Ο ΟΗΕ προειδοποιεί το Μεξικό για «τη βαθιά κρίση» στην ασφάλεια των δημοσιογράφων

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί το Μεξικό για «τη βαθιά κρίση» στην ασφάλεια των δημοσιογράφων Facebook Twitter
0

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η μεξικανική κυβέρνηση αγωνίζεται για να διασφαλίσει την ασφάλεια των δημοσιογράφων και να προσάγει στη δικαιοσύνη όσους προσπαθούν να καταστείλουν την ελευθερία του λόγου, αφότου αξιωματούχοι του πραγματοποίησαν περιοδεία στη χώρα, μια από τις πιο επικίνδυνες σε όλο τον κόσμο για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης.


Οι Μεξικανοί εισαγγελείς δεν έχουν ακόμη πετύχει καμία καταδίκη για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί εναντίον δημοσιογράφων εξαιτίας των ελλιπών ερευνών και των περιορισμένων πόρων που διαθέτουν, ανέφερε ο Ντέιβιντ Κέι, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ελευθερία της έκφρασης και ο ομόλογός του της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Έντισον Λάνζα.


Ο Κέι και ο Λάνζα συνέταξαν μια προκαταρκτική έκθεση στην οποία περιγράφουν «τη βαθιά κρίση ασφαλείας» στο Μεξικό, αφού πραγματοποίησαν περιοδεία στο χώρα επί μία εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκαν την Πόλη του Μεξικού και τις Πολιτείες Βερακρούς, Γκερέρο, Ταμαουλίπας και Σιναλόα.


Την άνοιξη αναμένεται να δημοσιεύσουν την αναλυτική τους έκθεση με τις συστάσεις τους.


«Οι προηγούμενοι εισαγγελείς δεν είχαν την ίδια πολιτική βούληση για να κάνουν πραγματικά τη δουλειά», τόνισε ο Κέι, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία οι νυν εισαγγελείς θα κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. «Δίνεται περισσότερη προσοχή στο να γίνει σωστά. Ελπίζω ότι δεν ακούσαμε απλώς λόγια επειδή ήμασταν εδώ», πρόσθεσε αφού συναντήθηκε με 250 δημοσιογράφους.


Ένας φωτορεπόρτερ στην Πολιτεία Σαν Λουίς Ποτόσι ήταν ο ενδέκατος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε φέτος, σύμφωνα με την οργάνωση Άρθρο 19. Έντεκα δημοσιογράφοι είχαν σκοτωθεί και πέρυσι στο Μεξικό στην πιο αιματηρή χρονιά για τους εκπροσώπους του Τύπου στη χώρα.


Οι φόνοι αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδο ρεκόρ και φέτος, καθώς το Μεξικό εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπο με συγκρούσεις μεταξύ των βίαιων οργανώσεων ναρκωτικών.


Τα τελευταία 17 χρόνια 111 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό, εκ των οποίων οι 38 υπό την προεδρία του Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM