Το μήνυμα του πάπα για τους μουσουλμάνους Ροχίνγκια: Σεβασμός σε κάθε εθνοτική ομάδα

Το μήνυμα του πάπα για τους μουσουλμάνους Ροχίνγκια: Σεβασμός σε κάθε εθνοτική ομάδα Facebook Twitter
0

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε την Τρίτη πως το μέλλον της Μιανμάρ περνά μέσα από την «ειρήνη», που βασίζεται κυρίως στον «σεβασμό κάθε εθνοτικής ομάδας και της ταυτότητάς της», αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια την οποία ωστόσο δεν κατονόμασε.

Κάλεσε, επίσης, σε «δέσμευση για τη δικαιοσύνη» και «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε ομιλία που εκφώνησε κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Μιανμάρ ενώπιον των πολιτικών αρχών της χώρας στην πρωτεύουσα Ναϊπιιτάου.

«Το μέλλον της χώρας πρέπει να είναι η ειρήνη, μια ειρήνη βασισμένη στον σεβασμό της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων κάθε μέλους της κοινωνίας, στον σεβασμό κάθε εθνοτικής ομάδας και της ταυτότητάς της», δήλωσε ο πάπας, χωρίς εντούτοις ν' αναφερθεί συγκεκριμένα στη μουσουλμανική εθνότητα των Ροχίνγκια.

Για τον πάπα Φραγκίσκο, «η επίπονη διαδικασία της οικοδόμησης της ειρήνης και της εθνικής συμφιλίωσης μπορεί να προχωρήσει μόνο μέσω μιας δέσμευσης στη δικαιοσύνη και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε, μιλώντας μετά τον χαιρετισμό της ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι.

«Οι θρησκευτικές διαφορές δεν πρέπει να είναι πηγή διαίρεσης και δυσπιστίας, αλλά μάλλον μια δύναμη για ενότητα, συγχώρεση, ανοχή και συνετή οικοδόμηση του έθνους. Οι θρησκείες μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην επούλωση των συναισθηματικών, πνευματικών και ψυχολογικών πληγών εκείνων που υπέφεραν πολύ κατά τα χρόνια της σύγκρουσης», επέμεινε.

Ο Φραγκίσκος, που μετέβη με αεροπλάνο στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ προκειμένου να συναντηθεί με την Αούνγκ Σαν Σου Κι, μίλησε σε ένα τεράστιο συνεδριακό κέντρο ενώπιον των πολιτικών αρχών της χώρας και διπλωματών.

Ο πάπας εξέφρασε επίσης την «εκτίμησή» του για τις «προσπάθειες της κυβέρνησης», εξ ου το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που ξεκίνησε μια διαδικασία διαλόγου με τις διάφορες εθνότητες της χώρας «στην προσπάθεια να τεθεί τέρμα στη βία, να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη και να διασφαλιστεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων εκείνων που θεωρούν αυτή τη γη ως σπίτι τους».

Απέτισε, επίσης, φόρο τιμής στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πάπας είπε εξάλλου πως «ήρθα κυρίως για να προσευχηθώ μαζί με την καθολική κοινότητα της χώρας, μικρή, αλλά ένθερμη, για να την στηρίξω στην πίστη της και να την ενθαρρύνω στην προσπάθειά της να συμβάλει στο καλό του έθνους».

«Θα ήθελα επίσης η επίσκεψή μου να μπορέσει να ενώσει όλο τον πληθυσμό και να προσφέρει έναν ενθαρρυντικό λόγο σε όλους εκείνους που εργάζονται για την οικοδόμηση μιας δίκαιης, συμφιλιωμένης και περιεκτικής κοινωνικής τάξης», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως ο λαός «υπέφερε πολύ και εξακολουθεί να υποφέρει λόγω των εμφύλιων συγκρούσεων και των εχθροπραξιών που έχουν διαρκέσει πάρα πολύ και έχουν προκαλέσει βαθιές διαιρέσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Διεθνή / Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Ο Roei Shalev βρέθηκε νεκρός λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη επέτειο του θανάτου της συντρόφου του, η οποία δολοφονήθηκε από μέλη της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ Supernova
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι χτυπούν τώρα τις ενεργειακές της υποδομές - Στο σκοτάδι για ώρες Κίεβο και άλλες 9 περιοχές

Διακοπές ρεύματος στο νότιο τμήμα έπειτα από νέα ρωσική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πάνω από 800.000 νοικοκυριά στην ουκρανική πρωτεύουσα
LIFO NEWSROOM
Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Διεθνή / Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Η Ευρώπη εισέρχεται σε νέα εποχή ανασφάλειας, καθώς η Ρωσία εξαπολύει έναν υβριδικό πόλεμο εκφοβισμού, δολιοφθοράς και κυβερνοεπιθέσεων - Οι ΗΠΑ κρατούν αποστάσεις, η Κίνα ενισχύει τη ρωσική επιρροή και η ήπειρος καλείται να προστατευτεί μόνη της
LIFO NEWSROOM
Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Διεθνή / Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Από την εκρηκτική της άνοδο στην πρωθυπουργία μέχρι την πρόωρη αποχώρηση και τη νέα ζωή μετά την πολιτική, η Σάνα Μάριν αφηγείται πώς η νεότητα και το φύλο της έγιναν άλλοτε πλεονέκτημα κι άλλοτε βάρος
LIFO NEWSROOM
Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM