Ντομπρόβσκις: Tα Paradise Papers ως μέσο πολιτικής πίεσης για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ντομπρόβσκις: Tα Paradise Papers ως μέσο πολιτικής πίεσης για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Την ελπίδα ότι οι αποκαλύψεις των «Paradise Papers» θα χρησιμεύσουν ως μέσο πολιτικής πίεσης για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών στην εφαρμογή μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του σημερινού ECOFIN, τόνισε πως «σήμερα επαναβεβαιώσαμε την ισχυρή δέσμευση της Επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και των αθέμιτων φορολογικών πολιτικών», προσθέτοντας ότι η έγκριση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ σε πολλές από τις προτάσεις που έχει υποβάλει η Επιτροπή εκκρεμεί. «Ελπίζω ότι οι πρόσφατες διαρροές θα αποτελέσουν ευνοϊκή πολιτική συγκυρία για την επίτευξη συμφωνίας», πρόσθεσε.


Στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης βρέθηκε η «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων της υφηλίου που έχει συντάξει η Επιτροπή, σε συνέχεια των αποκαλύψεων των «Panama Papers» τον Απρίλιο του 2016. Στόχος της Επιτροπής είναι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών κατά την επόμενη συνεδρίαση του ECOFIN, στις 5 Δεκεμβρίου προκειμένου να δημοσιευθεί η τελική λίστα.


Η Επιτροπή (όπως και η Γαλλία) έχουν ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων στις χώρες που βρίσκονται στην εν λόγω λίστα, κάτι που ο Β. Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε σήμερα ιδιαιτέρως σημαντικό για την «αξιοπιστία» της λίστας.

«Σήμερα τα κράτη-μέλη τοποθετήθηκαν επί του θέματος. Οι απόψεις αυτές θα ληφθούν υπόψη έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το Δεκέμβριο» δήλωσε από την πλευρά του ο Τόμας Τόνιστε, υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας και προεδρεύων του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, κατά τη συνέντευξη Τύπου.


Νωρίτερα, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν περιλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει στείλει επιστολές σε περίπου 60 χώρες, ζητώντας τους να δεσμευθούν για μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μη συμπεριληφθούν στη μαύρη λίστα. Οι ενδιαφερόμενες χώρες πρέπει να απαντήσουν μέχρι τις 18 Νοεμβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Πώς ζει χωρίς μισθό – Από πού προέρχεται η εκατομμυρίων περιουσία του

Ως επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, με την περιουσία του να εκτιμάται περίπου στα 860 εκατομμύρια δολάρια
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Όρμπαν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM