Μπορέλ: Αποτροπιασμός για τις αποφάσεις των Ταλιμπαν να απαγορεύσουν τη δημόσια ζωή στις γυναίκες

Μπορέλ: Αποτροπιασμός για τις αποφάσεις των Ταλιμπαν να απαγορεύσουν από τις γυναίκες τη δημόσια ζωή Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

H EE «καταδικάζει σθεναρά και εκφράζει τον αποτροπιασμό της» και  τις αποφάσεις των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν από τις γυναίκες τη δημόσια ζωή, τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Μπορέλ σχετικά με τις αποφάσεις των Ταλιμπάν για τη συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή σημειώνει ότι «στις 24 Δεκεμβρίου, οι Ταλιμπάν φέρεται να εξέδωσαν εντολή με την οποία απαγορεύεται στις γυναίκες να εργάζονται για εθνικές και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις και απειλούν τις οργανώσεις αυτές με ανάκληση των αδειών τους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Αυτό ακολουθεί την απαγόρευση της φοίτησης των γυναικών στο πανεπιστήμιο της περασμένης εβδομάδας και τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων από γυναίκες εναντίον αυτής της απόφασης».

«Η ΕΕ εκφράζει τον αποτροπιασμό της με αυτές τις αποφάσεις, οι οποίες προστίθενται στους προηγούμενους περιορισμούς που εισήγαγαν οι Ταλιμπάν σχετικά με τη δυνατότητα και το δικαίωμα των γυναικών να εργαστούν, να λάβουν εκπαίδευση και, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, συνιστούν σαφή παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Μαζί ισοδυναμούν με τη διαγραφή των γυναικών από τη δημόσια ζωή» προσθέτει.

Επίσης, η ανακοίνωση αναφέρει ότι υπολογίζεται πως 30 εκατομμύρια Αφγανοί –άνδρες, γυναίκες και παιδιά– εξαρτώνται από ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της τροφής και της ιατρικής βοήθειας, για την επιβίωσή τους.

Η αποτελεσματική αξιολόγηση των αναγκών και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και η βοήθεια για την κάλυψη βασικών αναγκών και την υποστήριξη των μέσων διαβίωσης, απαιτούν ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, σε όλη τη χώρα.

Οι γυναίκες διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας σε άλλες γυναίκες. Ο περιορισμός της συμμετοχής των γυναικών σε αυτό το κρίσιμο έργο θα αποτρέψει την παροχή τέτοιας βοήθειας σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των χήρων, των νοικοκυριών υπό την ηγεσία γυναικών και των παιδιών επισημαίνεται.

«Η ΕΕ, ως ένας από τους κύριους παρόχους ανθρωπιστικής βοήθειας και βοήθειας βασικών αναγκών στον λαό του Αφγανιστάν, καταδικάζει σθεναρά αυτήν την απαγόρευση και καλεί τους Ταλιμπάν να άρουν αμέσως την απόφασή τους, ως μέρος της υποχρέωσής τους να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αρχές. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση των Ταλιμπάν στην ικανότητα της ΕΕ να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη» υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Σημειώνει τέλος, ότι «μαζί με άλλους παρόχους βοήθειας στον λαό του Αφγανιστάν, η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει ποιες συνέπειες θα έχει αυτή η απόφαση και η πρόσφατη απόφαση των Ταλιμπάν να κλείσουν τα πανεπιστήμια για τις γυναίκες στη δέσμευσή τους με τις χώρες και τους οργανισμούς μας».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ποιος είναι ο νέος Ιρανός ΥΠΕΞ - Πώς επηρεάζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης - «Τεχνική βλάβη στο ελικόπτερο» λένε τα ΜΜΕ του Ιράν
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Διεθνή / Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία του - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Αν και το αίτημα για τα εντάλματα σύλληψης των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ πρέπει να εγκριθεί από τους δικαστές του ΔΠΔ, η ανακοίνωση του Καρίμ Καν αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ και πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τη διεθνή κριτική για την πολεμική στρατηγική του στη Γάζα.
NEWSROOM
Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου

Διεθνή / Τι σημαίνει για Νετανιάχου και Χαμάς το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση»
NEWSROOM
Πενθήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Eθνικό πένθος σε Ιράν και Πακιστάν για τον θάνατο Ραϊσί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου - Η εθνική σημαία του Πακιστάν κυματίζει μεσίστια στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ