Ελ Τσάπο: Οι Τσαπίτος απαγόρευσαν την παραγωγή και την πώληση φαιντανύλης στην Σιναλόα

Ελ Τσάπο: Οι Τσαπίτος απαγόρευσαν την παραγωγή και την πώληση φαιντανύλης στην Σιναλόα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το καρτέλ της Σιναλόα, του οποίου ηγούνται οι «Τσαπίτος», οι γιοι του πρώην βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, απαγόρευσε την παραγωγή και την πώληση φαιντανύλης στην πολιτεία.

Η συγκεκριμένη (βαρύγδουπη για τα δεδομένα και την εγκληματική δραστηριότητα της οικογένειας στην περιοχή) ανακοίνωση, έγινε με πανό που αναρτήθηκαν σε δρόμους εξ ονόματός των Τσαπίτος, όμως οι αναλυτές διατηρούν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το κατά πόσον έχουν πράγματι σκοπό να εγκαταλείψουν μία από τις πλέον προσοδοφόρες «επιχειρήσεις» τους.

Τα πανό ή αλλιώς narcomantas, όπως είναι γνωστά, θεάθηκαν στην πολιτεία την Δευτέρα 2/10 και υπογράφονται από τους γιους του Ελ Τσάπο, οι οποίοι ανέλαβαν να διοικήσουν την αυτοκρατορία του, έπειτα από την καταδίκη του πατέρα τους σε ισόβια κάθειρξη.

Δεν είναι σαφές ποιος κρέμασε τα πανό σε γέφυρες και ανισόπεδους κόμβους, όμως εμφανίστηκαν την ώρα που οι αρχές των ΗΠΑ εντείνουν την πίεση στην αστυνομία και την εισαγγελία του Μεξικού, προκειμένου να αναλάβουν δράση εναντίον συμμοριών που εμπλέκονται στην παραγωγή φαιντανύλης.

«Η πώληση, η παραγωγή, η μεταφορά ή οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα που αφορά την ουσία που είναι γνωστή ως φαιντανύλη απαγορεύεται αυστηρά στη Σιναλόα», έγραφαν τα πανό.

Ας σημειωθεί, ότι η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε φέτος τους Τσαπίτος ότι είναι οι βασικοί προμηθευτές φαιντανύλης στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ τον περασμένο μήνα ο Οβίδιο Γκουσμάν, ο μικρότερος από τους τέσσερις γιους, εκδόθηκε στις ΗΠΑ.

Ο Λίο Σίλβα, πράκτορας της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (Drug Enforcement Administration, DEA), που έχει εργαστεί στο Μεξικό, ανέφερε πως τα μηνύματα αυτά πιθανόν αποτελούν μέρος προσπάθειας των «Τσαπίτος» να αποποιηθούν την ευθύνη για την παραγωγή κοκαΐνης, να τη μετακυλήσουν σε άλλους.

Αν εξεταστεί σε συνδυασμό με την έκδοση του ενός από τα τέσσερα αδέλφια «μοιάζει με προσπάθεια να μειώσουν την πίεση που υφίστανται», εκτίμησε ο κ. Σίλβα. «Δεν προβλέπω να σταματούν την παραγωγή», πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Riodoce, ανέφερε ότι οι «Τσαπίτος» απαίτησαν οι κατασκευαστές φαιντανύλης στην Κουλιακάν να σταματήσουν την παραγωγή. Κατόπιν βρέθηκαν πτώματα ανθρώπων που υπέστησαν βασανιστήρια και πάνω τους ποσότητες χαπιών φαιντανύλης. Προφανώς, επρόκειτο για προειδοποίηση.

Στην παρούσα φάση, δεν είναι σαφές αν οι «Τσαπίτος» μπορούν να προχωρήσουν στην επιβολή απαγόρευσης σε όλη τη Σιναλόα, καθώς μεγάλο μέρος της πολιτείας ελέγχεται από παλιό συνεταίρο του πατέρα τους, τον Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα, επικεφαλής άλλου καρτέλ. Ο Σίλβα πάντως δεν φαίνεται να πείθεται απ’ όλη αυτή την εκστρατεία των Τσαπίτος. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Είναι πάρα πολλά τα χρήματα από τη φαιντανύλη για να τα αφήσουν, ή να τους γυρίσουν την πλάτη».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM