ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Νέα τουρκική εισβολή στη Συρία προαναγγέλλει ο Ερντογάν

Νέα τουρκική εισβολή στη Συρία προαναγγέλλει ο Ερντογάν Facebook Twitter
Τουρκικό τανκ κοντά στο Κομπάνι της Συρίας - Φωτ.: Getty Images.
0

Με νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία απείλησε εχθές ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προβάλλοντας την ανάγκη να διασφαλιστούν τα νότια σύνορα της χώρας του.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι στόχος της επιχείρησης θα είναι η συνέχιση των τουρκικών προσπαθειών για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία.

«Σύντομα θα κάνουμε νέα βήματα όσον αφορά τα ημιτελή τμήματα του έργου που ξεκινήσαμε για την ασφαλή ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων που δημιουργήσαμε κατά μήκος των νότιων συνόρων μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επικείμενη εισβολή. Ωστόσο, δήλωσε ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει αφού οι στρατιωτικές δυνάμεις, οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια τρεις μεγάλες εισβολές στη βόρεια Συρία, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους περιοχές κατά μήκος των συνόρων σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τα σύνορά τoυς από τις απειλές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της κουρδικής πολιτοφυλακής, των Μονάδων Προστασίας του Λαού ή YPG.

Η Τουρκία θεωρεί την ΥPG ως προέκταση του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή PKK, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το PKK διεξάγει εξέγερση κατά της Τουρκίας από το 1984. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση.

Όλα αυτά καθώς η Τουρκία αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, επικαλούμενη την υποτιθέμενη υποστήριξη των δύο χωρών προς το PKK και άλλες ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές.

Με πληροφορίες από  Ertnews

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Marketplace για απαχθέντα παιδιά: Η Ρωσία προσφέρει Ουκρανούς ανηλίκους για «υιοθεσία»

Διεθνή / Η Ρωσία προσφέρει Ουκρανούς ανηλίκους για «υιοθεσία», σε ένα φρικώδες «marketplace» για απαχθέντα παιδιά

Ο «κατάλογος» επιτρέπει στους χρήστες να φιλτράρουν τα παιδιά ανά ηλικία, φύλο και εξωτερικά χαρακτηριστικά - Τα παιδιά έχουν ταμπέλες όπως «υπάκουο», «ήρεμο» και «πειθαρχημένο»
LIFO NEWSROOM