται με το όνομα- λογοπαίγνιο Μahmood), ο Σαλβίνι έγραψε στο Twitter. 

 

«Ο Mahmood... το πιο όμορφο ιταλικό τραγούδι; Εγώ θα είχα διαλέξει τον #Ultimo». Αργότερα πρόσθεσε πως κρίνοντας από τις αντιδράσεις του κοινού «το 90% είναι σαστισμένοι». 

 

0 Σαλβίνι δεν ήταν ο μόνος κυβερνητικός πολιτικός που σχολίασε αρνητικά τη νίκη του Mahmood. Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από Κίνημα των Πέντε Αστέρων έγραψε στο Facebook πως η νίκη του Ιταλοαιγύπτιου τραγουδιστή δείχνει «την χαώδη διαφορά ανάμεσα στο λαό και τις "ελίτ". Η νίκη του Mahmood αντιπροσωπεύει τις επιθυμίες μιας επιτροπής που ήταν μειοψηφία και αποτελούνταν κυρίως από δημοσιογράφους και τους "ριζοσπάστες του σικ", σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων που ήταν σπίτι». 

 

Το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, τη Rai.

 

Ο πρόεδρος της Rai, o Μαρσέλο Φόα, ζήτησε να αλλάξει το σύστημα ψηφοφορίας γιατί οι εδικοί «είναι όλο και περισσότερο απομακρυσμένοι από το λαϊκό αίσθημα. Του χρόνου ο νικητής θα πρέπει να αποφασίζεται μόνο μέσω της ψηφοφορίας του κοινού, ειδικά αν σκεφθεί κανείς πως κάθε Ιταλός πληρώνει 0,51 ευρώ για να μπορεί να ψηφίσει». 

 

Το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον κάθε χρόνο στην Ιταλία, όμως είναι ασυνήθιστο να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση. 

 

«Κάθε χρόνο θα συμβεί κάτι, όμως με την κυβέρνηση που έχουμε τώρα και τις θέσεις του Σαλβίνι για τη μετανάστευση, υπάρχει πάντα αφορμή» λέει ο μουσικοκριτικός και δημοσιογράφος της La Repubblica, Φρεντερίκο Καπιτόνι.

 

«Δε θέλουν και πολύ για να κάνουν προπαγάνδα και θα βρουν ένα τρόπο να επέμβουν», προσθέτει.  

 

Ο Μahmood γεννήθηκε στο Μιλάνο, από Ιταλίδα μητέρα και Αιγύπτιο πατέρα. Το τραγούδι του, με το οποίο κέρδισε στο φεστιβάλ, ονομάζεται «Soldi» (Λεφτά). Οι στίχοι αναφέρονται στην παιδική του ηλικία και έχουν και κάποιες αραβικές λέξεις.

 

Είπε στους δημοσιογράφους πως είναι «100% Ιταλός» και πως με το τραγούδι ήθελε να πει μία ιστορία, παρά να περάσει πολιτικό μήνυμα.

 

O Kαπιτόνι όμως θεωρεί πως είναι εύλογο να σκεφθεί κανείς ότι κάποιοι από τους δημοσιογράφους της επιτροπής θέλησαν να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα με την υποστήριξη τους στον Mahmood.