ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

Ο Πάπας Φραγκίσκος «ντρέπεται» για λογαριασμό των παιδεραστών κληρικών

Ο Πάπας Φραγκίσκος «ντρέπεται» για λογαριασμό των παιδεραστών κληρικών Facebook Twitter
0

Ο πάπας Φραγκίσκος που βρίσκεται στη Χιλή, της οποίας η Εκκλησία έχει στιγματιστεί από σκάνδαλα παιδεραστίας, εξέφρασε την «ντροπή του» γι' αυτές τις εξελίξεις, κατά την πρώτη ομιλία που εκφώνησε σήμερα ενώπιον των πολιτικών αρχών της χώρας.

«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τον πόνο και την ντροπή που αισθάνομαι για το ανεπανόρθωτο κακό που έγινε σε παιδιά από ιερείς της Εκκλησίας», δήλωσε χειροκροτούμενος.

«Θα ήθελα να ενώσω τη φωνή μου με αυτές των αδελφών μου στην επισκοπή, καθώς μολονότι είναι σωστό να ζητήσουμε συγγνώμη και να στηρίξουμε με δύναμη τα θύματα, είναι ανάγκη ταυτόχρονα να δεσμευθούμε ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί», πρόσθεσε.

Ο πάπας, ο οποίος προωθεί τη «μηδενική ανοχή» έναντι των παιδεραστών ιερέων, βρίσκεται αντιμέτωπος στη Χιλή με μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση.

Ο ογδοντάχρονος χιλιανός ιερέας Φερνάντο Καραντίμα, ένας χαρισματικός πρώην εκπαιδευτής ιερέων, κρίθηκε το 2011 από δικαστήριο του Βατικανού ένοχος για πράξεις παιδεραστίας κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Υποχρεώθηκε να αποσυρθεί και να περάσει την υπόλοιπη ζωή του σε «μεταμέλεια».

Όμως τον Ιανουάριο 2015, ο πάπας Φραγκίσκος πήρε την πολύ αμφιλεγόμενη απόφαση να διορίσει τον Χουάν Μπάρος επικεφαλής μιας αρχιεπισκοπής της χώρας, παρόλο που ήταν ύποπτος ότι είχε προστατεύσει στο παρελθόν την γηραιό καταδικασθέντα ιερέα.

Τον Απρίλιο 2011, η Καθολική Εκκλησία της Χιλής είχε ζητήσει επισήμως συγγνώμη για όλα τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που είχαν διαπράξει μέλη του κλήρου καθώς και για το γεγονός ότι δεν είχε αντιδράσει στο παρελθόν στις καταγγελίες που είχαν γίνει.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της αμερικανικής μκο Bishop Accountability, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει καταγγελίες σε βάρος σχεδόν 80 χιλιανών ιερωμένων για σεξουαλική κακοποίηση.

Διεθνή
0

ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ