Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, κατηγορείται ότι έστειλε μια ομάδα εκτελεστών στον Καναδά σε αποστολή δολοφονίας πρώην αξιωματούχου της υπηρεσίας ασφαλείας.

 

Το αποτυχημένο σχέδιο για τη δολοφονία του Δρ. Σαάντ αλ-Τζάμπρι φέρεται να εκπονήθηκε αμέσως μετά την πολύκροτη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία, αναφέρουν οι ισχυρισμοί στα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στις ΗΠΑ. Ο Τζάμπρι, βετεράνος της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, εγκατέλειψε την χώρα του πριν από τρία χρόνια και από τότε βρίσκεται υπό προστασία ιδιωτικής ασφάλειας στο Τορόντο.

 

Η συνωμοσία δολοφονίας απέτυχε καθώς καναδοί μεθοριακοί πράκτορες υποπτεύθηκαν την ομάδα εκτελεστών ενώ προσπάθησαν να εισέλθουν στη χώρα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Pearson του Τορόντο, λένε τα δικαστικά έγγραφα.


Ο Τζαμπρι 61 ετών, ήταν για χρόνια πρόσωπο κλειδί για τις σχέσεις με τη βρετανική MI6 και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών. Πιο συγκεκριμένα ήταν ο άνθρωπος που χειριζόταν όλες τις υποθέσεις και τις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με τις υπηρεσίες πληροφοριών «Five Eyes» (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία), με διδακτορικό στην τεχνητή νοημοσύνη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και σημαντική θέση στο υπουργείο Εσωτερικών.

 

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας κατηγορείται πως έστειλε εκτελεστές στον Καναδά για να δολοφονήσουν πρώην αξιωματούχο
Ο Τζαμπρι κατηγορεί τον πρίγκιπα ότι προσπάθησε να τον δολοφονήσει επειδή γνωρίζει σημαντικές πληροφορίες

 

Η καταγγελία στη μήνυση των 106 σελίδων, η οποία κατατέθηκε στην Ουάσιγκτον, κατηγορεί τον πρίγκιπα ότι προσπάθησε να δολοφονήσει τον Τζάμπρι επειδή γνωρίζει σημαντικές πληροφορίες. Το έγγραφο αναφέρει ότι αυτές περιλαμβάνουν στοιχεία για φερόμενη διαφθορά και την εποπτεία μιας ομάδας προσωπικών μισθοφόρων με την κωδική ονομασία «Tiger Squad».

 

Μέλη της ομάδας συμμετείχαν στη δολοφονία του αντιφρονούντος δημοσιογράφου Κασόγκι ο οποίος δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018, αναφέρουν τα έγγραφα. «Λίγοι έχουν πιο ευαίσθητες, ταπεινωτικές και καταδικαστικές πληροφορίες για τον εναγόμενο Μπιν Σαλμάν από τον Δρ. Σαντ», αναφέρει το έγγραφο. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο εναγόμενος, Μπιν Σαλμάν, τον θέλει νεκρό και γιατί εργάστηκε για την επίτευξη αυτού του στόχου τα τελευταία τρία χρόνια».

 

Ο Τζάμπρι ο οποίος διέφυγε το 2017 στον Καναδά μέσω Τουρκίας, ισχυρίζεται ότι ο πρίγκιπας έκανε επανειλημμένες προσπάθειες να τον πείσει να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία, στέλνοντας ακόμη και ιδιωτικά μηνύματα, με ένα από αυτά να γράφει σε απειλητικό τόνο «Σίγουρα θα σε βρούμε». Στη συνέχεια, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία Κασόγκι, ο Τζάμπρι λέει ότι η ομάδα Tiger ταξίδεψε στον Καναδά με την πρόθεση να τον σκοτώσει και πως μάλιστα μέλη της ομάδας μετέφεραν δύο σακούλες εγκληματολογικών εργαλείων. Ωστόσο, οι καναδοί πράκτορες αρνήθηκαν την είσοδο τους μετά από συνέντευξη, λέει.

 

Ο Τζάμπρι κατηγορεί τον πρίγκιπα για απόπειρα εξωδικαστικής δολοφονίας κατά παράβαση του νόμου των ΗΠΑ για την προστασία των θυμάτων βασανιστηρίων και για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει απαντήσει ενώ ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά δήλωσε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά είπε ότι η κυβέρνηση «γνώριζε περιστατικά κατά τα οποία ξένοι φορείς προσπάθησαν να παρακολουθήσουν, να εκφοβίσουν ή να απειλήσουν  Καναδούς και κάποιους που ζουν στον Καναδά». «Είναι εντελώς απαράδεκτο και δεν θα ανεχθούμε ποτέ ξένους παράγοντες να απειλούν την εθνική ασφάλεια του Καναδά ή την ασφάλεια των πολιτών και των κατοίκων μας. Οι Καναδοί μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας μας διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες και πόρους για να εντοπίσουν, να διερευνήσουν και να ανταποκριθούν σε τέτοιες απειλές», είπε.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr