Λιβύη: Δυνάμεις του Σάρατζ κατέλαβαν αεροπορική βάση - Πληροφορίες για 9.000 Τούρκους μισθοφόρους

Λιβύη: Δυνάμεις του Σάρατζ κατέλαβαν αεροπορική βάση - Πληροφορίες για 9.000 Τούρκους μισθοφόρους Facebook Twitter
Φωτογραφία Αρχείου (ΕΡΑ)
0

Δυνάμεις που συμμαχούν με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανέκτησαν τον έλεγχο μιας αεροπορικής βάσης νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

Πρόκειται για την πιο σημαντική, ίσως, προέλασή τους σε διάστημα σχεδόν ενός έτους. Η αεροπορική βάση Ουατίγια, σε απόσταση 125 χλμ. από την πρωτεύουσα, αποτελούσε μία στρατηγική βάση για τις δυνάμεις που είναι πιστές στον διοικητή των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση για την κατάληψη της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019.

Η εκστρατεία κλιμάκωσε απότομα μια σύγκρουση που μαινόταν για καιρό μεταξύ οργανώσεων με έδρα την ανατολική και τη δυτική Λιβύη και προκάλεσε αύξηση στρατιωτικών επεμβάσεων από ξένες δυνάμεις. Δυνάμεις που είναι σύμμαχοι της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) πήραν τον πλήρη έλεγχο της Ουατίγια, δήλωσε νωρίς σήμερα, Δευτέρα, ο Οσάμα Τζουβέιλι, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής, τον οποίο επικαλούνται τα επίσημα ΜΜΕ.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν δυνάμεις της ΚΕΕ να οδηγούν στους διαδρόμους προσγειοαπογείωσης της βάσης χωρίς να συναντούν εμπόδια. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχόλια από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χάφταρ.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι δυνάμεις της ΚΕΕ απώθησαν τους αντιπάλους τους με αυξημένη υποστήριξη από την Τουρκία, καταλαμβάνοντας πόλεις στην ακτή δυτικά της Τρίπολης τον περασμένο μήνα.

Ο ΛΕΣ, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, δεν κατάφερε να προωθηθεί σημαντικά από τα περίχωρα της Τρίπολης όπου έφθασε κατά τα πρώτα στάδια της εκστρατείας του. Ο ΛΕΣ έχασε την Γκαριάν, την κύρια βάση εμπροσθοφυλακής του νότια της Τρίπολης, στη μεγαλύτερη ανατροπή που κατάφερε τον Ιούνιο του 2019, αλλά εξακολουθεί να ελέγχει την Ταρχούνα, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.

SOHR: Στους 9.000 οι Τούρκοι μισθοφόροι

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία μισθοφόροι που έχουν φτάσει στη Λιβύη προσεγγίζουν τους 9.000. Ο αριθμός των νεκρών στις τάξεις τους συνεχίζει να αυξάνεται.

Ακτιβιστές του SOHR έχουν τεκμηριώσει τo θάνατο 11 Τούρκων μισθοφόρων, συμπεριλαμβανομένου ενός ανηλίκου κάτω των 18 ετών, σε αρκετά μέτωπα στη Λιβύη, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών μισθοφόρων της Τουρκίας που σκοτώθηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη σε 298, συμπεριλαμβανομένων 17 παιδιών κάτω των 18 ετών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM