Ο «Ροβινσώνας Κρούσος» γίνεται 300 ετών

Ο «Ροβινσώνας Κρούσος» γίνεται 300 ετών Facebook Twitter
0

Ένα από τα πιο διάσημα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας συμπληρώνει φέτος 300 χρόνια. Αν και μεταφέρθηκε πολλές φορές στον κινηματογράφο, το αρχικό κείμενο παραμένει σχεδόν άγνωστο.


«Ο Ροβινσώνας των ονείρων μας είναι ένας άλλος από αυτόν που συνέγραψε ο Ντάνιελ Νταφόε» παρατηρούσε πριν από 40 χρόνια ο κριτικός λογοτεχνίας Ούλριχ Κράινερ.

Από τότε δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα. Ο «Ροβινσώνας Κρούσος» που συνέγραψε πριν 300 χρόνια, ο τότε 60χρονος συγγραφέας και δημοσιογράφος διαδόθηκε και έμεινε στη συλλογική μνήμη με το πέρασμα του χρόνου.


Το αυθεντικό μυθιστόρημα εξιστορεί με κάθε λεπτομέρεια τις περιπέτειες ενός ναυαγού που έμεινε για 28 χρόνια σε ένα νησί αντιμετωπίζοντας αναρίθμητες δυσκολίες. 


Η σχέση με τη φύση, τον Θεό, η μοναξιά, η απληστία
Ο Νταφόε εξέδωσε το βιβλίο το 1719 και γνώρισε και τότε μεγάλη επιτυχία. Ήταν κάτι παραπάνω από την περιγραφή περιπετειών. Ήταν πρόταση για έναν τρόπο ζωής πιο απελευθερωμένο από τον πουριτανισμό της εποχής και είναι αδιανόητο να σκεφθεί κανείς τον Ροβινσώνα Κρούσο χωρίς τις φιλοσοφικές του αναζητήσεις.


Το βιβλίο επηρέασε γενιές και γενιές, θέτοντας ερωτήματα για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τον «Θεό», τη μοναξιά, την παραίτηση και την απληστία.


Μπορεί λοιπόν σήμερα ο περισσότερος κόσμος στο άκουσμα του «Ροβινσώνα» να σκέφτεται κινηματογραφικές υπερπαραγωγές όπως είναι η αμερικανική σειρά Lost (2004 – 2010) ή η χολιγουντιανή ταινία Cast Away (2001) με τον Τομ Χανκς, αλλά η βάση είναι το άγνωστο, στους περισσότερους, μυθιστόρημα του Βρετανού συγγραφέα.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Διεθνή / Τα κράτη του Κόλπου προειδοποιούν για την αυξανόμενη απειλή από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές και δίκτυα έμμεσων συμμάχων

Σε κοινή δήλωση αυτή την εβδομάδα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία καταδίκασαν τις ιρανικές επιθέσεις στο έδαφός τους
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ SOCIAL MEDIA

Διεθνή / Η Αυστρία σχεδιάζει απαγόρευση των social media για παιδιά κάτω των 14 ετών

Ο αντικαγκελάριος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθεί αδρανής τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά, κάνοντας λόγο για εθισμό και προβλήματα υγείας
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΘΥΜΑΤΑ ΜΗΝΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΑΜΠ GOOGLE

Διεθνή / Θύματα του Έπσταϊν μηνύουν την κυβέρνηση Τραμπ και την Google για τη δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων

Οι επιζώντες υποστηρίζουν ότι η αποκάλυψη των προσωπικών τους στοιχείων αποτελεί παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Telegraph: Η Ρωσία στέλνει αλκοολικούς από κέντρα απεξάρτησης στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Σοβαρές καταγγελίες σκιαγραφούν μια ανησυχητική εικόνα για τον τρόπο ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων, με αναφορές για στρατολόγηση ευάλωτων ατόμων, αποστολή τους στο μέτωπο χωρίς επαρκή εξοπλισμό και κακοποίηση όσων αρνούνται να πολεμήσουν
THE LIFO TEAM