Μπολσονάρου για κορωνοϊό: «Οι Βραζιλιάνοι ποτέ δεν κολλούν τίποτα»

Μπολσονάρου για κορωνοϊό: «Οι Βραζιλιάνοι ποτέ δεν κολλούν τίποτα» Facebook Twitter
Μπολσονάρου για κορωνοϊό: «Οι Βραζιλιάνοι ποτέ δεν κολλούν τίποτα» (EPA)
1

Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου ισχυρίζεται ότι οι Βραζιλιάνοι ενδεχομένως να έχουν ήδη αντισώματα που εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, τα κρούσματα στη χώρα φτάνουν τα 3.000. Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες απέναντι στην απειλή του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι οι Βραζιλιάνοι μπορούν να κολυμπήσουν στα περιττώματα «και πάλι να μην πάθουν τίποτα».

Ενώ ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στη Βραζιλία ανέρχεται στους 77, ο Μπολσονάρου μίλησε για την κατάσταση στις ΗΠΑ και αν θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο και στη Βραζιλία.

«Δεν νομίζω ότι θα φτάσει σε αυτό το σημείο. Αφήστε που οι Βραζιλιάνοι πρέπει να γίνουν αντικείμενο έρευνας. Δεν κολλούν τίποτα. Βλέπεις έναν τύπο να πηδά μέσα στα απόβλητα, να βγαίνει, να βουτά και δεν του έχει συμβεί τίποτα» είπε ο Μπολσονάρου μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Από την άλλη, οι συμμορίες της Βραζιλίας επιβάλλουν αυστηρές απαγορεύσεις κυκλοφορίας για να επιβραδύνουν τη διάδοση του κορωνοϊού.

Χωρίς να παραθέσει κανένα επιστημονικό στοιχείο, ο Μπολσονάρου συνέχισε λέγοντας: «Νομίζω ότι είναι πιθανό πολλοί άνθρωποι να μολύνθηκαν στη Βραζιλία πριν από λίγες εβδομάδες ή μήνες και να έχουν ήδη αναπτύξει τα αντισώματα που βοηθούν να μην πολλαπλασιαστεί ο ιός».

Την Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας δήλωσε ότι ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό είχε αυξηθεί σε 77, από 46 την Τρίτη. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 2.915 κρούσματα.

Ρεπορτάζ της «Folha de São Paulo», κορυφαίας εφημερίδας της Βραζιλίας, ανέφερε ότι υπήρξε μια «τεράστια» άνοδος του αριθμού των ατόμων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια από το τέλος Φεβρουαρίου, όταν εντοπίστηκε η υπόθεση του κορωνοϊού.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξε έκρηξη... πιθανώς λόγω του κορωνοϊού» δήλωσε στην εφημερίδα ερευνητής του Fiocruz, του κορυφαίου κέντρου βιοϊατρικής έρευνας της Βραζιλίας, περιγράφοντας μια κατάσταση «άνευ προηγουμένου».

Η απάντηση του Μπολσονάρου στην κρίση, την οποία απέρριψε ως φαντασία και «κόλπο» των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καταδικάστηκε ευρέως.

Ο Kim Kataguiri, δεξιός ηγέτης που υποστήριξε τον Μπολσονάρου πριν από τις εκλογές του 2018, αλλά έκτοτε έχει γίνει επικριτής του, δήλωσε ότι οι «ασταθείς, ανεύθυνες και λαϊκιστικές» ομιλίες του Προέδρου θέτουν σε κίνδυνο τους Βραζιλιάνους.

«Είναι αρκετά σαφές ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως για την επανεκλογή του και ελάχιστα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Ανησυχώ. Αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη κρίση του αιώνα στον τομέα της υγείας.

Πιθανότατα θα βιώσουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της Βραζιλίας ... Και τη στιγμή που χρειαζόμαστε ένα ισχυρό εκτελεστικό όργανο, αυτός δείχνει έλλειψη ευθύνης και ευαισθησίας απέναντι στην κατάσταση».

Με πληροφορίες του «Guardian»

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
" οι Βραζιλιάνοι μπορούν να κολυμπήσουν στα περιττώματα «και πάλι να μην πάθουν τίποτα» ". Πηγή: www.lifo.grθα μπορούσε φυσικά να συμπληρώσει και το εξής: "εδώ τα εκλέγουν κιόλας στο ύπατο αξίωμα της χώρας!"