Λιβύη: Δυνάμεις του Σάρατζ κατέλαβαν αεροπορική βάση - Πληροφορίες για 9.000 Τούρκους μισθοφόρους

Λιβύη: Δυνάμεις του Σάρατζ κατέλαβαν αεροπορική βάση - Πληροφορίες για 9.000 Τούρκους μισθοφόρους Facebook Twitter
Φωτογραφία Αρχείου (ΕΡΑ)
0

Δυνάμεις που συμμαχούν με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανέκτησαν τον έλεγχο μιας αεροπορικής βάσης νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

Πρόκειται για την πιο σημαντική, ίσως, προέλασή τους σε διάστημα σχεδόν ενός έτους. Η αεροπορική βάση Ουατίγια, σε απόσταση 125 χλμ. από την πρωτεύουσα, αποτελούσε μία στρατηγική βάση για τις δυνάμεις που είναι πιστές στον διοικητή των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση για την κατάληψη της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019.

Η εκστρατεία κλιμάκωσε απότομα μια σύγκρουση που μαινόταν για καιρό μεταξύ οργανώσεων με έδρα την ανατολική και τη δυτική Λιβύη και προκάλεσε αύξηση στρατιωτικών επεμβάσεων από ξένες δυνάμεις. Δυνάμεις που είναι σύμμαχοι της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) πήραν τον πλήρη έλεγχο της Ουατίγια, δήλωσε νωρίς σήμερα, Δευτέρα, ο Οσάμα Τζουβέιλι, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής, τον οποίο επικαλούνται τα επίσημα ΜΜΕ.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν δυνάμεις της ΚΕΕ να οδηγούν στους διαδρόμους προσγειοαπογείωσης της βάσης χωρίς να συναντούν εμπόδια. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχόλια από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χάφταρ.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι δυνάμεις της ΚΕΕ απώθησαν τους αντιπάλους τους με αυξημένη υποστήριξη από την Τουρκία, καταλαμβάνοντας πόλεις στην ακτή δυτικά της Τρίπολης τον περασμένο μήνα.

Ο ΛΕΣ, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, δεν κατάφερε να προωθηθεί σημαντικά από τα περίχωρα της Τρίπολης όπου έφθασε κατά τα πρώτα στάδια της εκστρατείας του. Ο ΛΕΣ έχασε την Γκαριάν, την κύρια βάση εμπροσθοφυλακής του νότια της Τρίπολης, στη μεγαλύτερη ανατροπή που κατάφερε τον Ιούνιο του 2019, αλλά εξακολουθεί να ελέγχει την Ταρχούνα, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.

SOHR: Στους 9.000 οι Τούρκοι μισθοφόροι

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία μισθοφόροι που έχουν φτάσει στη Λιβύη προσεγγίζουν τους 9.000. Ο αριθμός των νεκρών στις τάξεις τους συνεχίζει να αυξάνεται.

Ακτιβιστές του SOHR έχουν τεκμηριώσει τo θάνατο 11 Τούρκων μισθοφόρων, συμπεριλαμβανομένου ενός ανηλίκου κάτω των 18 ετών, σε αρκετά μέτωπα στη Λιβύη, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών μισθοφόρων της Τουρκίας που σκοτώθηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη σε 298, συμπεριλαμβανομένων 17 παιδιών κάτω των 18 ετών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM