Ο ακυβέρνητος πύραυλος της Κίνας πλησιάζει την ατμόσφαιρα - Φοβούνται πτώση κομματιών σε κατοικημένες περιοχές

Ο ακυβέρνητος πύραυλος της Κίνας πλησιάζει την ατμόσφαιρα - Φοβούνται πτώση κομματιών σε κατοικημένες περιοχές Facebook Twitter
0

Ανησυχία προκαλεί η διαφαινόμενη πτώση ενός ακυβέρνητου διαστημικού πυραύλου της Κίνας που εκτελεί ανεξέλεγκτη τροχιά γύρω από τη Γη. 

Ο πύραυλος θα ξαναπέσει στη γήινη ατμόσφαιρα ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, και εκφράζονται φόβοι πως κομμάτια του πυραύλου μπορεί να μην καούν ολοκληρωτικά κατά την επανείσοδό του στην γήινη ατμόσφαιρα.  Η Κίνα εκτιμά την πιθανότητα να προκληθούν ζημιές στη Γη, «εξαιρετικά μικρή», ωστόσο, οι ΗΠΑ από την πλευρά τους παρακολουθούν στενά την κατάσταση, καθώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πέσει σε κατοικημένη περιοχή.

Ο 30μετρος πύραυλος Long March 5B είχε εκτοξευθεί στις 29 Απριλίου από την Γουέντσανγκ της Κίνας, σε χαμηλή τροχιά, μεταφέροντας το πρώτο τμήμα του μελλοντικού διαστημικού σταθμού Tianhe που κατασκευάζει το Πεκίνο. Τώρα, ο «πυρήνας» του Long March 5B με βάρος 21 τόνων, έχει μπει σε μία προσωρινή τροχιά που αποτελεί προάγγελο για μία από τις μεγαλύτερες ανεξέλεγκτες επανεισόδους και κάποιοι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να πέσει σε κατοικημένη περιοχή, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Η άτρακτος του πυραύλου αυτού που χρησίμευσε ως εκτοξευτής εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη, αλλά χάνει σταδιακά ύψος. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί το σημείο που μπορεί να πέσει.

«Εξαιτίας των τεχνικών χαρακτηριστικών αυτού του πυραύλου, το μεγαλύτερο μέρος των τμημάτων του θα καεί και θα καταστραφεί κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η πιθανότητα να προκαλέσει ζημιές σε εναέριες δραστηριότητες ή (σε πρόσωπα, κατασκευές και δραστηριότητες) στο έδαφος είναι εξαιρετικά χαμηλή», υποστήριξε.

Μετά την απόσπαση του διαστημικού σκάφους, ο εκτοξευτής μπήκε σε τροχιά γύρω από την Γη, διαγράφοντας άτακτη πορεία, χάνοντας σιγά - σιγά ύψος, γεγονός που καθιστά κάθε πρόβλεψη για το σημείο εισόδου του στην ατμόσφαιρα σχεδόν αδύνατη.

Αν παραμείνει ανέπαφος κατά την είσοδό του την ατμόσφαιρα, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πέσει στη θάλασσα, αφού ο πλανήτης καλύπτεται κατά 70% από νερό. Αλλά θα μπορούσε επίσης να συντριβεί σε κατοικημένη περιοχή ή σε πλοίο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα χάνει τον έλεγχο διαστημικού αντικειμένου κατά την επιστροφή του στην Γη.

Τον Απρίλιο 2018, το διαστημικό εργαστήριο Tiangong-1 διαλύθηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, δύο χρόνια μετά την διακοπή της λειτουργίας του. Οι κινεζικές αρχές είχαν τότε αρνηθεί ότι το εργαστήριο είχε διαφύγει του ελέγχου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ