Ο αμερικανικός στρατός θα αποπέμψει τα τρανς άτομα που υπηρετούν στις τάξεις του

Ο αμερικανικός στρατός θα αποπέμψει τα τρανς άτομα που υπηρετούν στις τάξεις του Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Τα τρανς άτομα που υπηρετούν στον στρατό των ΗΠΑ θα αποπεμφθούν, εκτός κι αν τους δοθεί εξαίρεση, σύμφωνα με υπόμνημα του Πενταγώνου που κατατέθηκε χθες, Τετάρτη, σε δικαστήριο, βάσει του οποίου ουσιαστικά απαγορεύεται στους διεμφυλικούς να υπηρετούν στον αμερικανικό στρατό.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης, που πάει ένα βήμα πιο κάτω τους περιορισμούς που είχε υιοθετήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της πρώτης του θητείας στην προεδρία, χαρακτηρίστηκε πρωτοφανής από τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Τον προηγούμενο μήνα ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που απαγόρευε στους διεμφυλικούς να κατατάσσονται στον αμερικανικό στρατό και περιείχε ιδιαίτερα επιθετική φρασεολογία, καθώς σε ένα σημείο έλεγε ότι ένας άνδρας που δηλώνει γυναίκα «δεν διαθέτει την ταπεινότητα και την ανιδιοτέλεια που απαιτείται από τα μέλη του στρατού».

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός στρατός δεν θα επιτρέπει πλέον στα τρανς άτομα να υπηρετούν στις τάξεις του και ότι θα πάψει να παρέχει διευκολύνσεις στα μέλη του που επιθυμούν να υποβληθούν σε φυλομετάβαση.

Το χθεσινό υπόμνημα επεκτείνει την απαγόρευση στα τρανς άτομα που ήδη υπηρετούν στον στρατό.

Σύμφωνα με αυτό, το Πεντάγωνο πρέπει μέσα σε διάστημα 30 ημερών να εντοπίσει τους τρανς στρατιωτικούς και στη συνέχεια, τις επόμενες 30 ημέρες, να αρχίσει να τους απολύει από τον στρατό. «Είναι πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης να υιοθετεί υψηλά πρότυπα για την ετοιμότητα, το αξιόμαχο, τη συνοχή, την εντιμότητα, την ταπεινότητα, την ομοιομορφία και την ακεραιότητα των μελών του στρατού», τονίζει το υπόμνημα. «Αυτή η πολιτική συνάδει με τους ιατρικούς, χειρουργικούς και ψυχικούς περιορισμούς των ατόμων με δυσφορία φύλου ή όσων έχουν διάγνωση ή ιστορικό ή παρουσιάζουν συμπτώματα που ταιριάζουν με τη δυσφορία φύλου», προσθέτει.Τα τρανς άτομα που υπηρετούν στον αμερικανικό στρατό δεν είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν την ταυτότητά τους και το Πεντάγωνο δεν γνωρίζει τον ακριβή τους αριθμό.

Όπως διευκρίνισε το Πεντάγωνο, από τη νέα πολιτική θα δίνονται εξαιρέσεις «κατά περίπτωση» και εφόσον υπάρχει «ατράνταχτο κυβερνητικό συμφέρον». Εξάλλου προκειμένου να λάβει εξαίρεση ένας στρατιωτικός θα πρέπει να πληροί σειρά κριτηρίων, μεταξύ των οποίων να «έχει επιδείξει σταθερότητα επί 36 συναπτούς μήνες» στον κοινωνικό και επαγγελματικό τομέα.

Στη διάρκεια της πρώτης του θητείας ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσει στα τρανς άτομα να υπηρετούν στον στρατό, αν και δεν εφάρμοσε πλήρως την απειλή του, παγώνοντας απλώς τις προσλήψεις των διεμφυλικών αλλά επιτρέποντας σε όσους ήδη υπηρετούσαν στον στρατό να παραμείνουν.

«Το εύρος και η αυστηρότητα αυτής της απαγόρευσης είναι πρωτοφανή. Πρόκειται για πλήρη εκκαθάριση όλων των τρανς ατόμων από τον στρατό», κατήγγειλε η Σάνον Μίντερ του National Center for Lesbian Rights (NCLR).

Ο αμερικανικός στρατός διαθέτει 1,3 εκατομμύριο εν ενεργεία προσωπικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Άμυνας. Αν και οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των τρανς λένε ότι έως και 15.000 διεμφυλικοί υπηρετούν σε αυτόν, αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο αριθμός τους είναι λίγες χιλιάδες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Gallup, που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, το 58% των Αμερικανών τάσσονται υπέρ του να επιτρέπεται στα δηλωμένα τρανς άτομα να υπηρετούν στον στρατό, αν και το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί από το 2019, όταν ήταν 71%.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM
Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Διεθνή / Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Πρώην συνεργάτες κατηγορούν την Πρισίλα Πρίσλεϊ για απάτη και εκμετάλλευση, με φερόμενες προσβολές της φήμης τους και σκηνές οικογενούς κρίσης μετά τον θάνατο της Λίζα Μαρί.
ΦΩΤ.: GETTY
Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Διεθνή / Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Η αποκαλυπτική έρευνα του +972 Magazine αποκαλύπτει τη «μονάδα νομιμοποίησης» του ισραηλινού στρατού, που σπιλώνει τη φήμη δημοσιογράφων της Γάζας για να δικαιολογήσει τις δολοφονίες τους
LIFO NEWSROOM