Ο Σαλβίνι ισχυρίζεται ότι η ΕΕ στηρίζει την αντιμεταναστευτική πολιτική του

Ο Σαλβίνι ισχυρίζεται ότι η ΕΕ στηρίζει την αντιμεταναστευτική πολιτική του Facebook Twitter
0

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε σήμερα ότι η αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί χαίρει ολοένα και μεγαλύτερης στήριξης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Παράλληλα, κάλεσε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να σταματήσει «να τον προσβάλει» στο θέμα αυτό.

Ο ηγέτης της Λέγκα έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στο περιθώριο μιας συνόδου στη Λιόν της Γαλλίας, όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών των έξι μεγαλύτερων σε πληθυσμό χωρών της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία).

Στην ατζέντα της συνόδου αυτής, που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας και πρόκειται να ολοκληρωθεί απόψε, περιλαμβάνονταν το μεταναστευτικό και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Μακρόν με κατηγορεί για ρατσισμό και εγωισμό επειδή σήμερα όλοι οι υπουργοί που ήταν παρόντες υποστήριζαν ότι οι οικονομικοί μετανάστες δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί στην Ευρώπη», είπε στους δημοσιογράφους ο Σαλβίνι.

Εννέα μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, το μεταναστευτικό αναδεικνύεται στο μείζον θέμα από τον Ματέο Σαλβίνι και την κυβέρνηση της Ιταλίας, μιας από τις πύλες εισόδου των μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη.

Τον Ιούνιο ο Γάλλος πρόεδρος είχε καταγγείλει «τον κυνισμό και την ανευθυνότητα» της Ρώμης, επειδή η Ιταλία έκλεισε τα λιμάνια της για το πλοίο Aquarius που μετέφερε 630 μετανάστες και πρόσφυγες.

Όταν του ζητήθηκε σήμερα να σχολιάσει μια άλλη, πρόσφατη προτροπή του Μακρόν που αφορούσε την εντατικοποίηση των απελάσεων και «έναν καλύτερο έλεγχο των αφίξεων», ο Σαλβίνι απάντησε: «Αν ο Μακρόν είναι στην ίδια γραμμή, τότε δίνουμε τον ίδιο αγώνα».

«Ίσως πού και πού μπορεί να ξανανοίγει (σ.σ. ο Γάλλος πρόεδρος) τη μεθοριακή διάβαση στο Βιντιμίλε και να σταματήσει να μας προσβάλει», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη μεθοριακή πόλη απ' όπου περνούσαν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες από την Ιταλία, κατευθυνόμενοι προς τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Από το 2015 η Γαλλία τους εμποδίζει συστηματικά να περνούν τα σύνορα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται πολύ διχασμένη στο μεταναστευτικό. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, εκτίμησε σήμερα ότι ≈δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση, απλώς κάποιες θέσεις που προσπαθούμε να (...) τις ενώσουμε, όπως αρμόζει στην ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι, κατά το παράδειγμα της Ουγγαρίας, και η χώρα του «θα πει όχι» στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση του ΟΗΕ το οποίο πρόκειται να επικυρωθεί επισήμως τον Δεκέμβριο στο Μαρόκο. Όπως είπε, η Βαρσοβία εκτιμά ότι αυτό το Σύμφωνο μπορεί «να ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Διεθνή / Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Η επεισοδιακή συνέντευξη με την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο - Ο Βρετανός δημοσιογράφος σήμερα μιλά για υπέρμετρη ισραηλινή απάντηση και έλλειψη διαφάνειας στους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Διεθνή / Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ΥΠΕΞ για Όρος Σινά: Κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση Ελλάδας και Αιγύπτου - Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως οι δημεύσεις εμπίπτουν στους νόμους περί αρχαιοτήτων και πως η απόφαση αυτή είναι προς όφελος της Μονής
LIFO NEWSROOM
Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Διεθνή / Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Το προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη επικοινώνησε με τις ρωσικές αρχές ώστε να διασφαλίσει ότι ο άνδρας αυτός θα λάβει προξενική βοήθεια, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Βιέννης
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό – Απειλές περικοπής ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό

Η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε αυστηρά μέτρα κατά κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, κατηγορώντας τα για αντισημιτισμό και απειλώντας να κόψει δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση
LIFO NEWSROOM