Η Νέα Υόρκη έγινε η πρώτη αμερικανική πόλη που αποφασίζει να απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για πελάτες και εργαζομένους σε εστιατόρια, γυμναστήρια και άλλους κλειστούς χώρους επιχειρήσεων.  

 

Η πολιτική αυτή, που θα απαιτεί επίδειξη απόδειξης εμβολιασμού τουλάχιστον με μία δόση, θα τεθεί σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, θα απαιτείται απόδειξη εμβολιασμού για όσους προσέρχονται σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, θεαμάτων και σε γυμναστήρια.  

 

Περίπου 5 εκατομμύρια Νεοϋορκέζοι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό και σχεδόν το 66% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Όμως σε συγκεκριμένες περιοχές- κυρίως σε φτωχές κοινότητες- το ποσοστό είναι χαμηλότερο. 

 

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο σημείωσε ότι οι υπάρχουσες πολιτικές που εφαρμόζονται στην πόλη- συμπεριλαμβανομένης την εντολή για εμβολιασμό των δημοτικών υπαλλήλων αλλά και το «μπόνους» 100 δολαρίων σε όποιον πολίτη εμβολιάζεται- ήδη έχουν συμβάλει. Όμως, πλέον πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα, συμπλήρωσε. 

 

«Αν θέλετε να μετάσχετε πλήρως στην κοινωνία μας, πρέπει να εμβολιαστείτε. Είναι καιρός και αυτό θα στείλει αυτό το μήνυμα ξεκάθαρα», δήλωσε.  

 

Το νέο μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από τα μέσα Αυγούστου, ενώ οι έλεγχοι και η πλήρης επιβολή του θα ξεκινήσει στις 13 Σεπτεμβρίου. 

 

Με πληροφορίες από AP, Reuters