Νέα προειδοποίηση Ζελένσκι: «Σοβαρή» η απειλή για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Νέα προειδοποίηση Ζελένσκι: «Σοβαρή» η απειλή για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια Facebook Twitter
Φωτ.: YURI KOCHETKOV/EPA
0

Νέα προειδοποίηση από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όσον αφορά στην ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια. 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε, σε δηλώσεις του το Σάββατο, πως η απειλή για το υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό εργοστάσιο εξακολουθεί να είναι «σοβαρή» και υπογράμμισε πως η Ρωσία είναι «τεχνικά έτοιμη» να προκαλέσει έκρηξη στις εγκαταστάσεις.

Επικαλούμενος στοιχεία των ουκρανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, σημείωσε, ειδικότερα: «Υπάρχει σοβαρή απειλή διότι η Ρωσία είναι τεχνικά έτοιμη να προκαλέσει τοπική έκρηξη στο εργοστάσιο, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει στη διαρροή ραδιενέργειας».

Ο Ζελένσκι, που έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις. Η υπηρεσία Πληροφοριών του στρατού της Ουκρανίας έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν τοποθετήσει νάρκες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να στρέψει περισσότερο την προσοχή της στον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, και κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom.

Στη συνέχεια ο Ζελένσκι συναντήθηκε με την ηγεσία του στρατού της Ουκρανίας και αξιωματούχους της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας σε ένα άλλο από τα πέντε πυρηνικά εργοστάσια που διαθέτει η χώρα, στο Ρίβνε, στα βορειοδυτικά.

«Τα βασικά θέματα που συζητήσαμε ήταν η ασφάλεια των βόρειων επαρχιών μας και τα μέτρα για την ενίσχυσή τους» σημείωσε ο Ζελένσκι στο καθιερωμένο νυκτερινό του βίντεο, μιλώντας μπροστά από το εργοστάσιο.

Επρόκειτο για μια σπάνια επίσκεψη του Ζελένσκι στην περιοχή αυτή, που βρίσκεται μακριά από το μέτωπο του πολέμου. Ωστόσο, το Ρίβνε είναι κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου έχουν συμφωνήσει να πάνε μισθοφόροι της Wagner μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανταρσίας τους το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ η Energoatom, η υπηρεσία ατομικής ενέργειας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ολοκλήρωσε διήμερη άσκηση προσομοίωσης των επιπτώσεων μιας επίθεσης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας «απλώς παράλογους». Η Μόσχα έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στον εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ, ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM
ΕΚΡΗΞΗ, ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΕΒΡΑΙΚΟ, ΣΧΟΛΕΙΟ

Διεθνή / Έκρηξη σε εβραϊκό σχολείο στο Άμστερνταμ - «Στοχευμένη επίθεση» καταγγέλλει η δήμαρχος

Οι ανησυχίες για πιθανές επιθέσεις κατά εβραϊκών κοινοτήτων διεθνώς έχουν ενταθεί λόγω των πρόσφατων επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν και της αντίδρασης της Τεχεράνης
THE LIFO TEAM