Ο καθηγητής Γαβριήλ Χαρίτος εξηγεί γιατί χτύπησε τώρα η Χαμάς

Χαρίτος για πόλεμο: Πώς αντέδρασε το Ισραήλ και γιατί χτύπησε τώρα η Χαμάς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Την δική του εκτίμηση για τον πόλεμο στο Ισραήλ και γενικά για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες έδωσε ο Γαβριήλ Χαρίτος, ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τον Γαβριήλ Χαρίτο, από την Ιερουσαλήμ όπου βρίσκεται, το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε, ενώ εξηγεί και γιατί επέλεξε να επιτεθεί τώρα η Χαμάς. 

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε μιλώντας στην ΕΡΤ οι σειρήνες ηχούν τις τελευταίες δύο ώρες μόνο σε περιοχές κοντά στη Γάζα, κι όχι στις μεγάλες πόλεις του Ισραήλ, που σημαίνει πως είναι σε εξέλιξη οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών. Μίλησε για ενημέρωση με το σταγονόμετρο από τα ισραηλινά μέσα. Έθεσε μια σειρά από ερωτήματα για το «πώς είναι δυνατόν οι Παλαιστίνιοι να έχουν παραβεί τον φράχτη ασφαλείας με τον ισραηλινό στρατό εκεί και τα ηλεκτρονικά μέσα που υπάρχουν». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους κουκουλοφόρους που εντοπίστηκαν σε ισραηλινές πόλεις. 

Σε προηγούμενη σύνδεση είπε πως σήμανε συναγερμός και σε πόλεις με πυρηνικές εγκαταστάσεις, ενώ πρόσθεσε πως το σύστημα αεράμυνας Iron Dome λειτούργησε, αλλά δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν 5.000 ρουκέτες. 

Μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1 τόνισε πως «η Χαμάς έχει αποδείξει πως έχει ικανότητες που δεν ήταν γνωστές» . Σημείωσε ακόμη πως εικόνες που προβάλλονται στο εξωτερικό δεν προβάλλονται εντός του Ισραήλ γιατί, όπως είπε, «όταν καλούνται έφεδροι, να μην πληγεί το ηθικό τους». 

«Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, είναι μια κατάσταση που δεν έχει διαμορφωθεί 100%. Διαρρέονται πληροφορίες από το υπουργικό συμβούλιο που είναι ακόμη σε εξέλιξη. Δεν έχει ανακοινωθεί ποια θα είναι η συνέχεια, τα μέτρα που θα ακολουθήσουν. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε έκκληση για σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας», ανέφερε. 

«Ποιος ο λόγος που η Χαμάς άλλαξε τακτική. Εδώ και ενάμισι χρόνο η Χαμάς εμφανίζεται ως η καθεστωτική δύναμη στη Γάζα. Γιατί επιστρέψαμε στην επαναστατική Χαμάς. Ο λόγος είναι απλός. Εδώ και 3 μήνες μιλάμε για την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ- Σαουδικής Αραβίας. Η προϋπόθεση του Ριάντ είναι να υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές διαδικασίες, ενώ το Ριάντ μιλάει με την κυβέρνηση της Ραμάλα και αυτό έχει θυμώσει την Χαμάς», εξήγησε. 

Ο Γαβριήλ Χαρίτος είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Μπεν-Γκουριόν (Ben-Gurion Research Institute). Διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο ισραηλινό κρατικό πανεπιστήμιο Ben-Gurion University of the Negev (Πρόγραμμα Σπουδών Ισραήλ) ως Επίκουρος Λέκτορας (Adjunct Lecturer) και ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών) και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας).


 


 


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM