Ντόναλντ Τραμπ: Οι 100 πρώτες μέρες της 2ης θητείας του σε 10 στιγμές

Ντόναλντ Τραμπ: Οι 100 πρώτες μέρες της 2ης θητείας του σε 10 στιγμές Facebook Twitter
Ο Ντόναλντ Τραμπ σφυρίζει την έναρξη των πασχαλινών εκδηλώσεων στον Λευκό Οίκο / Φωτ: EPA
0

Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ αναδιαμόρφωσε ριζικά την αμερικανική εξωτερική πολιτική, προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές και μετέτρεψε το Οβάλ Γραφείο σε σκηνή συνεχών απρόβλεπτων γεγονότων.

Σε αυτές τις πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης θητείας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου υπήρξαν 10 σημαντικές στιγμές που προκάλεσαν αντιδράσεις σε όλο τον πλανήτη. Συγκεριμένα:

  1. Την ημέρα της ορκωμοσίας, ο Τραμπ εμφανίστηκε στο Οβάλ Γραφείο κρατώντας μαρκαδόρο, υπογράφοντας 26 εκτελεστικά διατάγματα — αριθμός ρεκόρ για την πρώτη ημέρα προεδρίας στις ΗΠΑ.Η αποχώρηση από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η έξοδος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και η χορήγηση χάριτος σε κατηγορούμενους για την επίθεση στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, έδωσαν το στίγμα μιας προεδρίας που σκοπεύει να απορρίψει το προηγούμενο καθεστώς.
  2. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, θα εκδιώξουν τους Παλαιστίνιους και θα την αναπτύξουν ως μια «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε έντονα, αλλά τρεις εβδομάδες αργότερα, ο Τραμπ προώθησε ένα βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη που απεικόνιζε μια φανταστική Γάζα ως πολυτελή λουτρόπολη που τον τιμά.
  3. Μια ιστορική φωτογραφία του JFK με τον γιο του στο Οβάλ Γραφείο αντικαταστάθηκε στην προεδρία Τραμπ ΙΙ από τον Ίλον Μασκ, επικεφαλής της Tesla και στενό σύμβουλο του προέδρου, που εμφανίζεται μαζί με τον τετράχρονο γιο του στο Οβάλ Γραφείο για να εξηγήσει τις προσπάθειες περικοπών των δημοσίων δαπανών. Ο Μασκ και ο γιος του, που ονομάζεται «X», εμφανίζονται συχνά μαζί με τον Τραμπ, ακόμα και σε αγώνες κατς.
  4. Στις 12 Φεβρουαρίου, ο Τραμπ έσπασε τη διπλωματική απομόνωση του Ρώσου προέδρου Πούτιν με μια τηλεφωνική συνομιλία 90 λεπτών. Ακολούθησε δεύτερη συνομιλία στις 28 Φεβρουαρίου και σειρά υψηλού επιπέδου ρωσοαμερικανικών επαφών χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων, χωρίς όμως να επιτευχθεί κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, η προσέγγιση αυτή επέτρεψε δύο ανταλλαγές κρατουμένων από τον Φεβρουάριο.
  5. Στη διάσκεψη για τη διεθνή ασφάλεια στο Μόναχο, ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις λέγοντας ότι η περιορισμένη ελευθερία έκφρασης στην Ευρώπη τον ανησυχεί περισσότερο από την απειλή της Ρωσίας ή της Κίνας. Από τότε, η κυβέρνηση Τραμπ εντείνει τις επικρίσεις της προς τους Ευρωπαίους, κατηγορώντας τους ότι εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ.
  6. Πριν την επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο, οι σχέσεις του Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι ήταν ήδη τεταμένες. Στο Οβάλ Γραφείο, ο Ζελένσκι κατηγορήθηκε δημόσια από τον Τραμπ, με σκληρές δηλώσεις που προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση, ενώ η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία φαινόταν επισφαλής.
  7. Η κυβέρνηση Τραμπ, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, κατηγόρησε μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια ότι επέτρεψαν την ανάπτυξη αντισημιτισμού σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Τον Μάρτιο, πάγωσε χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε πανεπιστήμια όπως το Κολούμπια και το Χάρβαρντ, κατηγορώντας τα για διάδοση μίσους.
  8. Με βάση νόμο του 18ου αιώνα, η κυβέρνηση Τραμπ απέλασε τον Μάρτιο πάνω από 200 μετανάστες, κατηγορώντας τους χωρίς αποδείξεις για συμμετοχή σε συμμορία, στέλνοντάς τους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Ελ Σαλβαδόρ. Παρά τις δικαστικές αποφάσεις, η κυβέρνηση αρνείται να συμμορφωθεί.
  9. Μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο Τραμπ εξέφρασε επεκτατικές φιλοδοξίες, θέλοντας να επανακτήσει τον έλεγχο της διώρυγας του Παναμά, να ενσωματώσει τον Καναδά ως 51η πολιτεία και να προσαρτήσει τη Γροιλανδία, προκαλώντας ένταση με τη Δανία. Στις 26 Μαρτίου, πριν από την επίσκεψη του αντιπροέδρου Βανς, ο Τραμπ επανέλαβε την πρόθεσή του να αποκτήσει τη Γροιλανδία, ενώ ο Βανς περιορίστηκε σε επίσκεψη στην αμερικανική βάση Πιντούφικ χωρίς επαφές με τοπικούς αξιωματούχους.
  10. Στις 2 Απριλίου, ο Τραμπ υλοποίησε την απειλή του για επιβολή «ανταποδοτικών» δασμών σε πολλές χώρες που κατηγορεί για εκμετάλλευση των ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εμπορικό πόλεμο. Ανακοίνωσε δασμούς τουλάχιστον 10%, 20% για την ΕΕ και 34% για την Κίνα, προκαλώντας πανικό στα διεθνή χρηματιστήρια. Στις 9 Απριλίου, την ημέρα που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ οι δασμοί, ο Τραμπ ανακοίνωσε αναστολή 90 ημερών για όλους εκτός από αυτούς κατά της Κίνας, που αυξήθηκαν στο 145%, δίνοντας μια προσωρινή ανάσα στις αγορές αλλά διατηρώντας την αβεβαιότητα.
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Διεθνή / Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Πρώην συνεργάτες κατηγορούν την Πρισίλα Πρίσλεϊ για απάτη και εκμετάλλευση, με φερόμενες προσβολές της φήμης τους και σκηνές οικογενούς κρίσης μετά τον θάνατο της Λίζα Μαρί.
ΦΩΤ.: GETTY
Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Διεθνή / Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Η αποκαλυπτική έρευνα του +972 Magazine αποκαλύπτει τη «μονάδα νομιμοποίησης» του ισραηλινού στρατού, που σπιλώνει τη φήμη δημοσιογράφων της Γάζας για να δικαιολογήσει τις δολοφονίες τους
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία κλονίζει την εμπιστοσύνη – Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Διεθνή / Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία: Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Σκάνδαλο πλαστών τίτλων σπουδών αναστατώνει την Τουρκία: σχεδόν 200 συλλήψεις, αντίδραση της κυβέρνησης, αμφισβήτηση στατιστικών και έντονο πολιτικό κλίμα. Πώς οι τεχνολογίες ευνοούν την παραποίηση και πώς αντιδρούν οι θεσμοί;
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Διεθνή / Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Η εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων American Bitcoin, υποστηριζόμενη από τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και τον Έρικ Τραμπ, αναζητά εισηγμένες εταιρείες στην Ασία για στρατηγικές αγορές Bitcoin, στοχεύοντας σε νέα "θησαυροφυλάκια" ψηφιακών νομισμάτων
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση του Kyiv Independent: «Αηδία, ντροπή και, στο τέλος, ματαιότητα» για τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

Διεθνή / Σφοδρή επίθεση Kyiv Independent για συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: «Αηδία, ντροπή και, στο τέλος, ματαιότητα»

Το Kyiv Independent κατακεραυνώνει τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: ο Πούτιν θριάμβευσε, ενώ ο Τραμπ ταπεινώνει την Ουκρανία - Μια καυστική ανάλυση για την παγκόσμια διπλωματία και την απειλή κατά της ουκρανικής ανεξαρτησίας
LIFO NEWSROOM
Η ICE θέλει να διπλασιάσει τους συλληφθέντες μετανάστες μέχρι το τέλος της χρονιάς σε 107.000

Διεθνή / Η ICE θέλει να διπλασιάσει τους συλληφθέντες μετανάστες μέχρι το τέλος της χρονιάς σε 107.000

Η διαρροή από τη Washington Post αποκαλύπτει σχέδιο της ICE για διπλασιασμό των θέσεων κράτησης μεταναστών με νέα mega‑κέντρα και προσωρινές δομές, χρηματοδοτούμενο με $45 δισ.
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Νύχτα κόλασης στο Βελιγράδι - Αντικυβερνητικοί συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Βούτσιτς

Διεθνή / Σερβία: Νύχτα κόλασης στο Βελιγράδι - Αντικυβερνητικοί συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Βούτσιτς

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν συχνά τη Σερβία μετά την κατάρρευση γείσου οροφής σιδηροδρομικού σταθμού, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους
LIFO NEWSROOM
Χωρίς συμφωνία η συνάντηση στην Αλάσκα: «Θετική» την αξιολογεί ο Πούτιν - Στον Ζελένσκι πετάει τη μπάλα ο Τραμπ

Διεθνή / Χωρίς συμφωνία στην Αλάσκα: Στον Ζελένσκι πετάει τη μπάλα ο Τραμπ - «Θετική» αξιολογεί τη συνάντηση ο Πούτιν

Σε σύντομη, κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι Τραμπ και Πούτιν έκαναν λόγο για «εποικοδομητικές» συνομιλίες κατά τις οποίες σημειώθηκε «πρόοδος», χωρίς όμως να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την οικονομία και τι σημαίνει για τους Αμερικανούς

Διεθνή / Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την οικονομία και τι σημαίνει για τους Αμερικανούς

Οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι οι δασμοί του Προέδρου Τραμπ προκαλούν αύξηση των τιμών και μειώνουν τα πραγματικά εισοδήματα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πολιτικές του Ρεπουμπλικανών.
LIFO NEWSROOM