Λιγότεροι ταξιδιώτες, λιγότερα έσοδα: Η τουριστική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες

Λιγότεροι ταξιδιώτες, λιγότερα έσοδα: Η τουριστική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η διεθνής τουριστική κίνηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζει σημαντική κάμψη, καθώς η σκληρή μεταναστευτική πολιτική και οι εντάσεις με το εξωτερικό υπό την προεδρία Τραμπ αποθαρρύνουν τα ταξίδια προς τη χώρα.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πτώση 11,6% στις αφίξεις από το εξωτερικό τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ από τη Δυτική Ευρώπη η μείωση έφτασε το 17,2%. Σημαντική υποχώρηση καταγράφεται και στις επισκέψεις από τον Καναδά. Ο αντίκτυπος επεκτείνεται σε όλη την τουριστική αλυσίδα, με εκτιμώμενες απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για πολλούς ταξιδιώτες, όπως η Σέριλ από το Σεντ Κιτς και Νέβις, που κάθε καλοκαίρι επισκεπτόταν την Αϊόβα για να περάσει χρόνο με τα παιδιά της, το κλίμα αβεβαιότητας αποδείχθηκε καθοριστικό. Αν και συνήθιζε να δαπανά περίπου 10.000 δολάρια ανά ταξίδι στις ΗΠΑ, φέτος αποφάσισε να ακυρώσει τα σχέδιά της επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλειά της, όπως είπε η ίδια στον Guardian. 

Η μειωμένη εμπιστοσύνη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ήδη πρακτικές συνέπειες. Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν περιορίσει τα δρομολόγια προς δημοφιλείς προορισμούς όπως η Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας και το Λος Άντζελες, καθώς οι κρατήσεις μειώνονται. Η πτώση της τουριστικής κίνησης αποδίδεται στην αρνητική διεθνή εικόνα που ενίσχυσαν τόσο οι πολιτικές απομακρύνσεων και κρατήσεων στα σύνορα όσο και η γενικότερη γεωπολιτική αστάθεια.

Η τουριστική κίνηση στις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί κατά 12% το 2025

Σύμφωνα με τον Άνταμ Σακς, πρόεδρο του ερευνητικού οργανισμού Tourism Economics, η διεθνής τουριστική κίνηση προς τις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί κατά 12% μέσα στο 2025, σε αντίθεση με τις αρχικές προβλέψεις για αύξηση 9%. Ο Σακς εκτιμά ότι οι απώλειες για την αμερικανική οικονομία θα φτάσουν τα 10 δισ. δολάρια μόνο για το τρέχον έτος, επισημαίνοντας ότι η εικόνα μιας χώρας στο εξωτερικό επηρεάζει άμεσα τις ταξιδιωτικές επιλογές των πολιτών. «Οι ταξιδιώτες έχουν επιλογές. Όταν επικρατεί αρνητικό κλίμα για έναν προορισμό, η ζήτηση επηρεάζεται άμεσα», σημείωσε.

Λιγότεροι ταξιδιώτες, λιγότερα έσοδα: Η τουριστική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες Facebook Twitter
Τουρίστες περιμένουν στην ουρά για να επιβιβαστούν σε πλοίο με προορισμό το Άγαλμα της Ελευθερίας εν μέσω καύσωνα / Φωτ: EPA, αρχείου

Οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς σε επιμέρους αγορές. Στην Ισπανία και τη Γερμανία, τα ταξίδια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 25% και 28% αντίστοιχα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Travel and Tour World. Παράλληλα, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία επικαιροποίησαν τις ταξιδιωτικές τους οδηγίες για όσους σχεδιάζουν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη μείωση των ταξιδιών.

Στη Νέα Υόρκη, οι κρατήσεις ξενοδοχείων για το υπόλοιπο του έτους έχουν ήδη υποχωρήσει κατά 20%, ενώ οι πωλήσεις εισιτηρίων για το Άγαλμα της Ελευθερίας έχουν μειωθεί κατά 6% τον Απρίλιο. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο Λος Άντζελες, όπου ο τουριστικός κλάδος απασχολεί περισσότερους από 500.000 εργαζομένους.

Η ανησυχία στον τουριστικό κλάδο μεγαλώνει, με εκπροσώπους της αγοράς να προειδοποιούν για σημαντικές οικονομικές απώλειες. «Η εικόνα που δίνουμε παγκοσμίως είναι ότι καταστρέφουμε όχι μόνο τη δική μας οικονομία αλλά και των άλλων», δήλωσε η Τζάκι Φίλα, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του Λος Άντζελες, στην εφημερίδα LA Times.

Ο Τραμπ δεν ανησυχεί - «Φερόμαστε υπέροχα στους τουρίστες»

Παρά τα δυσοίωνα στοιχεία, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε αδιάφορος, υποβαθμίζοντας τη σημασία της μείωσης στις διεθνείς αφίξεις. «Δεν είναι κάτι σοβαρό», ανέφερε, αποδίδοντας την τάση σε «λίγο εθνικισμό». Ερωτηθείς αν οι ξένοι φοβούνται να επισκεφθούν τις ΗΠΑ, ο Τραμπ απάντησε: «Όχι. Φερόμαστε υπέροχα στους τουρίστες. Είμαστε η πρωτεύουσα του τουρισμού στον κόσμο.»

Η μείωση του διεθνούς τουρισμού δεν επηρεάζει μόνο ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά πρακτορεία, αλλά έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε κλάδους όπως η ψυχαγωγία, η εστίαση, το λιανικό εμπόριο και οι μεταφορές.

Επιπλέον, οι προβλέψεις δείχνουν ότι η πτώση δεν θα περιοριστεί στους ξένους επισκέπτες. Η εσωτερική τουριστική κίνηση αναμένεται επίσης να μειωθεί, καθώς ο εμπορικός πόλεμος και οι οικονομικές πιέσεις περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών.

Όπως επισημαίνει ο Σακς, οι απώλειες θα πλήξουν τόσο τις Δημοκρατικές όσο και τις Ρεπουμπλικανικές πολιτείες: «Η Φλόριντα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους Καναδούς και τους Ευρωπαίους επισκέπτες, το Τέξας από Ευρωπαίους και Λατινοαμερικανούς, ενώ η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον διεθνή τουρισμό. Δεν υπάρχει μέρος που να μένει ανεπηρέαστο».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Κτηνοτρόφοι υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM