Ο «Ελ Μάγιο», βαρόνος του μεξικάνικου καρτέλ ναρκωτικών, συνελήφθη μαζί με γιο του «Ελ Τσάπο»

Ο «Ελ Μάγιο» και ένας ακόμα βαρόνος του μεξικάνικου καρτέλ ναρκωτικών, συνελήφθησαν στις ΗΠΑ Facebook Twitter
Ο «Ελ Μάγιο» και ο Λόπεζ Γκουσμάν, γιος του «Ελ Τσάπο», συνελήφθησαν στις ΗΠΑ
0

Δυο βαρόνοι του ισχυρού μεξικανικού καρτέλ των ναρκωτικών Σιναλόα τέθηκαν υπό κράτηση χθες Πέμπτη στο Τέξας.

Μετά την ανακοίνωση των συλλήψεων, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, χαρακτήρισε το καρτέλ ως «ένα από τα πιο βίαια και ισχυρά κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο».

«Ο Ισμαήλ Σαμπάδα Γκαρσία, γνωστός επίσης ως ‘Ελ Μάγιο’, συνιδρυτής του καρτέλ, και ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, γιος του άλλου συνιδρυτή του, συνελήφθησαν (...) στο Ελ Πάσο, στο Τέξας», ανέφερε ο Μέρικ Γκάρλαντ, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στην Ουάσιγκτον.

Ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες είναι ένας από τους λεγόμενους «τσαπίτος», τους γιους του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν Λοέρα, ή «Ελ Τσάπο», που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε αμερικανική φυλακή υψίστης ασφαλείας. Και οι δύο συλληφθέντες αντιμετωπίζουν σωρεία κατηγοριών από τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ για τον ρόλο τους στις δραστηριότητες της συμμορίας, ιδίως για την παραγωγή και διακίνηση φαιντανύλης, εξαιρετικά θανατηφόρου οπιοειδούς.

Η χρήση φαιντανύλης, σύμφωνα με τις αρχές, είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των Αμερικανών στο ηλικιακό φάσμα 18-45 ετών.

«Ελ Μάγιο»: Ένας από τους ισχυρότερους βαρόνους ναρκωτικών στον κόσμο

Ένας από τους ισχυρότερους βαρόνους ναρκωτικών στον κόσμο, ο Ισμαήλ «Ελ Μάγιο» Ζαμπάντα, ηγέτης του καρτέλ Σιναλόα του Μεξικού, συνελήφθη από ομοσπονδιακούς πράκτορες των ΗΠΑ στο Ελ Πάσο του Τέξας.

Ο Ζαμπάντα, 76 ετών, ίδρυσε την εγκληματική οργάνωση με τον Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι φυλακισμένος στις ΗΠΑ.

Συνελήφθη μαζί με τον Ζαμπάντα την Πέμπτη ο γιος του Γκουσμάν, Χοακίν Γκουσμάν Λόπεζ, δήλωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Τον Φεβρουάριο, ο Ζαμπάντα κατηγορήθηκε από εισαγγελείς των ΗΠΑ για συνωμοσία για την παρασκευή και τη διανομή φαιντανύλης, ενός ναρκωτικού ισχυρότερου από την ηρωίνη που έχει κατηγορηθεί για την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ. Οι λεπτομέρειες των συλλήψεων των δύο ανδρών παραμένουν ασαφείς, αλλά φαίνεται ότι βρίσκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο γιος του Ελ Τσάπο παρέσυρε τον Ελ Μάγιο στις ΗΠΑ

Επικαλούμενη Μεξικανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους, η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο Ζαμπάντα εξαπατήθηκε για να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο από υψηλόβαθμο μέλος της Σιναλόα μετά από πολύμηνη επιχείρηση από τις έρευνες Εσωτερικής Ασφάλειας και το FBI.

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι ο Ζαμπάντα πίστευε ότι επρόκειτο να επιθεωρήσει μυστικά αεροδρόμια στο Μεξικό. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ζαμπάντα «παρασύρθηκε» σε ιδιωτικό αεροπλάνο με «ψευδείς ισχυρισμούς» από τον Γκουσμάν Λόπεζ, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Ο Ζαμπάντα πίστευε ότι το αεροπλάνο θα πετούσε νότια στο Μεξικό, αλλά αντ' αυτού πέταξε βόρεια και προσγειώθηκε στο Ελ Πάσο, δήλωσε ο ανταποκριτής του Fox News Bryan Llenas επικαλούμενος πηγές επιβολής του νόμου.

Ο Γκουσμάν Λόπεζ παραδόθηκε στις αρχές των ΗΠΑ και στράφηκε εναντίον του Ζαμπάντα επειδή «τον κατηγόρησε για τη σύλληψη του πατέρα του», πρόσθεσε το Fox News.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Διεθνή / Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Πρώην συνεργάτες κατηγορούν την Πρισίλα Πρίσλεϊ για απάτη και εκμετάλλευση, με φερόμενες προσβολές της φήμης τους και σκηνές οικογενούς κρίσης μετά τον θάνατο της Λίζα Μαρί.
ΦΩΤ.: GETTY
Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Διεθνή / Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Η αποκαλυπτική έρευνα του +972 Magazine αποκαλύπτει τη «μονάδα νομιμοποίησης» του ισραηλινού στρατού, που σπιλώνει τη φήμη δημοσιογράφων της Γάζας για να δικαιολογήσει τις δολοφονίες τους
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία κλονίζει την εμπιστοσύνη – Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Διεθνή / Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία: Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Σκάνδαλο πλαστών τίτλων σπουδών αναστατώνει την Τουρκία: σχεδόν 200 συλλήψεις, αντίδραση της κυβέρνησης, αμφισβήτηση στατιστικών και έντονο πολιτικό κλίμα. Πώς οι τεχνολογίες ευνοούν την παραποίηση και πώς αντιδρούν οι θεσμοί;
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Διεθνή / Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Η εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων American Bitcoin, υποστηριζόμενη από τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και τον Έρικ Τραμπ, αναζητά εισηγμένες εταιρείες στην Ασία για στρατηγικές αγορές Bitcoin, στοχεύοντας σε νέα "θησαυροφυλάκια" ψηφιακών νομισμάτων
LIFO NEWSROOM