Ο ανθρωπολόγος που «άγγιξε» τους Sentinelese: Εμείς είμαστε οι εισβολείς

Ο ανθρωπολόγος που «άγγιξε» τους Sentinelese: Εμείς είμαστε οι εισβολείς Facebook Twitter
0

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν περισσότερα από τον ανθρωπολόγο Τ.Ν Παντίτ, για την απειλούμενη με εξαφάνιση φυλή των Sentinelese, που κατοικεί στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ. 

Άνδρες της φυλής, σκότωσαν πρόσφατα με βέλη έναν χριστιανό ιεραπόστολο που αποφάσισε να τους προσεγγίσει, αφήνοντας το πτώμα του στην παραλία. Ο Τζον Άλεν Τσάου επιχείρησε να πλησιάσει, με βάρκα, τα περίπου 150 άτομα που ζουν εντελώς αποκομμένα από τον υπόλοιπο πλανήτη, παρά το γεγονός ότι η επαφή με τις αυτόχθονες φυλές των Άνταμαν είναι παράνομη. 

Ο Ινδός επιστήμονας ΤΝ Παντίτ, τοπικός επικεφαλής του υπουργείου διπλωματικών σχέσεων με αυτόχθονες φυλές, έχει επισκεφτεί την κοινότητα αρκετές φορές, σε βάθος δεκαετιών. 

Ο 84χρονος πλέον ανθρωπολόγος, υποστηρίζει πως η εικόνα που διαδόθηκε για την φυλή, μετά την δολοφονία του 27χρονου, αδικεί την κατά τα άλλα ειρηνική κοινότητα των νησιών. 

«Κατά τη διάρκεια της επαφής μας στο παρελθόν, μας απείλησαν αλλά ποτέ δεν έφτασαν στο σημείο να μας σκοτώσουν ή να μας τραυματίσουν», λέει ο Παντίτ. 

«Είμαι βαθύτατα θλιμμένος για τον θάνατο αυτού του νέου άνδρα που ταξίδεψε από την Αμερική όμως έκανε λάθος. Είχε κάθε ευκαιρία να σωθεί αλλά επέμεινε και το πλήρωσε με τη ζωή του». 

Ο Παντίτ ταξίδεψε για πρώτη φορά στο νησί Νορθ Σέντινελ το 1967, στο πλαίσιο μιας εξερευνητικής αποστολής. 

Τότε, η φυλή είχε αρχικά κρυφτεί στο εσωτερικό της ζούγκλας, αποφεύγοντας την επαφή με τους άγνωστους επισκέπτες. Σε επόμενες εξορμήσεις της αποστολής ωστόσο, οι ιθαγενείς τους επιτέθηκαν με τόξα και βέλη. 

Οι ανθρωπολόγοι επιχείρησαν να φέρουν μία συλλογή από χρήσιμα αντικείμενα μαζί τους, σε μία προσπάθεια να δελεάσουν την φυλή.

«Τους φέραμε δώρα, τσουκάλια και τηγάνια, μεγάλες ποσότητες καρύδας, μεταλλικά εργαλεία όπως σφυριά και μεγάλα μαχαίρια. Τότε είχαμε πάρει μαζί μας τρεις άνδρες της γειτονικής φυλής των Onge, για να μας βοηθήσουν στην επικοινωνία, μεταφράζοντάς μας την διάλεκτο τον Sentinelese». 

«Όμως οι πολεμιστές τους μας κοιτούσαν με αγριεμένα πρόσωπα και πλήρη πολεμική εξάρτηση, έτοιμοι να υπερασπιστούν το έδαφός τους», έγραφε σε παλιότερη μελέτη του ο Παντίτ. 

Παρά την αρνητική στάση των ιθαγενών, οι ανθρωπολόγοι άφηναν πάντοτε πλούσια δώρα πίσω τους, προσπαθώντας να οικοδομήσουν μία σχέση εμπιστοσύνης με την μυστηριώδη κοινότητα. 

Όπως θυμάται ο ίδιος, σε κάποια από τις εξορμήσεις άφησαν πίσω τους ένα ζωντανό γουρούνι, δώρο που δεν εκτίμησαν καθόλου οι Sentinelese αφού έσπευσαν να το σκοτώσουν με ένα μακρύ δόρυ και να το θάψουν στην άμμο. 

Τελικά μικρή πρόοδος επιτεύχθηκε δεκαετίες αργότερα, το 1991, όταν για πρώτη φορά, άνδρες της φυλής τους υποδέχτηκαν με φιλικές διαθέσεις στα ανοιχτά του νησιού. 

«Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί μας το επέτρεψαν. Ήταν δική τους απόφαση να μας συναντήσουν και η συνάντηση έγινε με τους δικούς τους όρους. Πηδήξαμε από την βάρκα και σταθήκαμε όρθιοι μέσα στη θάλασσα, με το νερό να φτάνει ως τον λαιμό μας. Ωστόσο δεν μας άφησαν να πατήσουμε πάνω στο νησί τους».  

Ο Παντίτ παραδέχεται πως ήταν πάντα σε ετοιμότητα όταν τους πλησίαζε αλλά ποτέ δεν ανησύχησε υπερβολικά για τη ζωή του. 


Μέλη της ομάδας προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με χειρονομίες, χωρίς επιτυχία, επειδή οι εκπρόσωποι της φυλής ήταν «πολύ απασχολημένοι με τα δώρα τους». 


«Μιλούσαν μεταξύ τους και δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε την γλώσσα τους. Ακουγόταν παρόμοια με τις γλώσσες που μιλούν άλλες φυλές στην περιοχή». 

«Ανεπιθύμητοι»

 

Σε ένα ταξίδι, ο Παντίτ θυμάται ένα νεότερο μέλος της φυλής να τον απειλεί. «Τους προσέφερα καρύδες, όταν ξεμάκρυνα από την υπόλοιπη ομάδα μου και πλησίασα την ακτή. Ένα αγόρι έκανε μία γκριμάτσα, έπιασε το μαχαίρι του και με προειδοποίησε ότι θα μου κόψει το κεφάλι. Αμέσως κάλεσα την βάρκα και υποχωρήσαμε». 


«Η χειρονομία του παιδιού ήταν σημαντική. Ξεκαθάρισε πως δεν ήμουν ευπρόσδεκτος». 

Από τότε, η κυβέρνηση της Ινδία εγκατέλειψε το πρόγραμμα εξορμήσεων και την προσφορά δώρων, απαγορεύοντας στους πολίτες ακόμα και να πλησιάζουν διά θαλάσσης στο νησί. 

Άλλωστε η επαφή με τον έξω κόσμο εγκυμονεί θανάσιμο κίνδυνο για την απομονωμένη φυλή, καθώς ο οργανισμός των ιθαγενών δεν έχει αντισώματα ούτε για κοινές ασθένειες του προηγμένου κόσμου όπως η γρίπη ή η ιλαρά. 

Σύμφωνα με τις αρχές, ο 27χρονος ιεραπόστολος που σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα, επιχείρησε το ταξίδι χωρίς να έχει λάβει άδεια. Αγνοώντας τις οδηγίες των αρχών, πλήρωσε έναν ντόπιο ψαρά με 354 δολάρια για να τον φέρει κοντά στο νησί, ελπίζοντας να προσηλυτίσει τους αυτόχθονες στον χριστιανισμό. 

Όμως τον σκότωσαν πριν προλάβει να τους μιλήσει.

Παρά τις τεταμένες συναντήσεις που είχε και ο ίδιος με τους ιθαγενείς, ο Παντίτ αποφεύγει να χαρακτηρίσει τους Sentinelese εχθρικούς.

«Οι Sentinelese είναι φιλειρηνικοί άνθρωποι. Δεν πλησιάζουν γειτονικές περιοχές, ούτε προκαλούν προβλήματα ψάχνοντας να επιτεθούν. Εμείς είμαστε εκείνοι που προσπαθούμε να εισβάλουμε στην περιοχή τους. Πρέπει να τους σεβαστούμε και να τους αφήσουμε στην ησυχία τους». 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ