Λουξεμβούργο Η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ετοιμάζει νομιμοποίηση της κάνναβης

Λουξεμβούργο Η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ετοιμάζει νομιμοποίηση της κάνναβης Facebook Twitter
0

Το Λουξεμβούργο φαίνεται πως αποφάσισε να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα νομιμοποιήσει την κάνναβη , όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Τα απαραίτητα μέτρα για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος όμως δεν έχουν ακόμη οριστεί. Μία ομάδα έχει συσταθεί, εργάζεται πυρετωδώς για να αναλύσει τα πιθανά σενάρια και να αποφασίσει σχετικά με τα πρώτα βήματα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Ένα από αυτά η «στενή επαφή» με συναδέλφους σε Ολλανδία και Καναδά, δήλωσαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Μεγάλου Δουκάτου. Γι' αυτό το λόγο σκοπεύει η υπουργός Υγείας Ετιέν Σνάιντερ να ταξιδέψει το Μάιο στον Καναδά.

Στο μέλλον θα μπορούν νόμιμα οι ενήλικες κάτοικοι του Λουξεμβούργου για προσωπική χρήση να καλλιεργούν, να αγοράζουν, να κατέχουν και φυσικά να καταναλώνουν κάνναβη. Βέβαια όλα αυτά θα συμβούν υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Το Μεγάλο Δουκάτο ελπίζει μέσω της νομιμοποίησης να καταπολεμήσει το παράνομο εμπόριο και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους καταναλωτές του φυτού, διαφυλάσσοντας καλύτερη ποιότητα κάνναβης μέσω ελέγχων. Τα έσοδα του κράτους από τη διαδικασία αυτή πρόκειται να διοχετευθούν στα μέτρα πρόληψης των εξαρτήσεων.

Όλο και περισσότερες χώρες νομιμοποιούν τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της νεοεκλεγμένης κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατικών, Φιλελεύθερων και Πρασίνων του Λουξεμβούργου για να νομιμοποιηθεί η ευφορική χρήση της κάνναβης πρέπει προηγουμένως να ψηφισθεί νομοσχέδιο. Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι είναι διατεθειμένο να δώσει όσο χρόνο χρειάζεται στη διαδικασία, ώστε να γίνει σωστά.

Παράνομη η κάνναβη στις περισσότερες χώρες

 

Τον περασμένο χρόνο ο Καναδάς έγινε η δεύτερη χώρα που νομιμοποίησε την καλλιέργεια, το εμπόριο και την κατανάλωση κάνναβης παγκοσμίως. Η ιδιωτική καλλιέργεια είναι επίσης σε αρκετές περιοχές νόμιμη. Το 2014 η Ουρουγουάη ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που νομιμοποίησε πλήρως την κάνναβη – το Λουξεμβούργο σκοπεύει να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη. Σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, η καλλιέργεια και το εμπόριο είναι υπό καθεστώς μερικούς ανοχής.

Για τη Γερμανία τα προϊόντα κάνναβης είναι παράνομες εξαρτησιογόνες ουσίες: η κατοχή, η καλλιέργεια και φυσικά το εμπόριο είναι παράνομα. Παρόλα αυτά όταν πρόκειται για μικροποσότητες και προσωπική χρήση υπάρχει περίπτωση η εισαγγελία να μην κινήσει ποινική δίωξη. Εδώ και δυο χρόνια είναι νόμιμη η φαρμακευτική χρήση του φυτού σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού συνδέσμου ινδικής κάνναβης έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του Μαΐου εκδηλώσεις και πορείες σε 30 γερμανικές πόλεις υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM