Ντόναλντ Τραμπ: Σαρωτική νίκη στις εσωκομματικές εκλογές στην Αϊόβα

Επικράτησε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα - Η αντίδραση του Μπάιντεν Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε στην Αϊόβα μια ηχηρή νίκη στην πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ.

Στο 95% της καταμέτρησης των ψήφων, ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 51%, ενώ ο Ρον ΝτεΣάντις 21% και η Νίκι Χέιλι 19% σύμφωνα με την Edison Research. 

«Νομίζω πως τώρα είναι καιρός όλοι μας, η χώρα μας να ενωθεί. Είτε πρόκειται για Ρεπουμπλικάνους, Δημοκρατικούς, φιλελεύθερους, ή συντηρητικούς», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην πόλη Ντε Μόιν. Επίσης, στην πλατφόρμα Truth Social ανήρτησε: «Ευχαριστώ Αϊόβα. Σας αγαπώ όλους».

Δημοσκόπηση της Edison Research κατά την προσέλευση των ψηφοφόρων της παράταξης (entrance poll), βασισμένη σε δείγμα 311 πολιτών, επιβεβαίωσε το προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ. Τα ζητήματα που απασχολούσαν κατά κύριο λόγο τους ψηφοφόρους ήταν η μετανάστευση, με ποσοστό 40% και η οικονομία, με το ίδιο ποσοστό.

Παρά το πολικό ψύχος, οι πολίτες της Αϊόβα πήγαν στα περίπου 1.600 σημεία όπου μπορούσαν να ψηφίσουν, στις πρώτες προκριματικές εκλογές. Η Edison προέβλεψε ότι περίπου 120.000 ψήφισαν, αρκετά λιγότεροι από το ρεκόρ των 187.000 που καταγράφηκε στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων το 2016. 

Μπάιντεν: Καθαρό φαβορί ο Ντόναλντ Τραμπ

Για καθαρή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα έκανε λόγο ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Είναι το καθαρό φαβορί της άλλης πλευράς σε αυτή τη φάση. Αλλά το θέμα είναι πως οι εκλογές θα είμαστε πάντα εσείς κι εγώ, εναντίον των ακραίων Ρεπουμπλικάνων», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Τζο Μπάιντεν.

Στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ ο Βίβεκ Ραμασουάμι

«Θα αναστείλουμε την εκστρατεία μας για την προεδρία» ήταν το μήνυμα του Βίβεκ Ραμασουάμι, ο οποίος ανακοίνωσε χθες το βράδυ (σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ότι εγκαταλείπει την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο επιχειρηματίας Βίβεκ Ραμασουάμι πήρε περίπου το 7% στην Αϊόβα και πλέον τάσσεται στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν υπάρχει πιθανή οδός για να γίνω ο επόμενος πρόεδρος.Τηλεφώνησα στον Ντόναλντ Τραμπ για να του πω ότι τον συγχαίρω για τη νίκη του και πως από τώρα, του προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου», συμπλήρωσε ο ινδικής καταγωγής Ρεπουμπλικάνος, ιδρυτής αμερικανικού ομίλου της βιοτεχνολογίας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Διεθνή / Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Μια 80χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στη νήσο Λίζαρντ αφού το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν - Έρευνα διεξάγεται για την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και τις ευθύνες του πληρώματος
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM