Μάλτα: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε τρεις υπόπτους για τη δολοφονία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία

Μάλτα: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε τρεις υπόπτους για τη δολοφονία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία Facebook Twitter
0

Κατηγορίες για την δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου και μπλόγκερ Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, απαγγέλθηκαν εις βάρος τριών ανδρών. Οι ίδιοι κατηγορούνται επίσης για οπλοκατοχή και κατοχή υλικού για την κατασκευή βόμβας.

Οι αδελφοί Τζορτζ και Άλφρεντ Ντετζόρτζο, 55 και 53 ετών αντίστοιχα και ο 55χρονος Βίνσεντ Μουσκάτ δήλωσαν αθώοι.

Η 53χρονη Γκαλιζία δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου, όταν το αυτοκίνητο της ανατινάχθηκε ενώ το οδηγούσε. 


Η δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει τη σχέση της κυβέρνησης του νυν πρωθυπουργού της χώρας, Τζόζεφ Μουσκάτ με το σκάνδαλο των Panama Papers. Οι αποκαλύψεις της είχαν οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, στις οποίες ο Μουσκάτ είχε επανεκλεγεί.


Η Καρουάνα Γκαλιζία είχε εργαστεί ως δημοσιογράφος σε πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας της. Ήταν όμως γνωστότερη για το μπλογκ της, στο οποίο αποκάλυπτε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς.

Την περασμένη άνοιξη, το περιοδικό Politico είχε συμπεριλάβει την Μαλτέζα μπλόγκερ στις «28 προσωπικότητες που δονούν την Ευρώπη», γράφοντας για αυτήν ότι είναι «ένα WikiLeaks από μόνη της, μια σταυροφόρος κατά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στη Μάλτα».


Τη Δευτέρα η αστυνομία συνέλαβε δέκα υπήκοους Μάλτας σε σχέση με τον φόνο. Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Μάρσα και στις περιοχές Μπουγκίμπα και Ζέμπαγκ.

Ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος δεν συνδέεται με τον ένα από τους τρεις κατηγορούμενους που φέρει το ίδιο επώνυμο, δήλωσε ότι οι δέκα συλληφθέντες ήταν ήδη γνωστοί στην αστυνομία, ενώ κάποιοι είχαν ποινικό μητρώο.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Times of Malta, οι τρεις άνδρες εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες, είναι μεταξύ των συλληφθέντων.

Μια στενή φίλη της Καρουάνα Γκαλιζία δήλωσε στο Reuters ότι δεν θεωρεί πως η δημοσιογράφος είχε κάνει έρευνα για τα συγκεκριμένα αυτά πρόσωπα.

Η κυβέρνηση έχει προσφέρει αμοιβή ενός εκατομμυρίου ευρώ για όποιον προσκομίσει πληροφορίες σχετικά με τον φόνο. Οι τρεις γιοι της δεν αποδέχτηκαν την κίνηση αυτή και δήλωσαν ότι «δεν ενδιαφέρονται για δικαιοσύνη χωρίς αλλαγή».

Διεθνείς εμπειρογνώμονες, περιλαμβανομένων ανδρών του FBI, έχουν κληθεί να βοηθήσουν στις έρευνες. Οι επικεφαλής οκτώ από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς στον κόσμο, ανάμεσά τους και το BBC, έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνήσει την δολοφονία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ