Ο Σαμιουέλ Πατί ενσάρκωνε τη Δημοκρατία, δίδασκε την ελευθερία, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, αποτίοντας φόρο τιμής στον καθηγητή που αποκεφαλίστηκε, στην επίθεση σε προάστιο του Παρισιού.

 

«Θα συνεχίσουμε αυτή τη μάχη για την ελευθερία, της οποίας εκπρόσωπος έγινε ο Σαμιουέλ Πατί», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, σε ομιλία του στο προαύλιο του πανεπιστημίου της Σορβόννης, κατά τη διάρκεια της τελετής στην οποία παρέστησαν οι συγγενείς του καθηγητή, συνάδελφοι του δολοφονηθέντα, αλλά και μαθητές του.

 

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Γάλλος πρόεδρος, αφού απένειμε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής μετά θάνατον στον Πατί, κατήγγειλε «την ολέθρια συνωμοσία» και «το μίσος προς τον άλλο», θύμα του οποίου ήταν ο καθηγητής Ιστορίας- Γεωγραφίας, που δολοφονήθηκε σε ηλικία 47 ετών «διότι ενσάρκωνε τη Δημοκρατία».

 

O Μακρόν μιλά συγκινημένος για τον δολοφονημένο δάσκαλο
EPA

 

Ο Πατί αποκεφαλίστηκε από ισλαμιστή στις 16 Οκτωβρίου κοντά στο γυμνάσιο όπου εργαζόταν, δέκα ημέρες αφού έδειξε στους μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ στη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

 

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τα σκίτσα μας, τα κινούμενα σχέδιά μας, ακόμη κι αν άλλοι οπισθοδρομούν», τόνισε ο Μακρόν χαιρετίζοντας «έναν καθηγητή που δεν θα ξεχάσουμε». Ο Πατί δολοφονήθηκε διότι «οι ισλαμιστές θέλουν να μας κλέψουν το μέλλον μας και γνωρίζουν ότι με τους ήσυχους ήρωες όπως αυτόν, δεν θα το πάρουν ποτέ», συμπλήρωσε.

 

«Θα συνεχίσουμε, καθηγητή. Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία την οποία διδάσκατε τόσο καλά και θα φέρουμε την κοσμικότητα», είπε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος.

 

O Μακρόν μιλά συγκινημένος για τον δολοφονημένο δάσκαλο
EPA

 

Έξω από το πανεπιστήμιο, από γιγαντοοθόνη που είχε τοποθετηθεί, εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την τελετή και απέτισαν φόρο τιμής στον καθηγητή. Το φέρετρο μεταφέρθηκε στον χώρο της τελετής υπό τους ήχους του τραγουδιού «One» των U2.

 

«Σε κάθε σχολείο, θα δώσουμε πίσω την εξουσία στους καθηγητές να δημιουργούν ανθρώπους που σέβονται τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους», υποσχέθηκε ο Μακρόν. Ο Πατί δεν ήταν ο εχθρός της θρησκείας που παρουσιάζουν οι εξτρεμιστές, εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος. «Είχε διαβάσει το Κοράνι, σεβόταν τους μαθητές του ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, ενδιαφερόταν για τον ισλαμικό πολιτισμό», πρόσθεσε.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ dpa, AFP

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr