Έλληνας κάτοικος Ιερουσαλήμ: Κουκουλοφόροι Παλαιστίνιοι έχουν μπει σε παραμεθόριες πόλεις του Ισραήλ

Κάτοικος Ιερουσαλήμ: Κουκουλοφόροι Παλαιστίνιοι έχουν μπει σε παραμεθόριες πόλεις του Ισραήλ Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη επίθεση που έχει εξαπολύσει η Χαμάς στο Ισραήλ και ο Γαβριήλ Χαρίτος, κάτοικος της Ιερουσαλήμ, περιέγραψε την κατάσταση.

Όπως σημείωσε ο Γαβριήλ Χαρίτος, ο οποίος είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Μπεν Γκουριόν, οι σειρήνες ηχούν συνεχώς στην Ιερουσαλήμ, ενώ από τις 06:30 το πρωί άρχισαν οι εκτοξεύσεις των ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ και συνεχώς ακούγονται εκρήξεις.

«Αυτή τη στιγμή ακούω κρότους βορειοδυτικά έξω από την πόλη. Οι ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας είχαν κατεύθυνση όχι μόνο τις πόλεις της μεθορίου, αλλά και το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις μέχρι το πιο βόρειο σημείο του κεντρικού Ισραήλ», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μάλιστα, όπως επισήμανε, δύο φορές ακούστηκαν σειρήνες στην Ντιμόνα, μία πόλη στο νότιο Ισραήλ όπου υπάρχουν και πυρηνικά εργοστάσια.

«Στο διάγγελμά του ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, Μοχάμαντ Ντεφ, μιάμιση ώρα μετά από την αρχή των εκτοξεύσεων, ανακοίνωσε ότι αρχίζει η επιχείρηση «θύελλα του Αλ-Άκσα» και τη συνέδεσε με τον αυξημένο αριθμό Εβραίων πιστών που στη διάρκεια των εορτών τους, ανέβηκαν στο προαύλιο του τεμένους Αλ-Ακσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ» ανέφερε.

Παράλληλα, ο Γαβριήλ Χαρίτος διέψευσε τις πληροφορίες πως ισλαμιστές έχουν μπει στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβιβ. «Δεν ισχύει αυτό. Έχουν εισέλθει όμως ομάδες από κουκουλοφόρους Παλαιστινίους σε πόλεις της μεθορίου που η ονομασία τους δεν ανακοινώνεται για λόγους ασφαλείας και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο».

«Λειτούργησε η αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ»

«Η αντιπυραυλική ασπίδα που διαθέτει το Ισραήλ φυσικά και λειτούργησε για αυτό και ενώ όπως είπε ο Μοχάμαντ Ντεφ από τις 6:30 έως τις 8:30 το πρωί έχουν εκτοξευτεί 5.000 ρουκέτες, δεν έφτασαν ποτέ στο έδαφος του Ισραήλ γιατί σε αυτή την περίπτωση θα επικρατούσε πανικός, πράγμα που εγώ δεν βλέπω», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Όπως σημείωσε «η συγκεκριμένη σημερινή πυραυλική επίθεση είναι γεγονός ότι ξάφνιασε την κοινωνία του Ισραήλ. Το γεγονός ότι βρέθηκαν κουκουλοφόροι Παλαιστίνιοι να είναι σε δρόμους των μεθοριακών πόλεων, δείχνει μία καταφανή αποτυχία από την πλευρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. Έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός αυτό καθώς είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Έχει αποφασιστεί ότι σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την οριογραμμή του Ισραήλ με τη Γάζα ισχύουν ειδικοί περιορισμοί».

«Έχει ανακοινωθεί έκτακτη συνεδρίαση του ισραηλινού ΚΥΣΕΑ για να αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης. Όμως το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη ανακοινώσει τοπική επιστράτευση εφέδρων στο νότιο Ισραήλ» ενημέρωσε ο κ. Χαρίτος ενώ συμπλήρωσε πως «φορείς των εφέδρων που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες για τη δικαστική μεταρρύθμιση ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους και ότι θα υπακούσουν στην κυβέρνηση και θα επιστρατευτούν».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

Διεθνή / Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

«Ο Έπσταϊν ήταν Δημοκρατικός, και είναι πρόβλημα των Δημοκρατικών...Όλοι ξέρουν για αυτόν. Μην χάνετε τον χρόνο σας με τον Τραμπ. Έχω μια χώρα να διοικήσω!», έγραψε σε ανάρτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM