Ο ΟΗΕ προειδοποιεί το Μεξικό για «τη βαθιά κρίση» στην ασφάλεια των δημοσιογράφων

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί το Μεξικό για «τη βαθιά κρίση» στην ασφάλεια των δημοσιογράφων Facebook Twitter
0

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η μεξικανική κυβέρνηση αγωνίζεται για να διασφαλίσει την ασφάλεια των δημοσιογράφων και να προσάγει στη δικαιοσύνη όσους προσπαθούν να καταστείλουν την ελευθερία του λόγου, αφότου αξιωματούχοι του πραγματοποίησαν περιοδεία στη χώρα, μια από τις πιο επικίνδυνες σε όλο τον κόσμο για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης.


Οι Μεξικανοί εισαγγελείς δεν έχουν ακόμη πετύχει καμία καταδίκη για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί εναντίον δημοσιογράφων εξαιτίας των ελλιπών ερευνών και των περιορισμένων πόρων που διαθέτουν, ανέφερε ο Ντέιβιντ Κέι, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ελευθερία της έκφρασης και ο ομόλογός του της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Έντισον Λάνζα.


Ο Κέι και ο Λάνζα συνέταξαν μια προκαταρκτική έκθεση στην οποία περιγράφουν «τη βαθιά κρίση ασφαλείας» στο Μεξικό, αφού πραγματοποίησαν περιοδεία στο χώρα επί μία εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκαν την Πόλη του Μεξικού και τις Πολιτείες Βερακρούς, Γκερέρο, Ταμαουλίπας και Σιναλόα.


Την άνοιξη αναμένεται να δημοσιεύσουν την αναλυτική τους έκθεση με τις συστάσεις τους.


«Οι προηγούμενοι εισαγγελείς δεν είχαν την ίδια πολιτική βούληση για να κάνουν πραγματικά τη δουλειά», τόνισε ο Κέι, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία οι νυν εισαγγελείς θα κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. «Δίνεται περισσότερη προσοχή στο να γίνει σωστά. Ελπίζω ότι δεν ακούσαμε απλώς λόγια επειδή ήμασταν εδώ», πρόσθεσε αφού συναντήθηκε με 250 δημοσιογράφους.


Ένας φωτορεπόρτερ στην Πολιτεία Σαν Λουίς Ποτόσι ήταν ο ενδέκατος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε φέτος, σύμφωνα με την οργάνωση Άρθρο 19. Έντεκα δημοσιογράφοι είχαν σκοτωθεί και πέρυσι στο Μεξικό στην πιο αιματηρή χρονιά για τους εκπροσώπους του Τύπου στη χώρα.


Οι φόνοι αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδο ρεκόρ και φέτος, καθώς το Μεξικό εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπο με συγκρούσεις μεταξύ των βίαιων οργανώσεων ναρκωτικών.


Τα τελευταία 17 χρόνια 111 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό, εκ των οποίων οι 38 υπό την προεδρία του Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει προστασία από την απέλαση και άδειες εργασίας για συζύγους Αμερικανών πολιτών

Διεθνή / Ο Μπάιντεν νομιμοποιεί τους μετανάστες συζύγους Αμερικανών πολιτών

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι περισσότεροι από 500.000 σύζυγοι Αμερικανών πολιτών θα επωφεληθούν, αλλά και επιπλέον 50.000 νέοι κάτω των 21 ετών των οποίων ο γονέας είναι παντρεμένος με Αμερικανό πολίτη
NEWSROOM