Ο πόλεμος και η απελπισία στην Ειδομένη "χαραγμένα" στο πρόσωπο της 16χρονης Χάγια

Ο πόλεμος και η απελπισία στην Ειδομένη "χαραγμένα" στο πρόσωπο της 16χρονης Χάγια Facebook Twitter
0

Με χαραγμένο το πρόσωπο από τους βομβαρδισμούς, χωρίς όραση από το δεξί της μάτι, η Χάγια προσπαθεί να χαμογελάσει και να δει με αισιοδοξία το μέλλον που την περιμένει. Ωστόσο εγκλωβισμένη εδώ και μια εβδομάδα με την οικογένειά της στην Ειδομένη αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

«Χτυπήθηκα από βόμβα στην πόλη μου, την Deir e(z) zor, στη Συρία, με αποτέλεσμα να χάσω την όρασή μου από το δεξί μου μάτι και το πρόσωπό μου να γεμίσει σημάδια» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νεαρή κοπέλα και σηκώνοντας με συστολή την μπλούζα δείχνει και τα υπόλοιπα σημάδια που έχει στην κοιλιά της από τους βομβαρδισμούς. «Οι γιατροί λένε ότι δεν θα ξαναδώ, αλλά εγώ ελπίζω ότι κάτι θα γίνει και θα μπορέσω να "φτιάξω" και το πρόσωπό μου» δηλώνει η 16χρονη. Δίπλα της, η μητέρα της ψελλίζει ότι δεν τους ενδιαφέρει πού θα πάνε, «αρκεί να είναι καλή η ζωή» και να μπορέσει κάποια στιγμή να έρθει να τους βρει και ο άντρας της που έμεινε πίσω στη Συρία.

Η αδερφή της Χάγια, χτυπημένη και αυτή από βόμβα στο πόδι, «έχει πάει στο χαμάμ (τουάλετα/μπάνιο) να πλυθεί» εξηγεί η μητέρα, εννοώντας τις βρύσες στον καταυλισμό. Η οικογένεια άλλωστε, δεν μένει μέσα στις μεγάλες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας αλλά σε μια μικροσκοπική σκηνή που κάνει μόνο για διακοπές το κατακαλόκαιρο σε ελληνικά νησιά. Με τη χθεσινή νεροποντή, η σκηνή πλημμύρισε και οι γυναίκες έμειναν με τα βρεγμένα ρούχα που φορούσαν.

«Θέλω να πάω κάπου, όπου δεν θα μας βομβαρδίζουν, όταν πηγαίνουμε σχολείο» είναι η κραυγή της 16χρονης Χάγια (Haya).

Λάσπη και βούρκος στον καταυλισμό

Η αλλαγή του καιρού, με τις νεροποντές, «γονάτισαν» τους περίπου 10.000 ανθρώπους που βρίσκονται στην Ειδομένη. Ελάχιστοι έχουν μπορέσει να βρουν ένα προστατευμένο, από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, κατάλυμα. Οι περισσότεροι βολεύονται, όπως μπορούν, σε μικροσκοπικές σκηνές στο χώμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν.

Τα ιατρεία σήμερα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και Γιατρών του Κόσμου ήταν γεμάτα από μητέρες με άρρωστα μικρά παιδιά. Παντού άλλωστε στον καταυλισμό, μέσα από τις κλειστές σκηνές, ακούς κλάματα παιδιών, τα οποία προσπαθούν να βρουν παρηγοριά στις αγκαλιές των μανάδων τους. Παράλληλα, σε όλο τον χώρο, υπάρχουν σχοινιά με ρούχα που στεγνώνουν στον ήλιο, ενώ έχουν απλώσει κουβέρτες και υπνόσακους ακόμα και πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

 

Ωστόσο, η ανέχεια και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον καταυλισμό, έχει ευνοήσει φαινόμενα αισχροκέρδειας με αποτέλεσμα σήμερα να μεταβεί για ελέγχους, κλιμάκιο της ΔΟΥ Κιλκίς. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι ακόμα και μέσα στο χωριό της Ειδομένης, σταθμεύουν αυτοκίνητα που κουβαλούν φρούτα και λαχανικά όπως και ψωμιά και τα πουλούν σε πρόσφυγες, χωρίς να υπάρχει έλεγχος για τη νομιμότητά τους.


Παρ' όλα αυτά, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ εξακολουθούν να καταφτάνουν πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν καταλάβει πλέον και το παραμικρό εκατοστό του καταυλισμού. Στήνουν σκηνές ακόμα και πάνω στις ράγες των τρένων, ενώ δεκάδες έχουν βρει καταφύγιο μέσα σε παλιά βαγόνια, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Ειδομένης ο οποίος έχει «καταληφθεί» πλήρως από πρόχειρα καταλύματα προσφύγων. Και η ροή στην ΠΓΔΜ εξακολουθεί να γίνεται με το σταγονόμετρο, με ελάχιστους μόνο να καταφέρνουν καθημερινά να περάσουν απέναντι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM
ΟΗΕ ΡΩΣΙΑ ΙΣΤΑΗΛ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Ο ΟΗΕ προσθέτει το Ισραήλ και τη Ρωσία στη «μαύρη λίστα» για σεξουαλική βία εν μέσω συγκρούσεων

Ο οργανισμός αναφέρει περιστατικά κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ανδρών κρατουμένων, από τις δυνάμεις ασφαλείας κυβερνήσεων που έχουν εμποδίσει την πρόσβαση των ερευνητών του ΟΗΕ
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Ιράν: Ο Τραμπ αποχώρησε από τη συνεδρίαση χωρίς την «τελική απόφαση» που δεσμεύτηκε ότι θα έπαιρνε

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σκόπευε να λάβει μια «οριστική απόφαση» σε σχέση με την ενδεχόμενη συμφωνία με το Ιράν - Η αντίδραση της Τεχεράνης στην επιμονή του για τα πυρηνικά
THE LIFO TEAM