Νέα πτώση στη δημοτικότητα Τραμπ, λόγω Χάρβαρντ και Δικαιοσύνης

Νέα πτώση στη δημοτικότητα Τραμπ, λόγω Χάρβαρντ και Δικαιοσύνης Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε νέα πτώση και βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου Reuters, το 42% του δείγματος εκφράζει θετική γνώμη για τον Ντόναλντ Τραμπ, μειωμένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 43% της προηγούμενης δημοσκόπησης και κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιανουάριο.

Οι πρώτοι μήνες της δεύτερης θητείας του Τραμπ προκάλεσαν αντιδράσεις, καθώς προώθησε δεκάδες εκτελεστικά διατάγματα που επέκτειναν σημαντικά τις προεδρικές εξουσίες, τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό, προκαλώντας ανησυχία για την υπερβολική συγκέντρωση εξουσίας.

Παρά την πτώση της δημοτικότητάς του, ο Τραμπ παραμένει πιο δημοφιλής από τον προκάτοχό του, τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ωστόσο, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν για τις πρόσφατες ενέργειές του, όπως οι επιθέσεις του σε πανεπιστήμια που θεωρεί υπερβολικά φιλελεύθερα, καθώς και η τοποθέτησή του ως επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Κένεντι στην Ουάσιγκτον.

Ντόναλντ Τραμπ: Τι πιστεύουν οι Αμερικανοί για τις πράξεις του

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 83% του δείγματος συμφωνεί ότι ο πρόεδρος πρέπει να υπακούει στις αποφάσεις των δικαστηρίων, ακόμα και όταν διαφωνεί μαζί τους. Ειδικότερα, το 57% των συμμετεχόντων διαφώνησε με την απόφαση του Τραμπ να ακυρώσει χρηματοδοτήσεις σε πανεπιστήμια που διαφωνούν μαζί του, όπως το Χάρβαρντ, το οποίο προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να αποτρέψει το πάγωμα 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε προγραμματιστεί για την έρευνά του.

Αντίστοιχα, το 66% των συμμετεχόντων δεν συμφωνεί με την απόφαση του Τραμπ να ελέγξει θεσμούς όπως το Smithsonian Institution και να περιορίσει τις εκθέσεις που θεωρεί «απρεπείς».

Η δημοσκόπηση αναδεικνύει επίσης το ζήτημα της μετανάστευσης, στο οποίο ο Τραμπ απολαμβάνει υποστήριξη από το 45% των Αμερικανών, ενώ το 46% τον αποδοκιμάζει. Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, το 59% θεωρεί ότι η Αμερική χάνει την αξιοπιστία της παγκοσμίως.

Επιπλέον, ένα συντριπτικό ποσοστό, το 75%, δηλώνει ότι ο Τραμπ δεν πρέπει να επιδιώξει τρίτη θητεία, με το 53% των Ρεπουμπλικάνων να συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος της δημοσκόπησης είναι ±2%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

Διεθνή / Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

«Η υπόθεση αφορά μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το πάγωμα των κονδυλίων ως μοχλό πίεσης για να ασκήσει έλεγχο στις ακαδημαϊκές μας αποφάσεις»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Eγκληματίας»: Ο Χαμενεΐ κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τα θύματα και τις ζημιές στο Ιράν

Διεθνή / «Eγκληματίας»: Ο Χαμενεΐ κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τα θύματα και τις ζημιές στο Ιράν

Οι νέες δηλώσεις του Χαμενεΐ έρχονται εν μέσω της βαθιάς εσωτερικής κρίσης που ταλανίζει το Ιράν εδώ και εβδομάδες, με χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, σε μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αναταραχές από την επανάσταση του 1979
THE LIFO TEAM
Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Διεθνή / Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κυβερνήτης της Μινεσότα, όσο και ο δήμαρχος της Μινεάπολης αναμένεται να κληθούν επισήμως για κατάθεση σχετικά με τις διαδηλώσεις κατά της ICE
THE LIFO TEAM
Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Η νοσταλγία για την αυταρχική μοναρχία του Σάχη έχει αυξηθεί στη σκιά μιας αντιπολίτευσης χωρίς σαφείς ηγέτες, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, δεν προσφέρει πραγματική εναλλακτική λύση και δεν απολαμβάνει ουσιαστική υποστήριξη στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει τη ρητορική του για τη Γροιλανδία, απειλώντας με δασμούς όσους αντιστέκονται στα σχέδιά του και υποστηρίζοντας ότι το νησί είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM