Με νέα επέμβαση στο βόρειο Ιράκ απειλεί ο Ερντογάν

Με νέα επέμβαση στο βόρειο Ιράκ απειλεί ο Ερντογάν Facebook Twitter
0

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε πως μπορεί να διατάξει νέα επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ, «ανά πάσα στιγμή». 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, είπε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας θα πλήξουν τα στρατόπεδα των κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στα βουνά του βόρειου Ιράκ, στο Καντίλ, στο Σίντζαρ και στο Μαχμούρ, εάν η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση δεν εκκαθαρίσει τις περιοχές αυτές. 

Τόνισε χαρακτηριστικά πως ο τουρκικός στρατός ενδέχεται να πλήξει το Καντίλ «ανά πάσα στιγμή ένα βράδυ».

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν συχνά επιχειρήσεις στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο βόρειο Ιράκ, εναντίον μελών της εκτός νόμου αυτονομιστικής κουρδικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK). Η οργάνωση, η οποία διεξάγει ανταρτοπόλεμο στη νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984, διαθέτει βάσεις στο Καντίλ.

Η Άγκυρα έχει επίσης απειλήσει να εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή Σίντζαρ.

Παράλληλα, στη συνέντευξή του ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία επιβλήθηκε στην Τουρκία μερικές ημέρες μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, την 20ή Ιουλίου του 2016.

Είπε ότι η κατάσταση αυτή «θα μπορούσε» να αρθεί μετά τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου. Σημείωσε πως το θέμα θα «συζητηθεί λεπτομερώς» αφού διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές αυτού του μήνα.

Μέχρι χθες, ο Ερντογάν επέμενε ότι τα μέτρα εξαίρεσης δεν θα αρθούν έως ότου να εξαλειφθεί τελείως η «τρομοκρατική» απειλή στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες, λέει η εισαγγελέας

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες» λέει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας του Παρισιού εκτιμά πως η συγκεκριμένη ληστεία δεν συνδέεται με τα ανώτερα κλιμάκια του οργανωμένου εγκλήματος και δηλώνει αισιόδοξη ότι τα κοσμήματα μπορούν να ανακτηθούν άθικτα
LIFO NEWSROOM
JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ