Ντόναλντ Τραμπ: Σαρωτική νίκη στις εσωκομματικές εκλογές στην Αϊόβα

Επικράτησε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα - Η αντίδραση του Μπάιντεν Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε στην Αϊόβα μια ηχηρή νίκη στην πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ.

Στο 95% της καταμέτρησης των ψήφων, ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 51%, ενώ ο Ρον ΝτεΣάντις 21% και η Νίκι Χέιλι 19% σύμφωνα με την Edison Research. 

«Νομίζω πως τώρα είναι καιρός όλοι μας, η χώρα μας να ενωθεί. Είτε πρόκειται για Ρεπουμπλικάνους, Δημοκρατικούς, φιλελεύθερους, ή συντηρητικούς», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην πόλη Ντε Μόιν. Επίσης, στην πλατφόρμα Truth Social ανήρτησε: «Ευχαριστώ Αϊόβα. Σας αγαπώ όλους».

Δημοσκόπηση της Edison Research κατά την προσέλευση των ψηφοφόρων της παράταξης (entrance poll), βασισμένη σε δείγμα 311 πολιτών, επιβεβαίωσε το προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ. Τα ζητήματα που απασχολούσαν κατά κύριο λόγο τους ψηφοφόρους ήταν η μετανάστευση, με ποσοστό 40% και η οικονομία, με το ίδιο ποσοστό.

Παρά το πολικό ψύχος, οι πολίτες της Αϊόβα πήγαν στα περίπου 1.600 σημεία όπου μπορούσαν να ψηφίσουν, στις πρώτες προκριματικές εκλογές. Η Edison προέβλεψε ότι περίπου 120.000 ψήφισαν, αρκετά λιγότεροι από το ρεκόρ των 187.000 που καταγράφηκε στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων το 2016. 

Μπάιντεν: Καθαρό φαβορί ο Ντόναλντ Τραμπ

Για καθαρή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα έκανε λόγο ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Είναι το καθαρό φαβορί της άλλης πλευράς σε αυτή τη φάση. Αλλά το θέμα είναι πως οι εκλογές θα είμαστε πάντα εσείς κι εγώ, εναντίον των ακραίων Ρεπουμπλικάνων», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Τζο Μπάιντεν.

Στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ ο Βίβεκ Ραμασουάμι

«Θα αναστείλουμε την εκστρατεία μας για την προεδρία» ήταν το μήνυμα του Βίβεκ Ραμασουάμι, ο οποίος ανακοίνωσε χθες το βράδυ (σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ότι εγκαταλείπει την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο επιχειρηματίας Βίβεκ Ραμασουάμι πήρε περίπου το 7% στην Αϊόβα και πλέον τάσσεται στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν υπάρχει πιθανή οδός για να γίνω ο επόμενος πρόεδρος.Τηλεφώνησα στον Ντόναλντ Τραμπ για να του πω ότι τον συγχαίρω για τη νίκη του και πως από τώρα, του προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου», συμπλήρωσε ο ινδικής καταγωγής Ρεπουμπλικάνος, ιδρυτής αμερικανικού ομίλου της βιοτεχνολογίας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνδρας που έχασε bitcoin αξίας $800 εκατ. σε χωματερή θέλει να αγοράσει τον χώρο για να το βρει

Διεθνή / Άνδρας που έχασε bitcoin αξίας $800 εκατ. σε χωματερή θέλει να αγοράσει τον χώρο για να το βρει

«Σκέφτομαι να αγοράσω έναν χώρο υγειονομικής ταφής. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη», έγραψε στην πλατφόρμα X, χωρίς όμως να αποκαλύψει ποιος θα παρέχει τα κεφάλαια
LIFO NEWSROOM
Γερμανός ΥΠΟΙΚ προς Τζέι Ντι Βανς: «Να κοιτάς τη δουλειά σου – Υπάρχουν αρκετά να κάνεις στις ΗΠΑ»

Διεθνή / Γερμανός ΥΠΟΙΚ προς Τζέι Ντι Βανς: «Να κοιτάς τη δουλειά σου – Υπάρχουν αρκετά να κάνεις στις ΗΠΑ»

Ο Γερμανός υπουργός κατηγόρησε τον Βανς ότι «ταυτίστηκε ρητορικά και πολιτικά με τους απολυταρχικούς», εκφράζοντας την ανησυχία του για τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Νέα εμπορική σύγκρουση: Ο Τραμπ ανακοινώνει δασμούς στα αυτοκίνητα

Διεθνή / Νέα εμπορική σύγκρουση: Ο Τραμπ ανακοινώνει δασμούς στα αυτοκίνητα

Οι δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων ενδέχεται να πλήξουν μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και της Νότιας Κορέας, καθώς περίπου το 50% της αγοράς αυτοκινήτων στις ΗΠΑ καλύπτεται από εισαγόμενα οχήματα
LIFO NEWSROOM