Μιανμάρ: Τουλάχιστον 71 νεκροί από επίθεση μουσουλμάνων ανταρτών

Μιανμάρ: Τουλάχιστον 71 νεκροί από επίθεση μουσουλμάνων ανταρτών Facebook Twitter
0

Μουσουλμάνοι αντάρτες Ροχίνγκια στη Μιανμάρ εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση εναντίον 30 αστυνομικών φυλακίων και μιας στρατιωτικής βάσης στην Πολιτεία Ραχίν χθες Παρασκευή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 59 αντάρτες και 12 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι συγκρούσεις, που σε πολλές περιοχές συνεχίζονται ακόμη, αποτελούν μια σημαντική κλιμάκωση στην κρίση που σοβεί στη βορειοδυτική αυτή Πολιτεία της Μιανμάρ από τον Οκτώβριο, όταν παρόμοιες επιθέσεις προκάλεσαν μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Ροχίνγκια.

Περίπου 87.000 μέλη της μειονότητας αυτής αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Μπανγκλαντές, ενώ πάρα πολλές ήταν οι καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με φόνους, βιασμούς και πυρπολήσεις σπιτιών των Ροχίνγκια.

Ο Απελευθερωτικός Στρατός Αρακάν των Ροχίνγκια (ARSA), μια οργάνωση που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή ως Χαρακά αλ Γιακίν και η οποία ευθύνεται για τις επιθέσεις του Οκτωβρίου εναντίον αστυνομικών, ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν και άλλες.

Η μεταχείριση των περίπου 1,1 εκατομμυρίου Ροχίνγκια, μιας μουσουλμανικής μειονότητας στην κυρίως βουδιστική Μιανμάρ, έχει αναχθεί στο πιο ακανθώδες ανθρωπιστικό ζήτημα για τη χώρα που προσπαθεί να κάνει τη μετάβαση από ένα σκληρό στρατιωτικό καθεστώς προς μια πιο δημοκρατική διακυβέρνηση.

Τώρα, σύμφωνα με τους παρατηρητές, φαίνεται ότι έχει προκαλέσει ένα ισχυρό κύμα αντίστασης που αυξάνεται συνεχώς. Οι παρατηρητές ανησυχούν ότι οι επιθέσεις αυτές, που είναι πιο ευρείες και καλύτερα οργανωμένες από αυτές του Οκτωβρίου, ίσως προκαλέσουν μια ακόμη πιο σκληρή αντίδραση του στρατού αλλά και συγκρούσεις μεταξύ των μουσουλμάνων και των βουδιστών.

Οι Ροχίνγκια δεν έχουν υπηκοότητα και θεωρούνται παράτυποι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, αν και ζουν στη Μιανμάρ επί αιώνες. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην παιδεία, την υγεία και την αγορά εργασίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΙΝΔΙΑ

Διεθνή / Η «πρωτεύουσα των απορριμμάτων»: Πώς η ανακύκλωση ρούχων σκοτώνει εργάτες στην Ινδία

Η πόλη Πανιπάτ της Ινδίας, γνωστή ως «πρωτεύουσα της ανακύκλωσης ρούχων», πληρώνει βαρύ τίμημα - Οι εργάτες πνίγονται σε χνούδι και τοξικά λύματα, ενώ οι μικροΐνες καταστρέφουν πνεύμονες και περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

Διεθνή / Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

«Κηρύσσουμε γενική επιστράτευση σε απάντηση στο κάλεσμα του εθνικού και θρησκευτικού καθήκοντος, για να καθαρίσουμε τη Γάζα από παράνομους και συνεργάτες του Ισραήλ» ήταν το μήνυμα που έλαβαν μέλη της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Διεθνή / Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Ο Roei Shalev βρέθηκε νεκρός λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη επέτειο του θανάτου της συντρόφου του, η οποία δολοφονήθηκε από μέλη της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ Supernova
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι χτυπούν τώρα τις ενεργειακές της υποδομές - Στο σκοτάδι για ώρες Κίεβο και άλλες 9 περιοχές

Διακοπές ρεύματος στο νότιο τμήμα έπειτα από νέα ρωσική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πάνω από 800.000 νοικοκυριά στην ουκρανική πρωτεύουσα
LIFO NEWSROOM