Ο Ερντογάν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες

Ο Ερντογάν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες Facebook Twitter
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες, αναφορικά με τους Κούρδους αντάρτες που σύμφωνα με την Άγκυρα εκτέλεσαν 13 Τούρκους στο βόρειο Ιράκ.

«Οι δηλώσεις των ΗΠΑ είναι αστείες. Λέτε ότι δεν υποστηρίζετε τρομοκράτες, όταν στην πραγματικότητα είστε στο πλευρό τους και πίσω από αυτούς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την Κυριακή η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι αντάρτες του PKK σκότωσαν 13 αιχμαλώτους- οι περισσότεροι Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί- που φέρεται ότι τους απήγαγαν από τη νοτιοανατολική Τουρκία και ότι τους κρατούσαν σε ιρακινό θύλακα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, ανέφερε ότι αποδοκιμάζει τον θάνατο Τούρκο πολιτών, αλλά σημείωσε ότι περιμένει περαιτέρω επιβεβαίωση ότι είναι αληθής η αναφορά της Άγκυρας για τον θάνατο των 13 ανθρώπων. Το PKK ανακοίνωσε ότι οι 13 σκοτώθηκαν όταν οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη σπηλιά στην οποία κρατούνταν.

«Αν οι αναφορές για τον θάνατο Τούρκων πολιτών στα χέρια του PKK, μια χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση, επιβεβαιωθούν, καταδικάζουμε αυτή την ενέργεια με τους πιο ισχυρούς όρους», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωση.

Ο Ερντογάν στις δηλώσεις του τόνισε ότι οι σύμμαχοι της Τουρκίας πρέπει να επιλέξουν πλευρά. «Έπειτα από αυτό, υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε είναι με την Τουρκία χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς αμφιβολίες, είτε θα είναι εταίροι σε κάθε δολοφονία και αιματοχυσία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Μια τρομοκρατική οργάνωση στο κατώφλι μας, στα σύνορά μας, σκοτώνει αθώους», συμπλήρωσε.

Ο Αμερικανός πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ

Για την υπόθεση αυτή ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας για την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Στο μεταξύ οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 718 άτομα, ανάμεσά τους ηγετικά στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί ότι διατηρεί σχέσεις με τους αντάρτες του PKK. 

«Μεγάλος αριθμός όπλων, εγγράφων και ψηφιακού υλικού που ανήκει στην (τρομοκρατική) οργάνωση κατασχέθηκε κατά τις έρευνες», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, διευκρινίζοντας ότι επιχειρήσεις σε 40 πόλεις της Τουρκίας βρίσκονται σε εξελιξη.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM