Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην πρωτοφανή υπόθεση εξαφάνισης του πρώην, πλέον, προέδρου της Ιντερπόλ, καθώς ο οργανισμός ανακοίνωσε προ ολίγου ότι ο Μενγκ Χονγκγουέι παραιτήθηκε από την προεδρία.


«Σήμερα Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στην Γενική Γραμματεία της Ιντερπόλ στην Λυών, η Γαλλία παρέλαβε την παραίτηση του κ. Μενγκ Χονγκγουέι ως προέδρου της Ιντερπόλ με άμεση ισχύ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Λίγο νωρίτερα, η υπηρεσία για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κίνα επιβεβαίωσε ότι οι αρχές κρατούν τον Μενγκ Χονγκγουέι, καθώς τον θεωρούν ύποπτο για «παραβιάσεις του νόμου».

 

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα South China Morning Post, ο 64χρονος ανακρίνεται από τις αρχές της Κίνας σε «άγνωστη τοποθεσία».

 

Ο παραιτηθείς πρόεδρος της Ιντερπόλ είχε εξαφανισθεί από τις 25 Σεπτεμβρίου. Η εξαφάνιση του Μενγκ, δηλώθηκε αφού ταξίδεψε από την Λυών όπου βρίσκεται η έδρα της Ιντερπόλ, στη γενέτειρά του την Κίνα.

 

Η σύζυγός του τέθηκε υπό αστυνομική προστασία έπειτα από απειλές που δέχτηκε. Η ίδια, απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια.

 

«Αυτή η υπόθεση αφορά την διεθνή κοινότητα», δήλωσε η Γκρέις Μενγκ.

 

Με τρεμάμενη φωνή και πνίγοντας τα δάκρυά της, μίλησε με την πλάτη στην κάμερα για λόγους ασφαλείας, αρνούμενη να φωτογραφηθεί. Η γαλλική αστυνομία διεξάγει έρευνα για την υπόθεση. 

 

Χθες, ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, ο Γερμανός Γιούργκεν Στοκ, είχε ζητήσει από την Κίνα εξηγήσεις για την κατάσταση του Χονγκγουέι, που δεν έχει δώσει σημεία ζωής.


Μέχρι τον διορισμό νέου προέδρου, στην σύνοδο της υπηρεσίας, στο Ντουμπάι (18-21 Νοεμβρίου), τα καθήκοντα του προέδρου στην Ιντερπόλ θα ασκεί ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Γιάνγκ.

 

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, South China Morning Post και BBC