Η Τουρκία απειλεί να πλήξει τις δυνάμεις του Χάφταρ στη Λιβύη - Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν

Η Τουρκία απειλεί να πλήξει τις δυνάμεις του Χάφταρ στη Λιβύη - Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν Facebook Twitter
0

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διαμήνυσε ότι θα θεωρήσει «νόμιμους στόχους» τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, αν συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον των συμφερόντων και των διπλωματικών αποστολών της στη Λιβύη.

Η Τουρκία υποστηρίζει την αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), με την οποία έχει υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, που προσπαθεί να αποκρούσει επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ.

Η Άγκυρα θεωρεί τις δυνάμεις του Χάφταρ, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη Ρωσία, «πραξικοπηματίες».

«Αν οι [διπλωματικές] αποστολές και τα συμφέροντά μας στη Λιβύη τεθούν στο στόχαστρο, θα θεωρήσουμε τις δυνάμεις του Χάφταρ νόμιμους στόχους», αναφέρει σε μια ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο μέμφεται επίσης τα Ηνωμένα Έθνη επειδή δεν ανέλαβαν δράση απέναντι στις επιθέσεις του Χάφταρ. «Είναι απαράδεκτο για τα Ηνωμένα Έθνη να παραμείνουν και άλλο σιωπηλά απέναντι σε αυτή τη σφαγή», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ. «Οι χώρες που παρέχουν στρατιωτική, οικονομική και πολιτική βοήθεια στον Χάφταρ είναι υπεύθυνες για τον πόνο που υφίσταται ο λαός της Λιβύης και το χάος και την αστάθεια στην οποία σύρεται η χώρα».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν νωρίς χθες το πρωί στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, στο πλαίσιο ενός εντεινόμενου μπαράζ πυρών πυροβολικού εναντίον της πρωτεύουσας, συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Την Πέμπτη, η Τουρκία και η Ιταλία ανέφεραν πως βομβαρδίστηκε η περιοχή γύρω από τις πρεσβείες τους στην Τρίπολη.

Δεκάδες ρουκέτες έπεσαν στην Τρίπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι και να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Λιβύης, για τις οποίες η ΚΕΕ επέρριψε σήμερα την ευθύνη στις δυνάμεις του Χάφταρ.

  

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της ΚΕΕ, Αμίν ελ-Χασέμι, τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι πέντε ετών, σκοτώθηκαν χθες στις λαϊκές συνοικίες Αμπού Σλιμ Μπαμπ και Μπεν Γκασρ, στο νότιο τμήμα της πόλης, όπου άλλοι 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Σε μια ανακοίνωση η ΚΕΕ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, απέδωσε τις επιθέσεις αυτές στον αντίπαλό της, τον στρατάρχη Χάφταρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM