Ελ Τσάπο: Οι Τσαπίτος απαγόρευσαν την παραγωγή και την πώληση φαιντανύλης στην Σιναλόα

Ελ Τσάπο: Οι Τσαπίτος απαγόρευσαν την παραγωγή και την πώληση φαιντανύλης στην Σιναλόα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το καρτέλ της Σιναλόα, του οποίου ηγούνται οι «Τσαπίτος», οι γιοι του πρώην βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, απαγόρευσε την παραγωγή και την πώληση φαιντανύλης στην πολιτεία.

Η συγκεκριμένη (βαρύγδουπη για τα δεδομένα και την εγκληματική δραστηριότητα της οικογένειας στην περιοχή) ανακοίνωση, έγινε με πανό που αναρτήθηκαν σε δρόμους εξ ονόματός των Τσαπίτος, όμως οι αναλυτές διατηρούν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το κατά πόσον έχουν πράγματι σκοπό να εγκαταλείψουν μία από τις πλέον προσοδοφόρες «επιχειρήσεις» τους.

Τα πανό ή αλλιώς narcomantas, όπως είναι γνωστά, θεάθηκαν στην πολιτεία την Δευτέρα 2/10 και υπογράφονται από τους γιους του Ελ Τσάπο, οι οποίοι ανέλαβαν να διοικήσουν την αυτοκρατορία του, έπειτα από την καταδίκη του πατέρα τους σε ισόβια κάθειρξη.

Δεν είναι σαφές ποιος κρέμασε τα πανό σε γέφυρες και ανισόπεδους κόμβους, όμως εμφανίστηκαν την ώρα που οι αρχές των ΗΠΑ εντείνουν την πίεση στην αστυνομία και την εισαγγελία του Μεξικού, προκειμένου να αναλάβουν δράση εναντίον συμμοριών που εμπλέκονται στην παραγωγή φαιντανύλης.

«Η πώληση, η παραγωγή, η μεταφορά ή οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα που αφορά την ουσία που είναι γνωστή ως φαιντανύλη απαγορεύεται αυστηρά στη Σιναλόα», έγραφαν τα πανό.

Ας σημειωθεί, ότι η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε φέτος τους Τσαπίτος ότι είναι οι βασικοί προμηθευτές φαιντανύλης στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ τον περασμένο μήνα ο Οβίδιο Γκουσμάν, ο μικρότερος από τους τέσσερις γιους, εκδόθηκε στις ΗΠΑ.

Ο Λίο Σίλβα, πράκτορας της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (Drug Enforcement Administration, DEA), που έχει εργαστεί στο Μεξικό, ανέφερε πως τα μηνύματα αυτά πιθανόν αποτελούν μέρος προσπάθειας των «Τσαπίτος» να αποποιηθούν την ευθύνη για την παραγωγή κοκαΐνης, να τη μετακυλήσουν σε άλλους.

Αν εξεταστεί σε συνδυασμό με την έκδοση του ενός από τα τέσσερα αδέλφια «μοιάζει με προσπάθεια να μειώσουν την πίεση που υφίστανται», εκτίμησε ο κ. Σίλβα. «Δεν προβλέπω να σταματούν την παραγωγή», πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Riodoce, ανέφερε ότι οι «Τσαπίτος» απαίτησαν οι κατασκευαστές φαιντανύλης στην Κουλιακάν να σταματήσουν την παραγωγή. Κατόπιν βρέθηκαν πτώματα ανθρώπων που υπέστησαν βασανιστήρια και πάνω τους ποσότητες χαπιών φαιντανύλης. Προφανώς, επρόκειτο για προειδοποίηση.

Στην παρούσα φάση, δεν είναι σαφές αν οι «Τσαπίτος» μπορούν να προχωρήσουν στην επιβολή απαγόρευσης σε όλη τη Σιναλόα, καθώς μεγάλο μέρος της πολιτείας ελέγχεται από παλιό συνεταίρο του πατέρα τους, τον Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα, επικεφαλής άλλου καρτέλ. Ο Σίλβα πάντως δεν φαίνεται να πείθεται απ’ όλη αυτή την εκστρατεία των Τσαπίτος. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Είναι πάρα πολλά τα χρήματα από τη φαιντανύλη για να τα αφήσουν, ή να τους γυρίσουν την πλάτη».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM