Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: Μην διατηρήσετε τους S-400- Επικοινωνία και με Δένδια

Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: Μην διατηρήσετε τους S-400- Επικοινωνία και με Δένδια Facebook Twitter
EPA
0

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε εκ νέου την Άγκυρα να μη διατηρήσει τους ρωσικούς S-400.

Ο Μπλίνκεν είχε σήμερα την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Στην επικοινωνία του με τον Τσαβούσογλου, ο Μπλίνκεν κάλεσε την Τουρκία να μην διατηρήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επίσης, εξέφρασε την υποστήριξή του για τις συνεχιζόμενες διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήριά του «για τους θανάτους των Τούρκων ομήρων στο βόρειο Ιράκ και επιβεβαίωσε την άποψή μας ότι τρομοκράτες του PKK φέρουν ευθύνη», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η πρώτη τοποθέτηση της Ουάσινγκτον στο θέμα, στην οποία ανέφερε ότι περιμένει περαιτέρω επιβεβαίωση, προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες.

Η επικοινωνία Μπλίνκεν- Δένδια

Στην επικοινωνία του με τον Νίκο Δένδια ο Άντονι Μπλίνκεν επίσης εξέφρασε την υποστήριξή του για τις διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «επαναβεβαίωσαν την ιστορική σημασία της ένταξής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

Οι δύο υπουργοί «τόνισαν τη δέσμευσή τους για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ- Ελλάδας, μέσω του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ- Ελλάδας και της διαδικασία 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ, της στενής συνεργασίας στην άμυνα, της ενεργειακής διαφοροποίησης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Επιπλέον, ο Μπλίνκεν χαιρέτισε «τη συνεχή ηγεσία της Ελλάδας στην προώθηση της διατλαντικής και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των δυτικών Βαλκανίων».

Ο κ. Δένδιας, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενημέρωσε τον ομόλογό του για την εμβάθυνση των σχέσεων με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου και αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και στις τουρκικές ενέργειες.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM