Ο πρόεδρος Σίσι επανεξελέγη με 92% - Με τρόφιμα και εισιτήρια λούνα παρκ ενθαρρύνθηκαν οι Αιγύπτιοι να ψηφίσουν

Ο πρόεδρος Σίσι επανεξελέγη με 92% - Με τρόφιμα και εισιτήρια λούνα παρκ ενθαρρύνθηκαν οι Αιγύπτιοι να ψηφίσουν Facebook Twitter
EPA/MOHAMED HOSSAM
0

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι επανεξελέγη για δεύτερη θητεία με 92% των ψήφων, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τα πρώτα αποτελέσματα.

Περίπου 23 από τους 60 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις τρεις ημέρες της εκλογικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε χθες, σύμφωνα με τις κρατικές εφημερίδες Al-Ahram και Akhbar el-Youm και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Σύμφωνα με την Al-Ahram, πέραν των 23 εκατομμυρίων ψηφισάντων, δύο εκατομμύρια έριξαν ουσιαστικά άκυρο καθώς στο ψηφοδέλτιο συμπλήρωσαν τα ονόματα υποψηφίων που δεν βρίσκονταν μεταξύ των μοναδικών δύο διεκδικητών της προεδρίας.

Ο μοναδικός αντίπαλος του Σίσι ήταν ο ελάχιστα γνωστός Μούσα Μουστάφα Μούσα και ο ίδιος υποστηρικτής του προέδρου, ο οποίος είχε δηλώσει συμμετοχή λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων.

Άλλοι, περισσότερο γνωστοί επίδοξοι υποψήφιοι, δεν έλαβαν άδεια να θέσουν υποψηφιότητα ή αποσύρθηκαν οι ίδιοι.

Ο Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το 2013, εξελέγη για πρώτη φορά το 2014 με 96,9%.

Το ποσοστό συμμετοχής εκείνη τη χρονιά ήταν 47%, υψηλότερο από το 40% που ήταν αυτή τη φορά, παρά τις εκκλήσεις του Σίσι προς τους ψηφοφόρους να εκπληρώσουν το πατριωτικό τους χρέος.

Η Εκλογική Επιτροπή μάλιστα είχε προειδοποιήσει ότι όποιος μποϊκοτάρει την εκλογική διαδικασία χωρίς να επιδείξει σοβαρό λόγο για αποχή από τις εκλογές θα τιμωρείται με πρόστιμο 22 ευρώ.

Τρόφιμα, χρήματα και εισιτήρια για λούνα παρκ για να προσέλθουν οι Αιγύπτιοι στις κάλπες

Η τιμή για μία ψήφο στις προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου ήταν 50 με 100 αιγυπτιακές λίρες (2,3 με 4,6 ευρώ), κι αν τελικά κάποιος δεχόταν να πάει ως το εκλογικό κέντρο λάμβανε μια σακούλα με τρόφιμα ή ακόμη και εισιτήρια για το λούνα παρκ.

Οι αρχές της Αιγύπτου δέχονταν πιέσεις η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές να είναι μεγάλη προκειμένου ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι να κερδίσει μια συντριπτική νίκη απουσία πραγματικού αντιπάλου.

Ο Σίσι προέτρεπε τους πολίτες να ψηφίσουν, ελπίζοντας ότι η μεγάλη συμμετοχή θα του δώσει επαρκή νομιμοποίηση.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι αρχές προχώρησαν στην αγορά ψήφων ή σε άλλα μέσα προσέλκυσης ψηφοφόρων.

Ωστόσο ανταποκριτές του Reuters έγιναν μάρτυρες πολλών περιστατικών στα οποία κρατικοί θεσμοί, βουλευτές, ιδιωτικές επιχειρήσεις και υποστηρικτές του προέδρου αντάμειψαν ψηφοφόρους ή προσπάθησαν να διασφαλίσουν ότι η συμμετοχή θα ήταν μεγαλύτερη απ' ό,τι στην πραγματικότητα.

Ο Ντία Ράσουαν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Κρατικών Πληροφοριών, δεν διέψευσε ότι θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει τέτοια περιστατικά, αν και πρόσθεσε ότι δεν θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, τονίζοντας ότι «δεν ήταν συστηματικά» και δεν «προήλθαν από το κράτος, αλλά από μεμονωμένα πρόσωπα».

Στα γραφεία ιδιωτικής εταιρείας σε μια εργατική συνοικία του Καΐρου οι εργαζόμενοι συγκέντρωναν εκλογικές ταυτότητες και ενημέρωναν τους ανθρώπους πού μπορούν να ψηφίσουν.

Στη συνέχεια τους μετέφεραν στα εκλογικά τους κέντρα με ταξί και όταν επέστρεφαν στο γραφείο λάμβαναν 50 αιγυπτιακές λίρες.

«Πηγαίνω τους ανθρώπους στα εκλογικά κέντρα, τους περιμένω και στη συνέχεια τους πηγαίνω πίσω για να πάρουν τα χρήματα», δήλωσε ένας οδηγός ταξί.

Ο Ράσουαν τόνισε ότι όποιος συλληφθεί να προσφέρει ή να λαμβάνει χρήματα για να ψηφίσει κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Κάποιες γυναίκες σε μια εργατική συνοικία της πρωτεύουσας της Αιγύπτου δήλωσαν στο Reuters ότι τους υποσχέθηκαν σακούλες με τρόφιμα με αντάλλαγμα την ψήφο τους.

Μία γυναίκα εξήγησε ότι ένας άνδρας πήγε σε όλα τα σπίτια της γειτονίας της και έδινε ένα χαρτί στους ενοίκους. Τους έλεγε να πάνε να ψηφίσουν, να επιστρέψουν με το χαρτί υπογεγραμμένο και στη συνέχεια τους έδινε μια σακούλα με τρόφιμα.

Οι δημόσιες υπηρεσίες ενθάρρυναν τους εργαζόμενους να πάνε να ψηφίσουν, κάτι που έκαναν ακόμη και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το λούνα παρκ Dream Park του Καΐρου προσέφερε εισιτήρια στη μισή τιμή σε όσους είχαν πάει να ψηφίσουν.

Έξω από ένα εκλογικό κέντρο στη Νασρ Σίτι του Καΐρου συγκεντρώθηκε μια ομάδα γυναικών και λίγων ανδρών, καθοδηγούμενη από άνδρες που φορούσαν πολιτικά, κούνησαν αιγυπτιακές σημαίες και τραγούδησαν για 10 λεπτά.

Στη συνέχεια αποχώρησαν με λεωφορεία και 15 λεπτά αργότερα επέστρεψαν για να κάνουν το ίδιο. Η σκηνή επαναλαμβανόταν επί πέντε ώρες, μετέδωσε ανταποκριτής του Reuters. Τα λεωφορεία δεν είχαν πινακίδες κυκλοφορίας.

Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και σε άλλα εκλογικά κέντρα, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο.

Ο Ράσουαν απάντησε ότι αυτές οι συγκεντρώσεις δεν είναι παράνομες και δεν επηρεάζουν τα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές ή τα αποτελέσματα.

Εξάλλου διευκρίνισε ότι δεν είναι παράνομο βουλευτές να παρέχουν μεταφορικά μέσα σε ψηφοφόρους, κάτι το οποίο χαρακτήρισε υπηρεσία προς τους πολίτες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν

Διεθνή / Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν

Τον προηγούμενο μήνα, η Χάνα Γκουτιέρες Ριντ, υπεύθυνη για τα όπλα στα γυρίσματα της ταινίας, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών για ανθρωποκτονία εξ αμελεία
NEWSROOM