Ουκρανία: Σχέδιο 165 δισ. ευρώ από την Κομισιόν για μηχανισμό πολεμικών αποζημιώσεων

Ουκρανία: Σχέδιο 165 δισ. ευρώ από την Κομισιόν για μηχανισμό πολεμικών αποζημιώσεων Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται χρηματοδοτικό σχήμα ύψους 165 δισ. ευρώ, σχεδιασμένο να λειτουργήσει ως μηχανισμός μελλοντικών πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ουκρανία.

Η πρόταση στηρίζεται στην αξία των ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που παραμένουν δεσμευμένα στο Βέλγιο, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το POLITICO. Το σχέδιο αποτελεί τον πυρήνα ενός ευρύτερου πακέτου στήριξης που μπορεί να φτάσει τα 210 δισ. ευρώ, ώστε η ουκρανική οικονομία να αντέξει τα επόμενα χρόνια.

Από τα 165 δισ. ευρώ, περίπου 25 δισ. προέρχονται από ρωσικά κρατικά κεφάλαια που βρίσκονται δεσμευμένα σε ιδιωτικές τραπεζικές καταθέσεις εντός της Ε.Ε., ενώ τα υπόλοιπα 140 δισ. είναι τοποθετημένα στην Euroclear, στις Βρυξέλλες. Το Κίεβο έχει προειδοποιήσει ότι τα ταμειακά του διαθέσιμα θα εξαντληθούν την άνοιξη.

Η νομική πρόταση της Κομισιόν θα αποτελέσει τη βάση για τις τεχνικές διαπραγματεύσεις που θα προηγηθούν της συνόδου κορυφής των «27» στα μέσα Δεκεμβρίου, όπου θα κριθούν τα πιο πολιτικά ευαίσθητα σημεία. Το δάνειο θα αποπληρωθεί μόνο εφόσον η Ρωσία τερματίσει τον πόλεμο και καταβάλει αποζημιώσεις, μία εξέλιξη που οι Βρυξέλλες θεωρούν απίθανη.

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μηχανισμού, 115 δισ. ευρώ προορίζονται για την ενίσχυση της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας, 50 δισ. για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών και 45 δισ. για την αποπληρωμή δανείου των G7 προς την Ουκρανία το 2024.

Το σχέδιο συναντά ισχυρές αντιρρήσεις από τη βελγική κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μαξίμ Πρεβό, δήλωσε στο περιθώριο της συνάντησης του ΝΑΤΟ ότι «το κείμενο που παρουσιάζει η Επιτροπή δεν απαντά ικανοποιητικά στις ανησυχίες μας», σημειώνοντας ότι η βελγική πλευρά «έχει την απογοητευτική αίσθηση πως δεν εισακούστηκε».

Οι Βρυξέλλες φοβούνται πιθανές ρωσικές αντιδράσεις, είτε κατά του ίδιου του κράτους είτε κατά της Euroclear, που διαχειρίζεται τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία. Η κυβέρνηση ζητά οικονομικές εγγυήσεις από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη σε περίπτωση που η Μόσχα κινηθεί νομικά για να ανακτήσει τα κεφάλαια.

Η Κομισιόν εξετάζει ενδιάμεση λύση, με προσωρινή χρηματοδότηση-γέφυρα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της Ουκρανίας τους πρώτους μήνες του νέου έτους, πιθανότατα μέσω κοινοτικού δανεισμού, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το μεγάλο πακέτο.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM
ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM