Ο Misuzulu ka Zwelithini στέφθηκε βασιλιάς των Ζουλού- Παρά την οικογενειακή ίντριγκα

Ο Misuzulu ka Zwelithini στέφθηκε βασιλιάς των Ζουλού- Παρά την οικογενειακή ίντριγκα Facebook Twitter
0

Μετά από μια οικογενειακή διαμάχη ενός έτους, ο Misuzulu ka Zwelithini στέφθηκε βασιλιάς των Ζουλού σε μια παραδοσιακή τελετή στη Νότια Αφρική.

Ο 48χρονος είναι γιος του προηγούμενου βασιλιά, αλλά ορισμένα μέλη της βασιλικής οικογένειας είχαν υποστηρίξει ότι δεν ήταν ο νόμιμος κληρονόμος και ότι η διαθήκη του αείμνηστου βασιλιά ήταν στην πραγματικότητα πλαστογραφημένη.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην παραδοσιακή τελετή στέψης σήμερα στο παλάτι KwaKhangelamankengane, όπου ο βασιλιάς μπήκε στον ιερό χώρο για να επικαλεστεί τους προγόνους του προτού ανακοινωθεί τόσο σε ζωντανούς όσο και σε νεκρούς, κατά την παράδοση, ως ο νέος μονάρχης των Ζουλού.

Φορούσε δέρμα από λιοντάρι, που κυνήγησε ο ίδιος για τη βασιλική εκδήλωση, ένα κατόρθωμα για να αποδείξει ότι είναι πράγματι ο εκλεκτός. Περισσότερες από 10 αγελάδες σφάχτηκαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις βασιλικές εκδηλώσεις.

Τον επόμενο μήνα, πρόκειται να ακολουθήσει και δημόσια τελετή όπου ο νέος βασιλιάς των Ζουλού θα αναγνωριστεί από την κυβέρνηση.

Ο θρόνος των Ζουλού δεν έχει επίσημη πολιτική εξουσία, αλλά το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής είναι Ζουλού και η βασιλεία τους έχει τεράστια επιρροή με ετήσιο προϋπολογισμό που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους άνω των 4,9 εκατ. δολ.

Βασιλικές διαμάχες και αιματοχυσία

Το βασίλειο των Ζουλού έχει μια περήφανη ιστορία. Είναι παγκοσμίως γνωστό για την ήττα των βρετανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια της μάχης του 1879 της Isandlwana.

Οι μάχες των Ζουλού ήταν πάντα σκληρές και μερικές φορές, αιματηρές ακόμα και σε βασιλικό επίπεδο. Ο θρυλικός βασιλιάς Shaka ka Senzangakhona σκότωσε τον αδερφό του το 1816 για να πάρει τον θρόνο.

Χρόνια αργότερα, δολοφονήθηκε και ο ίδιος σε μια συνωμοσία που είχε ενορχηστρώσει ο ανιψιός του.

Μετά τον θάνατο του βασιλιά Goodwill Zwelithini ka Bhekuzulu πριν από έναν χρόνο σχεδόν αυτό ήταν ένα ζήτημα που προκαλούσε ντροπή για την οικογένεια των Ζουλού.

Διάφορες φατρίες των Ζουλού έσπευσαν τότε να στηρίξουν διαφορετικούς για τον θρόνο.

Όταν πέθανε πέρυσι, ο βασιλιάς Zwelithini, που κυβερνούσε για πάνω από μισό αιώνα, είχε έξι συζύγους.

Στην αμφισβητούμενη διαθήκη του, κατονόμασε την τρίτη σύζυγό του βασίλισσα Mantfombi Dlamini Zulu ως αντιβασιλέα, ένα είδος αρμόδιου όσο εκκρεμεί ο διορισμός του διαδόχου.

Η βασίλισσα κατείχε την υψηλότερη θέση μεταξύ των συζύγων του βασιλιά, επειδή προερχόταν από βασιλική οικογένεια - πατέρας της ήταν ο αείμνηστος βασιλιάς Sobhuza II και ο αδελφός της ήταν ο βασιλιάς Mswati III του Eswatini.

Ο γάμος της με Ζουλού έγινε με την προϋπόθεση ότι ο πρωτότοκος γιος της θα ήταν πρώτος στη διαδοχή για τον θρόνο μετά το θάνατο του συζύγου της.

Έτσι, όταν και εκείνη πέθανε ένα μήνα αφότου ορίστηκε στην αντιβασιλεία, ο γιος της Misuzulu ka Zwelithini θεωρήθηκε η προφανής επιλογή για την ανάληψη της εξουσίας. Είχε επίσης κατονομαστεί διάδοχος και στη διαθήκη της μητέρας του.

Ο Misuzulu ka Zwelithini στέφθηκε βασιλιάς των Ζουλού- Παρά την οικογενειακή διαμάχη Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter

Επιπλέον, το γεγονός ότι ο πρίγκιπας Misuzulu ήταν το μόνο άτομο που κληρονόμησε τα παραδοσιακά όπλα του παππού του, Βασιλιά Cyprian Bhekuzulu ka Solomon, θεωρήθηκε ως επικύρωση ότι τελικά θα έπαιρνε τη σκυτάλη από τον πατέρα του.

Ωστόσο, δύο ακόμη γιοι του αείμνηστου βασιλιά διεκδικούσαν τον θρόνο.

Η βασιλική οικογένεια έχει χωριστεί σε τρεις φατρίες, καθεμία από τις οποίες υποστηρίζει τον πρίγκιπά της - Misuzulu ka Zwelithini, Simakade ka Zwelithini και Buzabazi ka Zwelithini.

Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής αναγνώρισε επισήμως τον Misuzulu ka Zwelithini ως νέο βασιλιά των Ζουλού, αλλά ο αδελφός του Misuzulu, Mbonisi Zulu, κινήθηκε νομικά και ζήτησε από το δικαστήριο να σταματήσει τη στέψη.

Το δικαστήριο όμως απέρριψε την αίτησή του και επέτρεψε τη συνέχιση της διαδικασίας στέψης.

Ακριβώς μια εβδομάδα πριν από την παραδοσιακή τελετή στέψης του μελλοντικού βασιλιά Misuzulu, ο ετεροθαλής αδελφός του, πρίγκιπας Simakade, ανακηρύχθηκε από υποστηρικτές του ως νέος μονάρχης.

Αυτοί ισχυρίζονται ότι αυτός θα πρέπει να είναι η προφανής επιλογή ως πρωτότοκος γιος του αείμνηστου βασιλιά. 

Εν τω μεταξύ, τρία από τα αδέρφια του βασιλιά Zwelithini κάλεσαν συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη για να ανακοινώσουν τον πρίγκιπα Buzabazi ως επιλογή τους, υποστηρίζοντας ότι αυτός από όλους τους γιους του βασιλιά είχε την πιο στενή σχέση με τον πατέρα του.

Ακόμη και την ημέρα της τελετής στέψης, οι ετεροθαλείς αδελφές του νέου βασιλιά κατέθεσαν επείγουσα πρόταση στο ανώτατο δικαστήριο του Pietermaritzburg σε μία ύστατη προσπάθεια να σταματήσουν τη στέψη.

Οι πριγκίπισσες Ntandoyenkosi και Ntombizosuthu είπαν ότι η διαθήκη του αείμνηστου πατέρα τους μπορεί να ήταν πλαστογραφημένη. Η προσφυγή απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Ο Misuzulu έχει λάβει ισχυρή υποστήριξη από άλλα μέλη της οικογένειας, τα οποία υποστηρίζουν ότι τα έθιμα υπαγορεύουν ότι αυτός είναι ο νόμιμος κληρονόμος.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο φυλετισμός θα μπορούσε να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της μάχης.

Η καταγωγή του μελλοντικού βασιλιά Misuzulu από την πλευρά της μητέρας του είναι από την Eswatini, που σημαίνει ότι δεν είναι 100% Ζουλού και γι' αυτό ορισμένοι από τη βασιλική οικογένεια δεν δέχτηκαν ποτέ πλήρως τη μητέρα του ως τη Μεγάλη Σύζυγο.

Ενώ η μάχη μαίνεται προς το παρόν, πολλοί πιστεύουν ότι ο θρόνος θα καθοριστεί στις 24 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία επίσημης αργίας στη Νότια Αφρική, δίνοντας τέλος στη μακροχρόνια διαμάχη. Τότε θα γίνει δημόσια στέψη του νέου βασιλιά παρουσία της κυβέρνησης.

Ο Misuzulu ka Zwelithini γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1974 στην Kwahlabisa. Σπούδασε σε ιδιωτικό σχολείο στο St Charles College στο Pietermaritzburg και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Τζάκσονβιλ στις ΗΠΑ, όπου έζησε για αρκετά χρόνια. Είναι παντρεμένος με δύο συζύγους και έχει τρεις γιους.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ