Ντόναλντ Τραμπ: Σαρωτική νίκη στις εσωκομματικές εκλογές στην Αϊόβα

Επικράτησε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα - Η αντίδραση του Μπάιντεν Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε στην Αϊόβα μια ηχηρή νίκη στην πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ.

Στο 95% της καταμέτρησης των ψήφων, ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 51%, ενώ ο Ρον ΝτεΣάντις 21% και η Νίκι Χέιλι 19% σύμφωνα με την Edison Research. 

«Νομίζω πως τώρα είναι καιρός όλοι μας, η χώρα μας να ενωθεί. Είτε πρόκειται για Ρεπουμπλικάνους, Δημοκρατικούς, φιλελεύθερους, ή συντηρητικούς», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην πόλη Ντε Μόιν. Επίσης, στην πλατφόρμα Truth Social ανήρτησε: «Ευχαριστώ Αϊόβα. Σας αγαπώ όλους».

Δημοσκόπηση της Edison Research κατά την προσέλευση των ψηφοφόρων της παράταξης (entrance poll), βασισμένη σε δείγμα 311 πολιτών, επιβεβαίωσε το προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ. Τα ζητήματα που απασχολούσαν κατά κύριο λόγο τους ψηφοφόρους ήταν η μετανάστευση, με ποσοστό 40% και η οικονομία, με το ίδιο ποσοστό.

Παρά το πολικό ψύχος, οι πολίτες της Αϊόβα πήγαν στα περίπου 1.600 σημεία όπου μπορούσαν να ψηφίσουν, στις πρώτες προκριματικές εκλογές. Η Edison προέβλεψε ότι περίπου 120.000 ψήφισαν, αρκετά λιγότεροι από το ρεκόρ των 187.000 που καταγράφηκε στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων το 2016. 

Μπάιντεν: Καθαρό φαβορί ο Ντόναλντ Τραμπ

Για καθαρή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα έκανε λόγο ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Είναι το καθαρό φαβορί της άλλης πλευράς σε αυτή τη φάση. Αλλά το θέμα είναι πως οι εκλογές θα είμαστε πάντα εσείς κι εγώ, εναντίον των ακραίων Ρεπουμπλικάνων», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Τζο Μπάιντεν.

Στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ ο Βίβεκ Ραμασουάμι

«Θα αναστείλουμε την εκστρατεία μας για την προεδρία» ήταν το μήνυμα του Βίβεκ Ραμασουάμι, ο οποίος ανακοίνωσε χθες το βράδυ (σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ότι εγκαταλείπει την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο επιχειρηματίας Βίβεκ Ραμασουάμι πήρε περίπου το 7% στην Αϊόβα και πλέον τάσσεται στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν υπάρχει πιθανή οδός για να γίνω ο επόμενος πρόεδρος.Τηλεφώνησα στον Ντόναλντ Τραμπ για να του πω ότι τον συγχαίρω για τη νίκη του και πως από τώρα, του προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου», συμπλήρωσε ο ινδικής καταγωγής Ρεπουμπλικάνος, ιδρυτής αμερικανικού ομίλου της βιοτεχνολογίας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στο Σούμι της Ουκρανίας – Νέες επιχειρήσεις στα σύνορα

Διεθνή / Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στο Σούμι της Ουκρανίας – Νέες επιχειρήσεις στα σύνορα

Η Ρωσία συνεχίζει να δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα με την ουκρανική περιφέρεια Σούμι, την ώρα που ουκρανικές αρχές ανησυχούν για νέα εισβολή - Γκρίζα ζώνη τέσσερα χωριά
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ-ΜΜΕ

Διεθνή / Τραμπ εναντίον ΜΜΕ: Διακοπή χρηματοδότησης των NPR και PBS, δίκτυα με βαθιές ρίζες στο δημόσιο τομέα

Το σχετικό διάταγμα Τραμπ χαρακτηρίζει τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως «κομματικά και προκατειλημμένα» επειδή δεν ευθυγραμμίζονται με τον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM