Νέο Μεξικό: Ανακαλύφθηκαν τα παλαιότερα ανθρώπινα αποτυπώματα στη Βόρεια Αμερική

Oldest human footprints in North America found in New Mexico Facebook Twitter
AP
0

Απολιθωμένα αποτυπώματα που ανακαλύφθηκαν στο Νέο Μεξικό δείχνουν ότι οι πρώτοι άνθρωποι περπατούσαν στη Βόρεια Αμερική πριν από περίπου 23.000 χρόνια.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, τα πρώτα αποτυπώματα βρέθηκαν σε ξηρή κοίτη λίμνης στο Εθνικό Πάρκο White Sands το 2009.

Οι επιστήμονες του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου ανέλυσαν πρόσφατα σπόρους που είχαν κολλήσει στα ίχνη αυτά για να προσδιορίσουν την κατά προσέγγιση ηλικία τους, που κυμαίνονταν από περίπου 22.800 έως 21.130 χρόνια πριν.

Τα ευρήματα μπορεί να ρίξουν φως σε ένα μυστήριο που απασχολεί εδώ και καιρό τους επιστήμονες: Πότε έφτασαν οι άνθρωποι στην Αμερική για πρώτη φορά, αφού έφυγαν από την Αφρική και την Ασία;

Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι η προϊστορική μετανάστευση ήρθε μέσω μιας βυθισμένης πλέον χερσαίας γέφυρας που συνέδεε την Ασία με την Αλάσκα.

Με βάση διάφορα στοιχεία - συμπεριλαμβανομένων λίθινων εργαλείων, απολιθωμένων οστών και γενετικής ανάλυσης - άλλοι ερευνητές έχουν προσφέρει μια σειρά πιθανών ημερομηνιών για την άφιξη του ανθρώπου στην Αμερική, που χρονολογείται από 13.000 έως 26.000 χρόνια πριν ή περισσότερο.

Η τρέχουσα μελέτη παρέχει μια πιο σταθερή βάση για το πότε οι άνθρωποι ήταν σίγουρα στη Βόρεια Αμερική, αν και θα μπορούσαν να είχαν φτάσει νωρίτερα, λένε οι συγγραφείς της.

Τα απολιθωμένα αποτυπώματα είναι αδιαμφισβήτητα και άμεσα αποδεικτικά στοιχεία από «πολιτιστικά αντικείμενα, οστά ή άλλα πιο συμβατικά απολιθώματα», ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό Science, που δημοσίευσε τη μελέτη την Πέμπτη.

«Αυτό που παρουσιάζουμε εδώ είναι απόδειξη ενός σταθερού χρόνου και μιας τοποθεσίας», είπαν.

Με βάση το μέγεθος των αποτυπωμάτων, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τουλάχιστον μερικά προέρχονται από παιδιά και εφήβους που έζησαν κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Ο David Bustos, διευθυντής προγράμματος πόρων του πάρκου, εντόπισε τα πρώτα ίχνη σε αρχαίους υγρότοπους το 2009. Αυτός και άλλοι βρήκαν περισσότερα στο πάρκο με την πάροδο των χρόνων.

«Γνωρίζαμε ότι ήταν παλιά, αλλά δεν είχαμε κανέναν τρόπο να χρονολογήσουμε τα στοιχεία πριν ανακαλύψουμε μερικά που είχαν σπόρους πάνω τους», είπε την Πέμπτη.

Σχηματισμένα από λεπτή λάσπη και πηλό, τα ίχνη είναι εύθραυστα, οπότε οι ερευνητές χρειάστηκε να εργαστούν γρήγορα για να συλλέξουν τα δείγματα, είπε ο Bustos.

«Ο μόνος τρόπος ώστε να μπορέσουμε να τα σώσουμε είναι να τα καταγράψουμε, να τραβήξουμε πολλές φωτογραφίες και να κάνουμε τρισδιάστατα μοντέλα», είπε.

Παλαιότερες ανασκαφές στο Εθνικό Πάρκο White Sands αποκάλυψαν απολιθωμένα ίχνη από μαμούθ της Κολομβίας και άλλα ζώα της εποχής των παγετώνων.

Oldest human footprints in North America found in New Mexico Facebook Twitter
AP

Με πληροφορίες του AP

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκε εντυπωσιακό μωσαϊκό σε ερείπια στη Νίκαια της Βιθυνίας

Πολιτισμός / Βρέθηκε εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας

Η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η α' Οικουμενική Σύνοδος, αποκάλυψε ένα ψηφιδωτό με μοτίβα γαλέρας και ελαφιού, το οποίο φέρεται να χρονολογείται στον πρώτο αιώνα μ.Χ.
LIFO NEWSROOM
In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ