Ο Τραμπ αποκάλεσε τους καθηγητές του Χάρβαρντ «woke, ριζοσπαστικούς αριστερούς ηλίθιους» σε ανάρτησή του, στο Truth Social.
Από τις απειλές για τις χρηματοδοτήσεις στο Χάρβαρντ, μέχρι και την άρση εισαγωγής διεθνών φοιτητών στις σχολές του, η κυβέρνηση Τραμπ, σφίγγει όλο και περισσότερο τον κλοιό απειλώντας τη διοίκηση.
Από τη στιγμή που το Χάρβαρντ αρνήθηκε να υποκύψει στις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου, μια σειρά εκδικητικών αποφάσεων άρχισε να απειλεί τη λειτουργία ενός από τα ανώτατα πανεπιστήμια στον κόσμο.
Ποιες οι απαιτήσεις του Τραμπ που αρνήθηκε το Χάρβαρντ;
- Να αλλάξει η διοικητική δομή της ηγεσίας, ώστε να μειωθεί η επιρροή φοιτητών, καθηγητών και διοικητικών στελεχών που είναι «πιο αφοσιωμένοι στον ακτιβισμό παρά στην ακαδημαϊκή έρευνα».
- Να τερματιστούν «όλες οι προτιμήσεις που βασίζονται σε φυλή, χρώμα, θρησκεία, φύλο ή εθνική καταγωγή» στις προσλήψεις, καθώς και να επανεξεταστεί το υπάρχον διδακτικό προσωπικό για περιπτώσεις λογοκλοπής.
- Να τερματιστούν αντίστοιχες προτιμήσεις και στη διαδικασία εισαγωγής φοιτητών.
- Να αλλάξει η διαδικασία εισαγωγής φοιτητών ώστε «να αποτρέπεται η εισαγωγή φοιτητών που είναι εχθρικοί απέναντι στις αμερικανικές αξίες και τα θεσμικά όργανα όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ και στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας».
- Να οριστεί εξωτερικός φορέας, εγκεκριμένος από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, για να ελέγξει τις φοιτητικές ομάδες του πανεπιστημίου ως προς την ύπαρξη ποικιλίας ιδεολογικών απόψεων.
- Να οριστεί εξωτερικός φορέας, εγκεκριμένος από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, για να ελέγξει προγράμματα και τμήματα που «τροφοδοτούν την αντισημιτική παρενόχληση ή παρουσιάζουν ιδεολογική μονομέρεια».
- Να σταματήσουν όλα τα προγράμματα DEI (Diversity, Equity, and Inclusion – Διαφορετικότητα, Ισότητα και Συμπερίληψη) εντός του πανεπιστημίου.
- Να επικαιροποιηθούν οι πολιτικές πειθαρχίας φοιτητών όπου αυτές είναι «ανεπαρκείς για την αποτροπή της διατάραξης της ακαδημαϊκής δραστηριότητας, της διδασκαλίας στην τάξη ή άλλων πτυχών της φυσιολογικής ζωής στην πανεπιστημιούπολη»
- Να δημιουργηθεί διαδικασία καταγγελίας, μέσω της οποίας κάθε μέλος της κοινότητας του Χάρβαρντ να μπορεί να αναφέρει περιπτώσεις μη συμμόρφωσης προς την πανεπιστημιακή ηγεσία και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Η απάντηση του προέδρου του Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, ήταν ότι «το Πανεπιστήμιο δεν θα εγκαταλείψει την ανεξαρτησία του ούτε θα παραιτηθεί από τα συνταγματικά του δικαιώματα».
«Ο Γκάρμπερ δεν είναι καθόλου κατάλληλος για να γίνει ηγέτης της αντίστασης. Αλλά η απάντησή του στον Τραμπ χαιρετίζεται από τους Δημοκρατικούς και πολλούς στην πανεπιστημιούπολη του Χάρβαρντ ως παράδειγμα για το πώς πρέπει να καταπολεμηθεί η επιθετικότητα του προέδρου» σχολιάζει το Politico.
«Καμία κυβέρνηση - ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι στην εξουσία - δεν πρέπει να υπαγορεύει τι μπορούν να διδάσκουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ποιους μπορούν να δέχονται και να προσλαμβάνουν και ποιους τομείς σπουδών και έρευνας μπορούν να επιδιώκουν», έγραψε.
«Πολλοί αριστεροί ελπίζουν τώρα ότι η αντίσταση του Χάρβαρντ θα δώσει ώθηση σε ένα νέο κύμα αντιδράσεων από τα ιδρύματα από τα οποία η διοίκηση επιδιώκει αλλαγές» γράφει το Politico. Αλλά το «πάγωμα» της χρηματοδότησης θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικά ζητήματα για το πανεπιστήμιο, ακόμη και παρά τον πλούτο του - και δεν είναι σαφές αν θα ακολουθήσουν και άλλα. Ιστορικά, τα πανεπιστήμια γενικά ήταν αρκετά αποτελεσματικά στο να αποκρούουν την κυβερνητική παρέμβαση. Αυτό που τώρα αναρωτιούνται οι περισσότεροι, είναι ότι το Χάρβαρντ έκανε αυτή την ιστορικά σημαντική και μεγάλη χειρονομία «αλλά πού είναι όλοι οι άλλοι; Πού είναι ο συνασπισμός;».
Με πληροφορίες από Politico