Ντόναλντ Τραμπ: Ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο την επαναφορά της απαγόρευσης για τρανς άτομα στον στρατό

Ντόναλντ Τραμπ: Ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο την επαναφορά της απαγόρευσης για τρανς άτομα στον στρατό Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών να επαναφέρει την απαγόρευση υπηρεσίας τρανς ατόμων στις ένοπλες δυνάμεις, μετά την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή που έκρινε άκυρη την εκτελεστική του εντολή για λόγους αντισυνταγματικότητας. Πρόκειται για μία ακόμη κίνηση του πρώην προέδρου – και νυν ενοίκου του Λευκού Οίκου – να αναιρέσει βασικά στοιχεία της πολιτικής Μπάιντεν για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Σύμφωνα με το υπόμνημα του Γενικού Εισαγγελέα Τζον Σάουερ, το Πεντάγωνο βασίζεται «σε ορθολογικά και στρατιωτικά κριτήρια» όταν αποκλείει άτομα με δυσφορία φύλου, όπως ακριβώς αποκλείει και άτομα με άλλες χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα ή υπέρταση. Η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή να εμποδίσει την εφαρμογή της απαγόρευσης «σφετερίζεται την εκτελεστική εξουσία», αναφέρει η κυβέρνηση Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον Ιανουάριο εκτελεστική εντολή που αποκλείει τα τρανς άτομα από τη στρατιωτική θητεία, υποστηρίζοντας ότι «η έκφραση ψευδούς ταυτότητας φύλου δεν συνάδει με τον έντιμο και πειθαρχημένο τρόπο ζωής που απαιτείται στις ένοπλες δυνάμεις». Όπως σημείωσε, η ταυτότητα φύλου που αποκλίνει από το βιολογικό φύλο «έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση των στρατιωτών για πειθαρχία και ειλικρίνεια ακόμη και στην προσωπική τους ζωή».

Αντιδράσεις και προσφυγές

Μετά την εξαγγελία του Λευκού Οίκου, τρανς στρατιωτικοί κατέθεσαν συλλογικές προσφυγές ώστε να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία. Ομοσπονδιακός δικαστής στην Ουάσινγκτον, ο Μπέντζαμιν Σέτλ, διορισμένος από τον Τζορτζ Μπους, απέρριψε τη νομική τεκμηρίωση της κυβέρνησης Τραμπ και εξέδωσε πανεθνική απαγόρευση εφαρμογής της εντολής.

Ο δικαστής σημείωσε πως η παρουσία τρανς ατόμων στις ένοπλες δυνάμεις δεν απέδειξε σε καμία περίπτωση ότι πλήττει «την πειθαρχία, την τάξη ή τη συνοχή των μονάδων». Αντιθέτως, αναγνώρισε ότι η περίοδος υπηρεσίας τρανς στρατιωτικών από την εποχή Μπάιντεν έως σήμερα «λειτούργησε θετικά ως προς αυτούς τους στόχους».

Το Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο αρνήθηκε να «παγώσει» την απόφαση Σέτλ, με αποτέλεσμα ο Λευκός Οίκος να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας προσωρινή άρση της απαγόρευσης, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.

Η υπόθεση εντάσσεται στο ευρύτερο σκηνικό συνεχών αλλαγών στην ομοσπονδιακή πολιτική για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων. Ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα είχε ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή τους στον στρατό, ο Τραμπ το 2017 ανακάλεσε αυτή την πολιτική. Ο Μπάιντεν, με τη σειρά του, επανέφερε την ένταξη, αλλά η νέα θητεία Τραμπ προχωρά πλέον σε καθολική ανατροπή των ρυθμίσεων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο κάλεσε τους νομικούς εκπροσώπους των τρανς στρατιωτικών να καταθέσουν υπόμνημα απάντησης την ερχόμενη εβδομάδα. Οι εξελίξεις αναμένονται να προκαλέσουν νέο γύρο κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM