Με οικονομικές συνέπειες απειλεί η Μέρκελ την Ουγγαρία αν αρνηθεί να δεχτεί πρόσφυγες

Με οικονομικές συνέπειες απειλεί η Μέρκελ την Ουγγαρία αν αρνηθεί να δεχτεί πρόσφυγες Facebook Twitter
1

Η Ουγγαρία θα μπορούσε να υποστεί οικονομικές συνέπειες αν αψηφίσει τη δικαστική απόφαση που την υποχρεώνει να δεχτεί τον αριθμό των προσφύγων που έχει οριστεί, υποστηρίζει σε συνέντευξή της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.


Η δήλωση αυτή υποδηλώνει ότι το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι αντιτίθεται στη συμφωνία μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση ένα σύστημα ποσοστώσεων.


«Όποιος απορρίπτει αυτήν την αλληλεγγύη θα πρέπει να δεχτεί ότι αυτό δεν θα περάσει χωρίς συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων και των διαπραγματεύσεων για μια μελλοντική οικονομική υποστήριξη», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Nordwest Zeitung.


Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ευρώπη από το 2015, πολλοί από αυτούς για να γλιτώσουν από εμπόλεμες ζώνες στη Μέση Ανατολή. Το Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε στις 6 Σεπτεμβρίου την προσφυγή της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, που ζητούσαν να μην παραλάβουν πρόσφυγες στο έδαφός της. Η απόφαση αυτή πυροδότησε και πάλι τη διαμάχη μεταξύ των ανατολικών και των δυτικών χωρών που απείλησε τη συνοχή της ΕΕ.


Μια διακοπή της οικονομικής υποστήριξης θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη Βουδαπέστη. Σύμφωνα με τον ιστότοτο της ΕΕ, η Ουγγαρία πρόκειται να λάβει 25 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την περίοδο 2014-20.


Ο Όρμπαν, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία το επόμενο έτος, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να οργανώσει μια «εθνική διαβούλευση» για το σχέδιο των Βρυξελλών να μετεγκαταστήσει πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέτει την αστυνομία της Ουάσινγκτον υπό ομοσπονδιακό έλεγχο και κινητοποιεί την Εθνοφρουρά

Διεθνή / Ο Τραμπ θέτει την αστυνομία της Ουάσινγκτον υπό ομοσπονδιακό έλεγχο και κινητοποιεί την Εθνοφρουρά

Η απόφαση προβλέπει την κινητοποίηση περίπου 800 ανδρών και γυναικών της Εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον, σε μία σειρά μέτρων για την «απελευθέρωση» της πρωτεύουσας 
LIFO NEWSROOM
«Κοκτέιλ μολότοφ» κλιματικών συνθηκών τροφοδοτεί καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη

Περιβάλλον / «Κοκτέιλ μολότοφ» καύσωνα και ξηρασίας τροφοδοτεί καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη

Γαλλία και Ισπανία στο επίκεντρο του καύσωνα, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η «ακραία και παρατεταμένη ζέστη» έχει ξηράνει τη βλάστηση, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση των πυρκαγιών 
LIFO NEWSROOM
«Ξέρουμε πού καταλήγει...παγκόσμιος πόλεμος»: Οι U2 παίρνουν θέση για την κατάσταση στη Γάζα

Διεθνή / «Ξέρουμε πού καταλήγει...παγκόσμιος πόλεμος»: Οι U2 παίρνουν θέση για την κατάσταση στη Γάζα

Τα μέλη του συγκροτήματος εξέδωσαν προσωπικές δηλώσεις καταδικάζοντας τις «διαβολικές» ενέργειες της Χαμάς, καθώς και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, όπως είπαν, αξίζει «την κατηγορηματική και απερίφραστη καταδίκη μας»
LIFO NEWSROOM
Το «deal» Τραμπ - Nvidia για τις πωλήσεις μικροτσιπ στην Κίνα: Το κράτος θα παίρνει το 15% των εσόδων

Διεθνή / Το «deal» Τραμπ - Nvidia για τις πωλήσεις μικροτσιπ στην Κίνα: Το κράτος θα παίρνει το 15% των εσόδων

Ο Αμερικανός πρόεδρος παζάρεψε την άδεια πώλησης της τεχνολογίας στην Κίνα, με τις τεχνολογικές εταιρείες Nvidia και AMD να συμφωνούν να αποδίδουν το 15% των πωλήσεών τους στο κράτος
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ θέλουν να «προγραμματίσουν» μια συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι-Πούτιν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ θέλουν να «προγραμματίσουν» μια συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι-Πούτιν

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς εξήγησε ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια ήταν η άρνηση του Πούτιν να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ζελένσκι, αλλά ο Τραμπ κατάφερε να αλλάξει αυτή τη στάση
LIFO NEWSROOM