«Πυρά» Ερντογάν σε Αθήνα και Μητσοτάκη: Δεν μπορεί να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά

Νέα επίθεση Ερντογάν σε Αθήνα και Μητσοτάκη: Δεν μπορεί να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/JUAN CARLOS HIDALGO
0

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε το ζήτημα της «στρατικοποίησης» ελληνικών νησιών. 

«Όπως γνωρίζετε, η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική» ανέφερε αρχικά.

Κατηγόρησε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για καταπάτηση των μεταξύ του συμφωνηθέντων. Ειδικότερα, είπε: «Μετά το δείπνο που είχα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, έκανα μια προσφορά. Είπα να μην εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα. Όμως, 2-3 εβδομάδες μετά, ανέτρεψε την κατάσταση με την ομιλία του στις ΗΠΑ. Το ίδιο έκανε και στο Νταβός».

Εν συνεχεία, ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε πως πλην τούτων, «συνέχισε την προσπάθεια να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Δεν μπορεί να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Για τις βάσεις που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, ειπώθηκε ότι έγινε λόγω της Ρωσίας. Εάν πρόκειται να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα κυριαρχείται από την ειρήνη, γιατί γίνονται αυτά;».

Ισχυρίστηκε πως η τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί ένταση με την Ελλάδα και κατηγόρησε τη χώρα πως «παραβίασε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές» και τόνισε πως «πρέπει να λογοδοτήσει γι΄αυτό».

Όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε πως θα «προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την τηλεφωνική διπλωματία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι και τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν αυτό το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για τον διάδρομο μεταφοράς των σιτηρών».

Ο Ερντογάν τόνισε ότι όλες οι ευαισθησίες της Τουρκίας συμπεριελήφθησαν στη συμφωνία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Δήλωσε ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι πρέπει να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στην Άγκυρα στη συμφωνία για την άρση του βέτο της στις υποψηφιότητες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης μιας δέσμευσης της Σουδίας να εκδώσει 73 «τρομοκράτες» στην Τουρκία.

Ζήτησε από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να επιδείξουν «πραγματική αλληλεγγύη» στη μάχη που δίνει η Άγκυρα κατά της τρομοκρατίας.

«Αυτή η αποφασιστικότητα (κατά της τρομοκρατίας) δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Είναι επιτακτική ανάγκη η μάχη να συνεχιστεί κατά τρόπο απολύτως αλληλέγγυο χωρίς καμιά διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων» δήλωσε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι βλέπει την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας ως αναγνώριση των ευαισθησιών της Άγκυρας σε σχΈση με την τρομοκρατία και μια «διπλωματική νίκη» για την Τουρκία.

Σχετικά με την αγορά αμερικανικών F-16, επεσήμανε πως οι «ειλικρινείς προσπάθειες του κ. Μπάιντεν, θα βρουν σημαντική στήριξη» και ενημέρωσε πως θα στείλει άμεσα αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Anadolu και ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΗΠΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

«Η ΕΕ αναμένει από τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που ορίζονται στην κοινή δήλωση, όπως και η ΕΕ τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΗΠΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ

Διεθνή / Γαλλία: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών - «Δεν δεχόμαστε μαθήματα σχετικά με την βία»

«Αρνούμαστε οποιαδήποτε εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τον θάνατο του ακροδεξιού Κεντέν Ντεράνκ
THE LIFO TEAM